Έντυπη Έκδοση

CERN ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΦΩΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ

Ταχύτερα του φωτός

Η κίνηση με ταχύτητα που ξεπερνά αυτή του φωτός ήταν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, χαρακτηριστικό των υπερ-ηρώων στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Τώρα, ομάδα ερευνητών τού Cern ανακοινώνουν ότι κατέγραψαν σωματίδια που κινούνται πιο γρήγορα από το φως, ξεπερνώντας το απόλυτο όριο ταχύτητας στο Σύμπαν.

Οι ερευνητές εξέπεμψαν δέσμη νετρίνων από το CERN στη Γενεύη και κατέγραψαν πόσα από αυτά έφτασαν στο ερευνητικό κέντρο Γκραν Σάσο στην Ιταλία. Τα νετρίνα διένυσαν την απόσταση των 730 χιλιομέτρων 60 νανοδευτερόλεπτα γρηγορότερα απ' ό,τι το φως (φωτ. Reuters) Οι ερευνητές εξέπεμψαν δέσμη νετρίνων από το CERN στη Γενεύη και κατέγραψαν πόσα από αυτά έφτασαν στο ερευνητικό κέντρο Γκραν Σάσο στην Ιταλία. Τα νετρίνα διένυσαν την απόσταση των 730 χιλιομέτρων 60 νανοδευτερόλεπτα γρηγορότερα απ' ό,τι το φως (φωτ. Reuters) Η ανακοίνωσή τους, με αποτελέσματα που ήδη επανελέγχονται εξονυχιστικά, εάν αποδειχθεί σωστή, ενδέχεται να κλονίσει τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και μαζί της το οικοδόμημα της σύγχρονης φυσικής.

Οι ερευνητές τού Cern δηλώνουν «έκπληκτοι» και οι ίδιοι με την ανακάλυψή τους, τονίζοντας ότι χρειάζονται τη συνεργασία και άλλων εργαστηρίων στον κόσμο προκειμένου να είναι απολύτως σίγουροι για το εύρημα.

Οπως εξηγούν, εξέπεμψαν δέσμη νετρίνων από το CERN στη Γενεύη και στη συνέχεια κατέγραψαν πόσα από αυτά έφτασαν στο ερευνητικό κέντρο Γκραν Σάσο στην Ιταλία. «Τα νετρίνα διένυσαν την απόσταση των 730 χιλιομέτρων 60 νανοδευτερόλεπτα γρηγορότερα απ'ό,τι το φως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Ερεντιτάτο της ερευνητικής ομάδας. Σημειώνεται ότι το περιθώριο λάθους είναι μόνο 10 νανοδευτερόλεπτα.

Μόνον άλλα δύο εργαστήρια στον κόσμο μπορούν να προχωρήσουν σε αντίστοιχο πείραμα, το Fermilab στο Σικάγο και ένα ιαπωνικό εργαστήριο που ύστερα από το σεισμό και το τσουνάμι στη Φουκουσίμα δεν λειτουργεί. Ο επικεφαλής του Fermilab, Ρομπ Πλάνκετ, δήλωσε ότι ήδη η ομάδα του εξετάζει τις «συγκλονιστικές» πληροφορίες αλλά στάθηκε επιφυλακτικός.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΕΛ. 36.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ερευνα και Ανάπτυξη
Φυσική
Για το ίδιο θέμα
Τα νετρίνα ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Παλαιστίνη
Η Παλαιστίνη στην πύλη του ΟΗΕ
ΟΗΕ
Πολυτελείς σουίτες, σπα, ατέλειωτα ψώνια και τρελά γλέντια ηγετών !
ΗΠΑ
ΗΠΑ: Εδωσαν το '09 55 βόμβες «βαθιάς διείσδυσης» στο Ισραήλ για το Ιράν
Οι φτωχοί ζουν στη Νέα Υόρκη
Συρία
Συρία: 18χρονη αποκεφαλισμένη από ασφαλίτες
Υεμένη
«Παραιτήσου»
Ρωσία
Οι Βερολινέζοι
Βρετανία
Αγουρα κορμιά, σκληρές γροθιές
Φυσική
Ταχύτερα του φωτός