Έντυπη Έκδοση

Εικαστικά

Ανθρωποι στο κόκκινο 

ΔΕΚΑΕΠΤΑ ψηφιδωτά και 44 μικρά κόκκινα έργα ζωγραφικής, στα οποία «κατοικούν» ανθρώπινες μορφές, μοναχικές ή σε ομάδες, συνθέτουν τις «Διαδρομές» της Δάφνης Αγγελίδου, οι οποίες φιλοξενούνται στην «Gallery 7» (Σόλωνος 20).

Ανθρώπινες μορφές κάθε ηλικίας και φύλου κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις και συναντώνται με άλλες μέσα στο πλαίσιο του πίνακα της καλλιτέχνιδας, η οποία με τα τελευταία της έργα μάς εισάγει σε μία περισσότερο κυριολεκτική κατάσταση του ανθρώπου και όχι ενδεικτική, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα στη δουλειά της.

Το «επίμονα» ορισμένο πλαίσιο και η επαναληπτικότητα του κόκκινου χρώματος παραπέμπουν, στα έργα αυτά, στην κοινή ανθρώπινη μοίρα, διανοητική και βιολογική. Η ανθρώπινη φιγούρα γίνεται πλέον τρισδιάστατη, σάρκινη. Καθίσταται παρουσία και όχι αφαιρετική ένδειξη. Η ομπρέλα, κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς τής καλλιτέχνιδας, μέχρι τώρα κάλυπτε ολόκληρο το πρόσωπο του μοναχικού ανθρώπου, σχεδόν εν είδει προσωπείου. Τώρα το αφήνει πλέον ακάλυπτο, κάνει χώρο και για την παρουσία του άλλου, ενώ λιγότερο συγκαλύπτει και περισσότερο αποκαλύπτει και προστατεύει.

Στην προηγούμενη δουλειά τής Δάφνης Αγγελίδου, η αφαιρετική και σχηματοποιημένη ανθρώπινη φιγούρα παρέπεμπε στην αναμονή τής πραγμάτωσης του εαυτού της. Στην προκειμένη περίπτωση, η τρισδιάστατη και περισσότερο σάρκινη μορφή, καθώς και ο τρόπος συνύπαρξης με τις άλλες, υποβάλλει τη συνάντηση με τον άλλον, στο βαθμό που ο εαυτός έχει πλέον πραγματωθεί. Η Αγγελίδου συνεχίζει τον εικαστικό της στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση. Διάρκεια έως τις 4 Ιανουαρίου 2014.

Αφηρημένος ρεαλισμός

Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Μουσμουλίδης είναι ένας δημιουργός που καταπιάνεται με τα δύσκολα. Οι εικόνες του είναι φορτισμένες με το άγχος και με το δέος της ύπαρξης. Και ο ίδιος αγωνιά να εγκιβωτιστεί μέσα σε μια σειρά χειρονομιακών δράσεων πάνω στον καμβά. Υπό την έννοια αυτή η ζωγραφική του είναι η απόλυτα ρεαλιστική εκδοχή του αφηρημένου.

Η Titanium Yiayiannos Gallery (Βασ. Κωνσταντίνου 44) φιλοξενεί την έκθεση του Χρυσόστομου Μουσμουλίδη, με έργα που, όπως σημειώνει ο ίδιος, είναι φιλοτεχνημένα στη σιωπή και τη μοναξιά, βρίσκονται σε απ' ευθείας σύνδεση με τον υπόγειο ρου της Ιστορίας και τον υπόκωφο ρόχθο της. Το έργο του χαρακτηρίζεται από χάος και κομψότητα. Κυριαρχεί σε αυτό η γραμμή-γραφή που δημιουργεί και εξαφανίζει οπτικούς λαβυρίνθους, που επιτρέπει στις χρωματικές φόρμες να κραυγάσουν τη δύναμή τους ή να ψιθυρίσουν την αδυναμία τους σε σουρντίνα. Διάρκεια έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Αλληγορίες και μνήμες

«ΜΥΘΟΙ-σύμβολα» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Θεόδωρου Μανωλίδη στην Γκαλερί Ερση (Κλεομένους 4). Ο ζωγράφος, που σύστησε με το δικό του μοναδικό τρόπο την αρχαία και βυζαντινή Ελλάδα στη σύγχρονη αλλοδαπή, καταθέτει άλλη μια φορά το δικό του προσωπικό στίγμα με την έκθεση έργων της συλλογής της Γκαλερί Ερση, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη διαδρομή της γνωριμίας τού καλλιτέχνη με την Γκαλερί μέσα στην τελευταία τριακονταετία.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του εντυπωσιακού λευκώματος για τη δουλειά του Θεόδωρου Μανωλίδη, το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως σε όλο τον κόσμο, η ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά περιγράφει το έργο του καλλιτέχνη ως «διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με σύμβολα και αλληγορίες, με μύθους και καθημερινότητες, με μνήμες και αινίγματα του σήμερα, που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο στο ταξίδι του μέσα στο χρόνο».

Τα έργα του Θεόδωρου Μανωλίδη αξιοποιούν τα διαχρονικά «όπλα» της αρχαιότητας και του Βυζαντίου για να αναδείξουν τον προβληματισμό τού σημερινού ανθρώπου. Διάρκεια έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Εικαστικά αινίγματα

Η ΠΡΩΤΗ ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δαμιανού Ιωσηφίδη παρουσιάζεται στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ηροδότου 5). Πρόκειται για έργα μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων ολοκληρωμένα τα τελευταία δύο χρόνια, τέσσερα πορτρέτα οικείων του ζωγράφου που έγιναν κυρίως εκ μνήμης και τα οποία εύστοχα ο ίδιος ο δημιουργός τους αποκαλεί «ψυχογραφικά», υπογραμμίζοντας την επιθυμία του κάθε έργο να αποτελεί «ένα αυτοτελές ζωγραφικό σύμπαν που καθορίζεται από οξύμωρα και παράδοξα γεγονότα αναπαράστασης με σκοπό την αναθεώρηση των καταστάσεων που μας περιβάλλουν και μας συγκροτούν».

Στα έργα του Δαμιανού, σημειώνει η Ιρις Κρητικού στον κατάλογο της έκθεσης, «όπου οι πίνακες εμφανίζονται μέσα στους πίνακες και όπου η γνώση του ενεργοποιημένου χαμηλόφωνου σκότους των κόσμων του Ρέμπραντ και του Γκόγια συναντά την αγάπη του καλλιτέχνη για την αρχαία ελληνική τετραχρωμία, αλλά ακόμη για τον Μπουζιάνη, τον Μόραλη και το δάσκαλό του Χρόνη Μπότσογλου, η εκλεκτική προσθήκη αινιγμάτων και αναπαραστατικών συμβόλων συναντά την αφαίρεση και η μνήμη λειτουργεί συνειρμικά, ενώ η αλήθεια τού συμβάντος συναντάται με τη μυθοπλασία και τη μεταφυσική διάσταση στο ζωγραφικό τόπο».

Ο Δαμιανός Ιωσηφίδης σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθηνών ζωγραφική με δάσκαλο τον Χρόνη Μπότσογλου και χαρακτική με δάσκαλο τον Γιάννη Γουρζή. Αυτή είναι η πρώτη του ατομική έκθεση. Διάρκεια έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Πολύχρωμος μικρόκοσμος

ΕΡΓΑ ζωγραφικά, που ο Αντώνης Απέργης φιλοτέχνησε το 2013, φιλοξενούνται στην ατομική του έκθεση στον Εικαστικό Κύκλο (Καρνεάδου 20). Στο σημείωμα του καταλόγου του, ο καλλιτέχνης αναφέρει: «Στην πολυτάραχη, εκκωφαντική, άχρωμη και βάναυση ζωή που βιώνουμε έχουμε λησμονήσει τη σημαντότητα ενός μικρόκοσμου που γεννιέται μέσα από το φως, ανανεώνεται με τους συμπαντικούς φθόγγους της μουσικής και φωλιάζει μέσα μας ως η μοναδική αλήθεια της γένεσης του ΕΙΝΑΙ!

»Αυτόν τον λαμπερό και θαυμαστό μικρόκοσμο θέλησα να αγγίξω, να ταυτιστώ με την ύπαρξή του, να οριοθετήσω τη δυναμική του και να ζωγραφίσω την ποιοτική του οντότητα· πιστεύοντας ότι η ελπίδα της ανάτασης δεν βρίσκεται στο εξωτερικό περίβλημα του κόσμου τούτου, αλλά στην πνευματικότητα και την εσωτερική αρμονία του νου και της ψυχής». Διάρκεια έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Εκθέσεις
Αίθουσες Τέχνες/Γκαλερί
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Οι Beatles ξανά στον αέρα
Μουσική
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Σινεμά
Σινεμα
Πήγα Cinema
Εικαστικά
Εικαστικά
Θέατρο
Θέατρο
Αφιέρωμα
Ο μαέστρος με τα γυμνά χέρια
Εκθέσεις
Αχ, Βαλεντίνα...
Εθνική Λυρική Σκηνή
Τρία τυχερά γουρουνάκια