Έντυπη Έκδοση

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΜΕΤΑΞΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ...

Είναι πλέον σχεδόν έθιμο - όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος το ΕΛΙΑ ανοίγει το σεντούκι με τις αναμνήσεις

κι αραδιάζει τους θησαυρούς του στο

Χριστουγεννιάτικο παζάρι του, Παρασκευή - Σάββατο και Κυριακή 26, 27, 28 Νοεμβρίου από τις 11 π.μ. ώς τις 5 μ.μ.

Παλιά έντυπα, παιχνίδια, καρτ ποστάλ, παρτιτούρες παλιές εφημερίδες και περιοδικά, χριστουγεννιάτικα στολίδια κι ό,τι άλλο κάνει ευτυχισμένους τους εραστές του «αναλώσιμου» και του «εφήμερου» που όμως κέρδισαν εν τέλει τη μάχη τους με τον χρόνο.

Δεν είναι μόνον η χαρά του μυημένου (και η - «ωραία - πρώτη - φορά» του αμύητου), αλλά και η ενίσχυση του ΕΛΙΑ (του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου) που όλα αυτά τα χρόνια κάνει σπουδαίο έργο διασώζοντας τεκμήρια της νεώτερης ιστορίας μας. Αγίου Ανδρέα 4 στην Πλάκα, πληροφορίες: 210-3211149 και 210-3250378. Επίσης θα διατίθενται και εκδόσεις του ΕΛΙΑ με έκπτωση έως και 50% (μήπως και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας;) Α, ξέχασα! θα 'χει μεζεδάκια και κρασάκι...

Κώστας Μητρόπουλος! δεν χρειάζονται λόγια, φτιάχνει σκίτσα! Κυκλοφόρησε το καινούργιο άλμπουμ του μεγάλου μας γελοιογράφου «Η Κρίση Πέρασε» από τις εκδόσεις «ΠΟΛΙΣ», αφιερωμένο στον αξέχαστο Λέοντα Καραπαναγιώτη -«ποιον δολοφονείτε σήμερα;» ρωτούσε συχνά τον Κώστα Μητρόπουλο ο αξεπέραστος Καραπαναγιώτης, «παλαίμαχος κακοποιός», εξηγούσε ύστερα στην αφεντιά μου παιχνιδιάρικα ο διευθυντής τότε των «ΝΕΩΝ» -και για τα δύο αυτά ιερά τέρατα ένοιωθα ενθουσιασμό να είμαι πάντα ένας καλός (αν το μπορούσα) μαθητευόμενος.

Θα μου επιτρέψετε -ορισμένα πράγματα περί των οποίων η μαρτυρία μας είναι προσωπική, πρέπει να λέγονται: ο Κώστας Μητρόπουλος εκτός από μεγάλος γελοιογράφος είναι και Μεγάλη Καρδιά. Οπως και ο αδελφός του ο Βασίλης, ο διεθνής μας BAS. Είναι και οι δύο μεγάλη ευλογία για τη γελοιογραφία, συνάδελφοι-άρχοντες για τους γελοιογράφους και κοσμήματα για τα Ελληνικά Γράμματα. Αποκτήστε αυτό το βιβλίο του Κώστα Μητρόπουλου (καθώς κι όποιο απ' τα παλιότερά του μπορείτε να αναζητήσετε οι ρέκτες-23 τον αριθμό)- η ελληνική ιστορία εν τω γεννάσθαι. Διότι, όπως γράφει και ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου του: «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα άρχισε την 25η Μαρτίου του 1821 γύρω στις 10 το πρωί και συνεχίζεται».

Οπερ έδει δείξαι.

---------------------------

Νέο κρούσμα ευρωλιγουροβλαχιάς! πολλοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί δεν κλίνουν τη λέξη τρόικα, λένε «της τρόικα» κι όχι της τρόικας.

Παρ' ότι τη λέξη αυτήν την έχει ενσωματώσει η ελληνική εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ορισμένοι κολακεύονται να την κρατούν άκλιτη. Η λέξη δεν είναι ακριβώς αντιδάνειο (τριάδα, τρόικα), αλλά το ελληνικό της έτυμο βγάζει μάτι. Για μια γλώσσα όπως η ελληνική που εξελληνίζει και ενσωματώνει τελείως ξένες ρίζες, τουρκικές, αραβικές κι άλλες, για μια λέξη όπως «η τρόικα - της τρόικας» με καταγωγή από τα ίδια τα ελληνικά, το άκλιτον είναι τελείως αστείο.

Θα 'ταν σαν να λέγαμε η ανάλυσις (analysis) της ανάλυσις. Και τέλος τις πολλές τρόικες πώς θα τις έλεγαν αυτοί που λένε «της τρόικα»; οι τρόικα - των τρόικα;

Ψιλά γράμματα θα μου πείτε! Ψιλό το ένα ψιλό το άλλο, η γλώσσα αποψιλώνεται (και κατ' ακολουθίαν η σκέψη αμβλύνεται).

Οταν, ας πούμε ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Πετσάλνικος λέει ότι «οι νέοι σήμερα πρέπει να επικοινωνήσουν τις δικές τους ανησυχίες» δεν βαρβαρίζει απλώς κάνοντας μεταβατικό ένα αμετάβατο ρήμα, αλλά δείχνει ότι δεν διαβάζει και τις εφημερίδες.

Διότι, πολλές απ' αυτές και πολλοί σε αυτές ψέγουν ειδικά αυτόν τον βαρβαρισμό, με ένταση και συχνά. Ακριβώς, διότι είναι από εκείνους που γλώσσα δεν ενσωματώνει.

Μόνον οι διαφημιστές (και όχι οι σοβαροί) χρησιμοποιούν το «επικοινωνώ σε κάποιον» (λες και του κάνουν ένεση) αντί το «επικοινωνώ με κάποιον».

***

Λέγεται πλέον συχνά απ' τα παπαγαλάκια της λοβοτομής ότι «το Μνημόνιο δεν έχει μόνον κακά, έχει και πολλά καλά!» - ο Εθνικός Υμνος του Ραγιά!

Διότι, κατ' αυτούς, τους ραγιάδες, δεν μπορούσαμε να διορθώσουμε μόνοι μας τα κακώς κείμενα του οίκου μας, έπρεπε να έρθει ο λόρδος Κίτσενερ και το Τρίτο Ορεινό Σύνταγμα Λαγκαβούλιν, για να μας βάλουν σε κάποια τάξη...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

25 σχόλια

21 Ο/Η ΜΕΛΤΗΣ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Προς Ηνίοχον.
Εκ της επαναλαμβανόμενης ρήσης του ΒΙΑ την οποίαν κατ εξακολούθηση αναφέρεις στα γραφόμενά σου και με το δίκιο σου γιατί ο καθένας μας την δικιά του καμπούρα κουβαλάει και οπωσδήποτε επιδεικνύει σαν την σκατζοχοιρίνα που έλεγε ότι βελούδο είναι το μαλλάκι του παιδιού μου , το έχει πάρει από μένα. Μήπως θα μπορούσες να μας έλεγες και άλλα περί ΒΙΑ και άλλων ΕΛΛΗΝΩΝ φιλοσόφων για το τι έκαναν στην διαδρομή της ζωής τους , εγκαταλείποντας τα περί ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ , ανεξάρτητα ,αν αυτός είχε εμπνευστεί απ’ το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Το ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ θα πρέπει να μας το εμπνεύσει ο οποιοσδήποτε Φιλέλληνας , και όχι οι Γηγενείς και αυτόχθονες ΕΛΛΗΝΕΣ ; ; ; Αρχαίοι ή Νέοι ; ; ;
22 Ο/Η Γιώργος-Θεσσαλονίκη έγραψε: (πριν 10 έτη)
Απαντώντας στον Αφελέστατο, τον πληροφορώ, ότι δεν γνωρίζω μεν τι γίνεται με τους μισθούς των μητροπολιτών στην Ελλάδα, γνωρίζω 'ομως τι γίνεται στην γειτονικη Βουλγαρία. Εκεί οι μητροποόλεις είναι δώδεκα (12), οι δε μητροπολίτες έχουν βοηθούς επισκόπους. Δεν πληρώνονται από το Δημόσιο, υπάρχει πλήρης διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας. Οι ιερείς πληρώνονται από την εκκλησία, ο δε μισθός τους είναι 100 ευρώ περίπου. Ετσι οι ιερείς εργάζονται και σε άλλα επαγγέλματα (π.χ. στα χωριά είναι συνήθως αγρότες-καλλιεργητές).
23 Ο/Η aeriko έγραψε: (πριν 10 έτη)
Και ο Παπαχελάς απόψε μνημόνευσε τα καλά του μνημονίου μέσω της ρήσης του Πάγκαλου μάλιστα...
24 Ο/Η LCK έγραψε: (πριν 10 έτη)
Το σχολιο του Αφελεστατου παντως αναδεικνυει ενα θεμα που συνεχως περναει στα ψιλα. Πως δηλαδη η εκκλησια της Ελλαδος προσφερει στη σωτηρια της χωρας (λεμε τωρα); Οταν τα πραγματα σκουρηνανε κατι ψυθιριστηκε για φορολογηση της εκκλησιαστικης περιουσιας αλλα μεσα στον ορυμαγδο των εξελιξεων ξεχαστηκε.

Επισης οσοι μιλανε για υπεραριθμους, υψηλομισθους, χαμηλη παραγωγικοτητα και περικοπες στο δημοσιο φερνουν παραδειγματα για διαφορους τομεις του δημοσιου (ο Παγκαλος μεχρι και τους στρατιωτικους εβαλε στο στοχαστρο) αλλα ποτε κανεις δεν μιλαει για τους παπαδες. Γιατι;

Ας μην μιλησουμε για φοροδιαφυγη...θα πεσει φωτια να μας καψει.
25 Ο/Η θεοφιλος θερμη έγραψε: (πριν 10 έτη)
Φιλε Γιωργος-θεσσαλονικη αφηνω τους Παγκαλους και τις τροικες .
Με κεντριζει πιο πολυ, αυτο που λες για την γειτονικη Βουλγαρια σε σχεση με το μισθο των παππαδων.
Και ρωταω.
Γιατι οι παππαδες εκει κανουνε δευτερη δουλεια;
Αφου ολα της ζωης τα κανονιζει ο θεος, τι την θελουν τη δευτερη δουλεια ;
Εδω μπαινει και ενα αλλο ζητημα.
Αν κανει καποιος δυο δουλειες, μια απο τις δυο την κανει σαν αγγαρεια.
Σε ποια απο τις δυο δεν θα τα καταφερει;
Του παππα η του ζευγα;
Εγω νομιζω οτι οσοι θελουν παππα , ας τον πληρωνουν να κανει την παππαδικη του, χωρις δευτερη δουλεια.
Οσοι δεν θελουν, σαν εμενα , ας μην εχουν παππα.
Για χαρα
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 25

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
ναυτίλος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Η βαρυχειμωνιά του '11
Τα γύρισε ο Πάγκαλος για τους ένστολους και το «μαζί τα φάγαμε»
Δημόσιος τομέας
ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «συναντήθηκαν» στην κατάργηση οργανισμών
ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ για μετατάξεις
ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ: Προθάλαμος των απολύσεων οι μετατάξεις
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη
«Πολιτική η εισήγηση στο ΣτΕ για το Μνημόνιο»
Νέα Δημοκρατία
Ανοιξε ο χορός των διαγραφών στη Ν.Δ.
Δήμαρχοι του «Καλλικράτη»
Γκρίνια δημάρχων για την τσέπη τους
Για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη
Ετοιμη για αγωγές η ΟΛΜΕ αν δεν φανούν τα 5 εκατ.
Υπόθεση Βατοπεδίου
Πιάνει δουλειά το δικαστικό συμβούλιο για το Βατοπέδιο
Υπόθεση ομολόγων
Ομόλογα: Μένουν στο κελί οι Πρινιωτάκηδες
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ελληνοτουρκικά χαμόγελα ναυάρχων με φόντο το Αιγαίο
Κυπριακό
«Προτείνουμε ομοσπονδία, προωθούν χωριστά κράτη»
Άλλες ειδήσεις
Αγριο μαχαίρι στο κράτος προτείνει ο Αλ. Παπαδόπουλος
«Οχι» 6 βουλευτών ΠΑΣΟΚ στο ψαλίδισμα του Παν. Πελοποννήσου