Έντυπη Έκδοση

Μπορούν να ψηφίζουν, όχι όμως και να οδηγούν

«Οι δρόμοι δεν είναι μόνο για τους άνδρες» υποστηρίζουν οι διοργανώτριες της καμπάνιας υπέρ του δικαιώματος της γυναίκας στη Σαουδική Αραβία να οδηγεί, που προετοιμάζονται δυναμικά για την τρίτη εκστρατεία διαμαρτυρίας τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Εδώ ο κόσμος χάνεται, και οι φανατικοί τα βάζουν με τις γυναίκες οδηγούς... Εδώ ο κόσμος χάνεται, και οι φανατικοί τα βάζουν με τις γυναίκες οδηγούς... Σε μια χώρα που η μόρφωση, η εργασία, ο γάμος ακόμη και η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης περνά από την έγκριση των ανδρών, οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας διεκδικούν το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση ως μια συμβολική κίνηση απελευθέρωσης.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να πείσουν όλο και περισσότερες γυναίκες να καθίσουν πίσω από το τιμόνι και να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τις φωτογραφίες τους, σε μια προσπάθεια να αντισταθούν σθεναρά στο νόμο που απαγορεύει τη δημόσια οδήγηση γυναικών.

Το έναυσμα για την καινούργια καμπάνια είναι η επέτειος της περυσινής διαμαρτυρίας στις 26 Οκτωβρίου, όταν 14 γυναίκες συνελήφθησαν από την αστυνομία με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, μπροστά στο ενδεχόμενο να επαναληφθεί ο περυσινός «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης, απείλησε με σκληρές κυρώσεις τις παραβάτισσες, λέγοντας ότι «κάθε τέτοια κίνηση υπονομεύει την κοινωνική συνοχή».

Από το 2011, που η Αραβική Ανοιξη «σάρωσε» την περιοχή, η ισλαμική κυβέρνηση του βασιλιά Αμπντάλα ανακοίνωσε ότι θα δείξει μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε κίνηση αντίστασης ή διαμαρτυρίας κατά των νόμων και του κράτους από ομάδες ακτιβιστών, ισλαμιστών, θρησκευτικών μειονοτήτων και φυσικά γυναικών.

Η πεισματική άρνηση της σουνιτικής ισλαμικής κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας να επιτρέψει στις γυναίκες να οδηγούν βασίζεται στην αρχή ότι «δεν πρέπει να "ανακατεύονται" με άγνωστους άνδρες», διατηρώντας αυστηρά τους κανόνες για το διαχωρισμό ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες.

Τι κι αν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου, ασκώντας για πρώτη φόρα τα δικαιώματά τους στις εκλογές του 2015, η οδήγηση παραμένει ταμπού.

(ΠΗΓΗ: REUTERS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Σαουδική Αραβία
Σχετικά θέματα: Ματιές στον κόσμο
Βόμβα σε μαζική συγκέντρωση ισλαμιστικού κόμματος του Πακιστάν
Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι εκλογές την Κυριακή στην Ουκρανία
1% η πιθανότητα να σκοτωθεί όλος ο πληθυσμός της Ιαπωνίας από ηφαίστειο
Ανακαλεί μοντέλα Α4 η Audi λόγω προβλημάτων στους αερόσακους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ισλαμικό Κράτος
Στόχος ξανά οι Γεζίντι
Με τη ματιά και την ψυχή στο Κομπάνι
Καναδάς
Θρηνεί για τα θύματα, όχι για το γιο της
Τουρκία
Αλλους ικανοποίησε, άλλους δυσαρέστησε ο τουρκικός διάδρομος για τους Πεσμεργκά
Ιταλία
Μπορεί να εκδικάζει υποθέσεις θυμάτων των ναζί η ιταλική Δικαιοσύνη
Εμπολα
«Δεν επαρκεί το προσωπικό για να αντιμετωπίσει τον Εμπολα»
Ματιές στον κόσμο
Βόμβα σε μαζική συγκέντρωση ισλαμιστικού κόμματος του Πακιστάν
Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι εκλογές την Κυριακή στην Ουκρανία
1% η πιθανότητα να σκοτωθεί όλος ο πληθυσμός της Ιαπωνίας από ηφαίστειο
Ανακαλεί μοντέλα Α4 η Audi λόγω προβλημάτων στους αερόσακους
Μπορούν να ψηφίζουν, όχι όμως και να οδηγούν
Σερβία/Αλβανία
Τους ενώνουν οι κοινοί στόχοι