Έντυπη Έκδοση

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Για την καρδιά σας και μόνο!

Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί σήμερα την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ μόνο στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περίπου 50.000 άτομα. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι 4,35 εκατομμύρια άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος. Το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και η ανθυγιεινή διατροφή αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες που βλάπτουν τα αγγεία και την καρδιά μας. Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, με διακοπή του καπνίσματος, σωματική άσκηση, μείωση της χοληστερίνης και σωστή διατροφή, μπορεί να ελατώσει δραματικά τον αριθμό των καρδιαγγειακών επεισοδίων, που πλέον λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας και στη χώρα μας. Ας αποτελέσει λοιπόν η φετινή Ημέρα αφορμή για να προσέξουμε καλύτερα την πολύτιμη καρδιά μας!

Πλήρες θέμα...

 • 29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

  • Τι είναι οι μυοκαρδιοπάθειες
   Οι μυοκαρδιοπάθειες είναι ιδιοπαθείς παθήσεις του καρδιακού μυ. Με τον όρο «ιδιοπαθείς» εννοούμε ότι δεν οφείλονται σε εξωγενή (επίκτητα) αίτια, αλλά σε ενδογενείς παράγοντες που βλάπτουν το μυοκάρδιο.
  • 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ Διπλή προστασία από το έμφραγμα
   Περισσότεροι από 20.000 ασθενείς παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Παρ' όλο που τα χαρακτηριστικά του εμφράγματος, αλλά και η κλινική αντιμετώπισή του μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στη θεραπεία των εμφραγματιών από τη στιγμή της διάγνωσης: η χορήγηση διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής.
  • Δυσλιπιδαιμίες και στεφανιαία νόσος
   Οι δυσλιπιδαιμίες είναι διαταραχές του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών και διακρίνονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Οι πρωτοπαθείς δυσλιπιδαιμίες κληρονομούνται, ενώ οι δευτεροπαθείς όχι. Οι δευτεροπαθείς δυσλιπιδαιμίες εμφανίζονται στο πλαίσιο άλλων νοσημάτων, όπως υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, ή οφείλονται στη λήψη φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη, οιστρογόνα, ιντερφερόνη, αντιρετροϊκά φάρμακα κ.ά.)
  • Διατροφή για την καρδιά σας και μόνο!
   Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από το 80% των θανάτων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα (ΚΝ). Η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι σημεία-κλειδιά τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των ΚΝ.
 • Αλτσχάιμερ,

  • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ALZHEIMER Πρόληψη της νόσου Alzheimer
   Η αιτίες της νόσου Alzheimer δεν είναι γνωστές αλλά φαίνεται ότι πιθανώς να παίζουν ρόλο τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως καρδιαγγειακοί (διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία), κάπνισμα, τραυματικές κακώσεις, κατάθλιψη, φάρμακα (ορμόνες όπως οιστρογόνα, αντιυπερτασικά, αντιδυσλιπιδαιμικά, αντιφλεγμονώδη κ.λπ.), παράγοντες επηρεάζοντες το νοητικό απόθεμα (IQ, εκπαίδευση, επάγγελμα, πνευματικές, κοινωνικές δραστηριότητες, φυσική άσκηση κ.λπ.), αλλά και διατροφικοί παράγοντες.
  • Η διάγνωση της νόσου
   Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται αλματωδώς ο αριθμός των ανοϊκών ασθενών. Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας στην Ευρώπη είναι σήμερα 7.300.000 και στην Ελλάδα 160.000. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 35.000.000 και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100.000.000 μέχρι το 2050. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η νόσος Αλτσχάιμερ απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την υγεία.
 • Διατροφή

  • Η χοληστερόλη μας αφορά όλους
   Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία της θνησιμότητας παγκοσμίως. Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Πρέπει μάλιστα να τονιστεί ότι μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία.
  • Νέα Θεματική Ενότητα: Παιδειατροφή
   «Ψάρια και Θαλασσινά - Νόστιμα και Υγιεινά!» Προωθώντας τη συστηματική κατανάλωση ψαριών, το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ επιδιώκει μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν τους γαστρονομικούς θησαυρούς της θάλασσας, μαγειρεύοντας απλές, υγιεινές, εύκολες, οικονομικές και πάνω από όλα λαχταριστές θαλασσολιχουδιές.Μέσα από μια σειρά εργαλείων και ενεργειών, η εθνική συντονιστική ομάδα του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ σε συνεργασία με τις τοπικές ομάδες των 14 συμμετεχόντων δήμων (Αγία Παρασκευή, Γαλάτσι, Δελφοί, Ελληνικό - Αργυρούπολη, Θήβα, Κάλυμνος, Κηφισιά, Κόρινθος, Μαρούσι, Παλαιό Φάληρο, Παύλου Μελά, Πέραμα, Σαρωνικός Αττικής και Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα) προωθούν τα μηνύματα της ενότητας με στόχο να εισάγουν στην παιδική διατροφή μια από τις πιο πολύτιμες τροφές για τον οργανισμό μας, τα ψάρια και τα θαλασσινά.