Έντυπη Έκδοση

Πολυσχιδείς ταλαντεύσεις, εδώ κι εκεί

Φωτογραφία του Ευθύμη Σανίδη
Από τις εκδόσεις Νεφέλη κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Πάνου Θασίτη, με επιμέλεια του Σταύρου Ζαφειρίου. Εκτός από τις δημοσιευμένες συλλογές -από την πρώτη Δίχως Κιβωτό, τα Πράγματα και τους Αριθμούς, μέχρι τον Ελεεινό Θίασο και Τ' Αδέσποτα (1983)- περιλαμβάνονται και είκοσι τέσσερα αδημοσίευτα ποιήματα.

Πλήρες θέμα...

 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Mort Shuman Ενας Αμερικανός στο Παρίσι
   Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από τον θάνατο του αμερικανού συνθέτη και τραγουδιστή Mort Shuman (2 Νοεμβρίου 1991), που αρκετά χρόνια αργότερα, μετά τις επιτυχίες που έγραψε στην πρώτη περίοδο του ροκ εντ ρολ, έκανε καριέρα και ως ερμηνευτής στη Γαλλία.
  • James Dean
   Αν ζούσε, θα ήταν 80 ετών Σε μiα πρόσφατη τηλεοπτική προβολή της παλιάς ταινίας του 1956 για τον Μέγα Αλέξανδρο, που είχε για πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο νεαρός Αλέξανδρος δήλωνε ότι, όπως και ο Αχιλλέας, θα προτιμούσε να πέθαινε νέος, αλλά να περνούσαν τα επιτεύγματά του στην Ιστορία, από το να πεθάνει άγνωστος και ασήμαντος σε βαθιά γεράματα.
 • Κριτική βιβλίου

  • Η συλλογή διηγημάτων του Π.Χ.Μάρκογλου Ιδεολόγοι και αισθηματίες
   Η καινούρια, τρίτη, συλλογή διηγημάτων του Π. Χ. Μάρκογλου αριθμεί πέντε διηγήματα, τα οποία θεματικά κινούνται σε παλαιότερα χρόνια, εκείνα της Δικτατορίας και της Μεταπολίτευσης μέχρι και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ταιριάζουν όμως και στις σημερινές άθλιες μέρες.
  • Θεμέλιος λίθος για τη μελέτη των ελληνικών τοπωνυμίων
   Εποχές με ποιότητες πνευματικές ανεβασμένες, Τέχνη και Αισθητική προωθημένη, ευπορία υλικών μέσων, φύσει παράγουν έργα θεμελιώδη και ανεπανάληπτα. Υπάρχουν όμως κι εποχές φτωχές, με προβλήματα οξύτατα κοινωνικά, οικονομικά, μ' ελλείψεις τραγικές, όπου ο κόσμος μοιάζει όλως αλλού στραμμένος, και απροσδόκητα εμφανίζονται πρώτης αξίας δημιουργίες, προϊόντα κόπου τερατώδους, με πρωτόγνωρες καλλιτεχνικές ευαισθησίες.
  • Η ψυχή και η αφύπνιση του σύγχρονου ανθρώπου
   Η νουβέλα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ Με μεγάλη ευχαρίστηση διαβάσαμε τη θαυμάσια νουβέλα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ Μορφίνη, σε μια εξαιρετικά επιμελημένη παρουσίαση από τις εκδόσεις Ηρόδοτος, σε μετάφραση, επίμετρο και χρονολόγιο της Μαρίας Παγουλάτου.
  • Οικονομική γενοκτονία και διαστροφή της λογικής
   Τη χρονιά του 1943, πάνω από το ένα πέμπτο της αγροτικής παραγωγής της Ινδίας αποσπάστηκε βίαια από τους βρετανούς αποικιοκράτες για να ικανοποιήσει τις πολεμικές ανάγκες. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στον λιμό της Βεγγάλης.
  • Ψυχαναλύοντας και φιλοσοφώντας σε αστυνομικό όχημα
   «Drommetenrot», «το εκτυφλωτικό κόκκινο», ο περίφημος νεολογισμός του Λέο Περούτς (1882-1957) εμφανίζεται για πρώτη φορά στο έργο Μαιτρ της Δευτέρας Παρουσίας (1923) και επηρεάζοντας μεταξύ άλλων την Αισθητική θεωρία του Τεοντόρ Αντόρνο, αποδίδεται στο κείμενο ως το απόκοσμο «χρώμα του αίματος, της αμαρτίας και της φωτιάς, το χρώμα που παίρνει ο ήλιος την ημέρα της Κρίσεως».
  • Η μάχη του Μαραθώνα ακόμη συγκινεί...
   Η Βουλή των Ελλήνων, με βήματα αργά, αλλά σταθερά, έχει στήσει τα τελευταία χρόνια έναν τομέα έκδοσης αξιοπρόσεκτων βιβλίων ιστορικής σημασίας, με ελληνικά θέματα που εκτείνονται από την αρχαιότητα και φτάνουν μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
 • Λογοτεχνία

  • Ο κύκλος ποιητών συμμετέχει στο παγκόσμιο γεγονός «100.000 ποιητές για αλλαγή»
   Αγαπητά μέλη του Κύκλου Ποιητών,η πρώτη μας δημόσια εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή το παγκόσμιο γεγονός «100.000 Ποιητές για Αλλαγή».
  • Σκιές και άνθρωποι στην πόλη της Παλλάδος Αθηνάς Εικόνες της Αθήνας τώρα
   Μερικοί μετανάστες βεβαίως και υποσιτίζονται. Τους βλέπω στο κέντρο της Αθήνας να περπατάνε ανάμεσα στον κόσμο, σαν σκιές δίχως ιδιοκτήτη. Κυρίως άνθρωποι που έφτασαν στη χώρα την περίοδο της γενικευμένης παρακμής και της οικονομικής κρίσης.
  • «Το ιδανικό βιβλιοπωλείο: ένα σενάριο «βιβλιοφιλικής φαντασίας»»
   (3η και τελευταία συνέχεια από το προηγούμενο φύλλο). Ενας ένθερμος θαυμαστής του Σταντάλ, μια όμορφη ξανθιά και ένας φιλήσυχος Βρετόνος πέφτουν θύματα βίας. Και αυτό είναι μόνον η αρχή...
  • Η ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ Πλατεία Ουάσιγκτον
   «Πάντα μ' ενδιέφεραν οι άνθρωποι, αλλά ποτέ δεν μου άρεσαν» είχε πει κάποτε ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου Χένρι Τζέιμς. Πράγμα που, κατ' αρχήν, σημαίνει πως το «αγαπάτε αλλήλους», ακόμη και αρνητικά αν το ελάμβανε κανείς, είχε δημιουργική επιρροή στην ανθρωπότητα.
 • Συνέντευξη: Σάμης Γαβριηλίδης

  • Το νέο «σπίτι» των εκδόσεων Γαβριηλίδης
   Στο Μοναστηράκι, Αγίας Ειρήνης 17, εδώ και λίγους μήνες διαβάζονται ποιήματα και διαπράττονται... λογοτεχνικά εγκλήματα. Σ' αυτή τη διεύθυνση θα βρουν οι φίλοι του βιβλίου το θεματικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Γαβριηλίδης. Εκεί, πλέον, ζει και «αναπνέει» ο εκδοτικός οίκος.
 • Συνέντευξη: Χάιντς Ρίχτερ

  • Νέα στοιχεία για τη μάχη της Κρήτης απο τον Γερμανό συγγραφέα Χάιντς Ρίχτερ Μια διαφορετική ανάγνωση - περιγραφή
   Οταν ο Χίτλερ εξέδωσε στις 24 Απριλίου τη Διαταγή αρ. 28 για την Επιχείρηση «Ερμής» εναντίον της Κρήτης, προσδοκούσε ότι θα ολοκληρωνόταν πολύ σύντομα, καθώς δεν ήθελε να καθυστερήσει η Επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης.