Έντυπη Έκδοση

Αχ, Βαλεντίνα...

Η Βαλεντίνα, η διάσημη ηρωίδα των κόμικς που δημιούργησε ο Γκουίντο Κρέπαξ, θα φιλοξενείται ώς τις 5 Δεκεμβρίου στην Τέταρτη Ακτίνα των φυλακών του Σαν Βιτόρε του Μιλάνου, σε μια έκθεση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Η ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου Λουίζ Μπρουκς  ήταν αυτή που ενέπνευσε τον Κρέπαξ για να δημιουργήσει την ηρωίδα των κόμικς του Βαλεντίνα. Η ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου Λουίζ Μπρουκς ήταν αυτή που ενέπνευσε τον Κρέπαξ για να δημιουργήσει την ηρωίδα των κόμικς του Βαλεντίνα. Η πρωτοβουλία με τίτλο «Το όνειρο στα σίδερα» του εργαστηρίου ραπτικής του Σαν Βιτόρε σε συνεργασία με τη διεύθυνση των φυλακών και με το Αρχείο Κρέπαξ έχει ως στόχο να χρησιμοποιήσει τις μισές από τις εισπράξεις της έκθεσης για να υποστηριχθεί η λειτουργία του εργαστηρίου με στόχο την επανένταξη των κρατουμένων στον εργασιακό χώρο αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους. Υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία ο Κρέπαξ (1933-2003) στον κόσμο των κόμικς.

Ο δημιουργός σπούδασε αρχιτεκτονική, εργάστηκε αρχικά ως γραφίστας σε περιοδικά αλλά και στην παραγωγή διαφήμισης, σχεδίασε εξώφυλλα δίσκων, ώσπου το 1963 άρχισε να σχεδιάζει κόμικς, δίνοντας δυο χρόνια αργότερα ένα χαρακτήρα που έμελλε να γίνει διάσημος τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων της Ιταλίας, τη Βαλεντίνα Ροσέλι.

Η Βαλεντίνα εμφανίστηκε πρώτη φορά στο περιοδικό «Λίνους» ως δευτερεύον πρόσωπο μιας σειράς. Επαιξε το ρόλο της αρραβωνιαστικιάς του κριτικού τέχνης Φίλιπ Ρέμπραντ (του υπερήρωα Νέουτρον). Η πρώτη εκείνη ιστορία είχε τίτλο «Η στροφή του Λέσμο» (μια αναφορά στην πίστα της Μόντσα). Την ακολούθησαν 30 ακόμα που εκδόθηκαν σε επτά βιβλία. Σ' αυτά προστέθηκαν πολλά ακόμα, όπως το «Μαγικό φανάρι» του 1977 και η «Βαλεντίνα πειρατής», το πρώτο εξ ολοκλήρου έγχρωμο.

Ο Κρέπαξ ως πηγή έμπνευσης για τη Βαλεντίνα, που σύντομα έγινε η πρωταγωνίστρια της σειράς που άντεξε μέχρι το 1995, είχε την ηθοποιό του βωβού κινηματογράφου Λουίζ Μπρουκς (1906-1985). Οι περιπέτειες της ηρωίδας του φέρνουν κοντά μια σειρά ονειρικά θέματα, την επιστημονική φαντασία, την κατασκοπία και βέβαια τον ερωτισμό. Η επιτυχία τους ήταν τεράστια στην Ιταλία αλλά και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Γαλλία. Ο Νέουτρον σταδιακά μπήκε σε δεύτερο πλάνο, παρά ταύτα έγινε ο πρωταγωνιστής ενός κόμικς στο περιοδικό «Κόρτο Μαλτέζε».

Ο Κρέπαξ δημιούργησε και άλλους γυναικείους χαρακτήρες: την Μπελίντα, την Μπιάνκα, την Ανίτα και τη Φραντσέσκα. Εμπνεύστηκε την ξανθιά Ανίτα από την Ανίτα Εκμπεργκ (όπως την είδε στη «Γλυκιά ζωή» του Φελίνι). Η Μπιάνκα (Λευκή) παρά το όνομά της έχει μακριά μαύρα μαλλιά και τη βρίσκουμε σε διαφορετικά βιβλία, συμεριλαμβανομένης της εκδοχής του Κρέπαξ για τα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ».

Μέχρι και πειρατίνα την έκανε στη δεκαετία του '70 ο διάσημος κομίστας. Ηταν η αγαπημένη του ηρωίδα και πρωταγωνιστεί στα περισσότερα βιβλία του Μέχρι και πειρατίνα την έκανε στη δεκαετία του '70 ο διάσημος κομίστας. Ηταν η αγαπημένη του ηρωίδα και πρωταγωνιστεί στα περισσότερα βιβλία του Στις διασκευές του που αφορούν τα κλασικά της ερωτικής λογοτεχνίας βρίσκονται και η «Ιστορία της Ο», η «Εμανουέλα» και η «Ζιστίν».

Στο Σαν Βιτόρε θα εκτεθούν τα μεγάλα αυθεντικά έργα που είχαν πρόσφατα παρουσιαστεί στο Παλάτσο Ρεάλε του Μιλάνου με την ευκαιρία της έκθεσης «Γκουίντο Κρέπαξ: το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη». Εκτός από αυτά, θα εκτεθούν ακόμα και μικρότερα έργα διοαφορετικών διαστάσεων που παρουσιάστηκαν πριν από ένα χρόνο στην έκθεση «Valentina Movie» στο Παλάτσο Φαντάνιο της Ρώμης. 7

INFO: Το εργαστήριο ραπτικής του Σαν Βιτόρε αποτελεί προϊόν συνεργασίας της κοπερατίβας «Αλίς» και της στιλίστριας Ροζίτας Ονόφρι. Δημιουργήθηκε το 1992 και από τότε έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνική επανένταξη δεκάδων πρώην κρατουμένων. Εφ' όσον βρεθείτε στη Ρώμη στις 26 και 28 Νοεμβρίου, 3 και 5 Δεκεμβρίου μπορείτε να δείτε την έκθεση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Κινούμενα σχέδια/Κόμικς/Σκίτσα
Εκθέσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Οι Beatles ξανά στον αέρα
Μουσική
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Σινεμά
Σινεμα
Πήγα Cinema
Εικαστικά
Εικαστικά
Θέατρο
Θέατρο
Αφιέρωμα
Ο μαέστρος με τα γυμνά χέρια
Εκθέσεις
Αχ, Βαλεντίνα...
Εθνική Λυρική Σκηνή
Τρία τυχερά γουρουνάκια