Έντυπη Έκδοση

Ο ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Επιασαν τα μπουρίνια την EBU για τη ΝΕΡΙΤ

Εμείς μπορεί να παίζουμε με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά η EBU δεν έχει καθόλου διάθεση για χαβαλέ. Το έχει πάρει στα σοβαρά το θέμα της ΝΕΡΙΤ, εξ ου και το deadline που έδωσε στην ελληνική πλευρά. Αν δεν διορθώσει τα κακώς κείμενα ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, δεν θα γίνει μέλος της Ενωσης. Κι αν δεν γίνει, κακού του κεφαλιού της, μιας και δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε ένα σωρό συλλογικές αποφάσεις και διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την EBU, η κυβέρνηση πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε μια ανεξάρτητη ή σε μια πολιτικά χειραγωγίσιμη ΝΕΡΙΤ Σύμφωνα με την EBU, η κυβέρνηση πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε μια ανεξάρτητη ή σε μια πολιτικά χειραγωγίσιμη ΝΕΡΙΤ Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις της EBU, τα δικά μας τα παιδιά δεν μασάνε. Βλέπε και την πρόσφατη τροπολογία για το «διορισμό» του παντοδύναμου Εποπτικού Συμβουλίου στη ΝΕΡΙΤ, από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. Το είδαν στην Ευρώπη, έφριξαν, ανέβασαν σφυγμούς κι έστειλαν επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά ζητώντας την παρέμβασή του για να μην πληγούν η πολυφωνία και η ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Την επιστολή αυτή μπορείτε να τη διαβάσετε στη συνέχεια:

Η επιστολή

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ,

Οπως ενδεχομένως γνωρίζετε η EBU επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με την περσινή πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, την οποία υποστήριξε έμπρακτα, παρά το γεγονός ότι οδήγησε στην κατάργηση ενός από τα ιδρυτικά μέλη της Ενωσης, της ΕΡΤ. Εντούτοις, παρά τα τραυματικά γεγονότα του Ιουνίου του 2011, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να υποστηρίξουμε τη ΝΕΡΙΤ με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει πλήρη θέση στην ένωση εντός του έτους.

Γι' αυτό και η ανησυχία μας για το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης στην Ελλάδα είναι μεγάλη από τη στιγμή που πληροφορηθήκαμε τη νέα διαδικασία για το διορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ που υιοθετήθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις 5 Αυγούστου του 2014.

Οπως είναι γνωστό το κλείσιμο της ΕΡΤ πέρυσι προκάλεσε πολύ μεγάλες ανησυχίες στη χώρα σας και διεθνώς αναφορικά με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, την ελευθερία και τον πλουραλισμό της ενημέρωσης στην Ελλάδα. Οι ανησυχίες αυτές διασκεδάστηκαν χάρη στην άμεση σύσταση ενός μεταβατικού οργανισμού και την υπόσχεση ότι ο νέος φορέας θα θωρακιζόταν απέναντι στις πολιτικές παρεμβάσεις. Ο περσινός νόμος 4173/2013 για τη ΝΕΡΙΤ περιείχε μια σειρά από ρυθμίσεις - δικλίδες ασφαλείας που προστάτευαν τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό από αθέμιτες πολιτικές παρεμβάσεις, εκ των οποίων οι πιο σημαντικές αφορούσαν στον τρόπο διορισμού των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου. Μάλιστα, πάνω στις εγγυήσεις των συγκεκριμένων ρυθμίσεων βασίστηκε και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε το αίτημα για ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης που καταργούσε την ΕΡΤ. Στην απόφασή του (παράγραφος 17) το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε σαφή αναφορά στις διατάξεις του νόμου 4173/2013 αναφορικά με το διορισμό των μελών του Εποπτικού και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ ώστε αυτά να είναι ανεξάρτητα από τους φορείς της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.

Θέλουμε να εκφράσουμε την έκπληξη και την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι οι κανόνες αυτοί ανατράπηκαν εν μια νυκτί χωρίς να προηγηθεί δημόσιος διάλογος και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα σχετικά ευρωπαϊκά παραδείγματα ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και ο πλουραλισμός στη σύνθεση των σωμάτων που διοικούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι η διαδικασία διορισμού που όριζε ο περσινός νόμος ήταν ιδιαιτέρως περίπλοκη και χρονοβόρα. Πιστεύουμε όμως ότι η νέα διαδικασία δεν παρέχει νομικές εγγυήσεις για την ανεξαρτησία και την πολυφωνία, αφού προβλέπει ότι η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου θα κρίνεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων με απλή πλειοψηφία μετά από πρόταση (μη δεσμευτική) του υπουργού με αρμοδιότητα τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Φυσικά, η διασφάλιση της απαραίτητης ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σύμφωνα με τις επιταγές του Συμβουλίου της Ευρώπης [συγκεκριμένα σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών για την εγγύηση της ανεξαρτησίας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων -R (1996) 10- και για τη διοίκηση των δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης -R (2012) 1] δεν είναι μόνο θέμα νομοθετικών ρυθμίσεων. Είναι επίσης θέμα υπεύθυνης συμπεριφοράς εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων που ασκούν την εξουσία.

Ως εκ τούτου, απευθυνόμαστε σε εσάς ώστε να χρησιμοποιήσετε όλες τις εξουσίες τις οποίες σας δίνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για να διασφαλίσετε ότι, μέσω ενός ανεξάρτητου και πολυφωνικού Εποπτικού Συμβουλίου, η ΝΕΡΙΤ θα υπηρετεί όλα τα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας ανεξάρτητα από τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην εξουσία.

Θα έχετε υπόψη σας ότι τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση και ότι η ΝΕΡΙΤ έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις: η μία οδηγεί στην υλοποίηση του ιδεώδους της δημοσιογραφικής και πολιτικής ανεξαρτησίας μέσω του διορισμού ενός αντιπροσωπευτικού Εποπτικού Συμβουλίου και η άλλη δικαιώνει τους επικριτές της ΝΕΡΙΤ οι οποίοι ερμηνεύουν τις πρόσφατες αλλαγές ως επιστροφή στο παλιό καθεστώς της πολιτικής χειραγώγησης διά της μεθόδου της διείσδυσης.

Αρα, κατά την άποψή μας, το επόμενο βήμα θα είναι κρίσιμο αφού -αν επιλεχθεί η σωστή κατεύθυνση- μπορεί να οδηγήσει στην αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας της ΝΕΡΙΤ και στον καθησυχασμό των φόβων εκείνων που υποψιάζονται ότι η ΝΕΡΙΤ σύρεται ξανά στη σφαίρα επιρροής των πολιτικών.

Η EBU είναι πάντα πρόθυμη να υποστηρίξει την καθιέρωση και την περαιτέρω ανάπτυξη της ΝΕΡΙΤ ως ανεξάρτητου και βιώσιμου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα του οποίου κύριος στόχος είναι η υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος».

Η επιστολή υπογράφεται από τον πρόεδρο της EBU Αζν-Πολ Φιλιππό και τη γενική διευθύντρια της Ενωσης Ινγκριντ Ντέλτενρ. Κοινοποιήθηκε επίσης στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στην κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη.

Το σχόλιο του Ρ. Μορώνη

Απευθυνθήκαμε στον αναπληρωτή πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ Ροδόλφο Μορώνη για να σχολιάσει την επιστολή της EBU και μας απάντησε τα εξής:

«Η EBU επιφυλάσσει καταστατικά δι' εαυτήν ρόλο προστάτη της δημοκρατικής λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών φορέων-μελών της. Ο ρόλος αυτός στην πράξη εξαντλείται σε επίπεδο διακήρυξης, αφού η EBU δεν διανοήθηκε, για παράδειγμα, να αποβάλει από τους κόλπους της την ΕΡΤ όταν λειτουργούσε υπό το καθεστώς της χούντας, ούτε, βεβαίως, ενοχλείται από τη "δημοκρατικότητα" των καθεστώτων κάτω από τα οποία λειτουργούν και σήμερα κάποια "ενεργά μέλη" της - για να μη μιλήσω για την αναγνώριση εκ μέρους της EBU ότι η ΕΡΤ (ενόσω ήταν μέλος της) αντιπροσωπεύει the old regime of political affiliation by infiltration. (σ.σ. το παλιό καθεστώς των πολιτικών πεποιθήσεων με διείσδυση).

Αποτελεί προσβολή προς το ελληνικό Κοινοβούλιο η εμμέσως εκφραζόμενη άποψη ότι η επιλογή των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου από τη Διάσκεψη των Προέδρων είναι λιγότερο δημοκρατική από το προηγούμενο δαιδαλώδες σύστημα, όταν, μάλιστα, σε άλλες χώρες-μέλη η επιλογή γίνεται από τη Βασίλισσα ή τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ή, τέλος, όπως συμβαίνει στην πατρίδα του κ. Φιλιπό, "par la Conseil de la Communaute."» (σ.σ. από το Συμβούλιο της Κοινότητας).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νεα Ελληνική Ραδιοφωνία Ιντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ)
Μέσα & Media
Ενωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων της Ευρώπης (EBU)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μέσα & Media
Επιασαν τα μπουρίνια την EBU για τη ΝΕΡΙΤ