Έντυπη Έκδοση

Οι Beatles ξανά στον αέρα

Τραγούδια τους που ηχογράφησαν για το ραδιόφωνο του BBC κυκλοφορούν για πρώτη φορά μετά από 51 χρόνια

Η επικαιρότητα συμβαδίζει με τους Beatles! Το ενδιαφέρον του κόσμου παραμένει αμείωτο 43 χρόνια αφ' ότου χώρισαν, διότι το προϊόν που έδωσαν στον κόσμο ήταν τόσο σπουδαίο, ώστε να παραμένουν το πιο ισχυρό όνομα στη σύγχρονη μουσική, ποιοτικά και εμπορικά. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε η συνέχεια των ηχογραφήσεών τους στο BBC, και το πρώτο μέρος της τρίτομης επικής βιογραφίας τους από τον Mark Lewisohn.

Από το Μάρτιο του 1962 μέχρι τον Ιούνιο του 1965 μεταδόθηκαν από το BBC, στη Βρετανία, 275 ηχογραφήσεις των Beatles. Μέρος από αυτές σε πειρατική μορφή άρχισαν να εμφανίζονται από το 1971 και αναπτύχθηκαν την επόμενη δεκαετία με την έλευση του cd. Το BBC αποφάσισε να εκδώσει νόμιμα αυτό το αρχειακό υλικό και το πρώτο μέρος κυκλοφόρησε το πρωί της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου 1994 με τίτλο «Live at the BBC» και αξιολογήθηκε σαν ιστορικό ντοκουμέντο.

Ηταν και υποψήφιο για Grammy καί πούλησε πάνω από 8.000.000 δίσκους. Η συνέχειά του, «On Air-Live at the BBC vol. 2», περιέχει 37 ακυκλοφόρητα τραγούδια, καθώς και 23 αποσπάσματα με ομιλίες του γκρουπ. Οι Beatles ερμήνευσαν 88 διαφορετικά τραγούδια τα οποία κάποια ηχογραφήθηκαν πολλές φορές και άλλα μόνο μία, ενώ δέκα από αυτά δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ τη δεκαετία του '60 από την ΕΜΙ.

Δύο, μάλιστα, κυκλοφορούν πρώτη φορά: το «Beautiful dreamer», μια κλασική σύνθεση του Stephen foster από τα μέσα του 19ου αιώνα, και το «Ι'm talking about you» του Chuck Berry.

Ο George Harrison είχε δηλώσει ότι: «Συνήθως οδηγούσαμε 200 μίλια μ' ένα παλιό φορτηγό κάτω από την Μ1 για να πάμε στο Λονδίνο να ηχογραφήσουμε, ενώ πιθανότατα το βράδυ μπορεί να είχαμε συναυλία στο Νιούκαστλ!».

Στο «On Air» (που εκδόθηκε σε διπλό cd, τριπλό βινύλιο 180 γραμμαρίων, 48σέλιδο ένθετο και digital) ακούγονται ζωντανά τα πειράγματα των μουσικών αλλά και τέσσερις συνεντεύξεις τους.

Ο Ringo Star θυμάται: «Ημασταν μια μπάντα που δούλευε σκληρά, σε μονοφωνικό ήχο, χωρίς συνήθως overdubs, αλλά νιώθω συγκινημένος ακούγοντάς μας».

Ο Paul McCartney το βλέπει διαφορετικά: «Θυμάμαι ότι η μαμά μου, σιδερώνοντας, άκουγε τα απογευματινά σόου από διάφορα προγράμματα, γνώριζε τα τραγούδια από αυτά, και ήταν ένα είδος σαν Χ-Factors των ημερών της. Εμείς πάντως είχαμε πολλή ενέργεια και προσπαθήσαμε να κάνουμε την καλύτερη παράσταση της ζωής μας». Η ένταση των ηχογραφήσεων έφτασε στο αποκορύφωμά της την Τρίτη 16 Ιουλίου 1963, όταν ηχογράφησαν 18 τραγούδια σε λιγότερο από επτά ώρες ! Στις τέσσερις συνεντεύξεις τους μπορούμε να παρατηρήσουμε πόσο προφητικοί ήταν.

Οταν ο Lennon έλεγε για το χώρο της ζωής του που θα παραχωρούσε στην πολιτική, όταν ο Harrison ισχυρίζεται ότι το μέλλον της μουσικής είναι η πιο εξελιγμένη παραγωγή και όταν ο McCartney αποκαλύπτει ότι τον θέλγει η ηλεκτρονική και η κλασική μουσική κι ότι θα ήθελε ένα gig με τον Karlheinz Stockhausen!

Οι παραγωγές του BBC με τους Beatles, από το 1962, επέδρασαν καταλυτικά σ' ένα ακροατήριο εκατομμυρίων νέων της Βρετανίας, αν και ήταν ραδιοφωνικά προγράμματα σχεδιασμένα για όλη την οικογένεια που καθόταν στο σαλόνι για να ακούσει γλυκανάλατα τραγουδάκια. Με πάνω από ένα δισ. πωλήσεις και με ανεξάντλητους επαίνους από μουσικούς και κριτικούς, το «Rolling Stone» έγραψε ότι οι δίσκοι αυτοί είναι «ένα συναρπαστικό πορτρέτο μιας μπάντας στη διαδικασία διαμόρφωσης της δικής της φωνής και του οράματός της».

***

Η βιογραφία τους

Ο 55χρονος σήμερα Mark Lewisohn είναι Αγγλος ιστορικός, συγγραφέας και αυθεντία σε ό,τι αφορά τη σχολαστική του έρευνα για την πορεία των Beatles. Οταν ανακοίνωσε το 2005 ότι είχε αρχίσει την έρευνα για την έκδοση μέχρι το 2018 μιας τρίτομης ολοκληρωμένης βιογραφίας για τους Beatles, δεν φανταζόταν ότι ο πρώτος τόμος θα κυκλοφορούσε μόλις στις 29 Οκτωβρίου φέτος.

Ο ίδιος δικαιολόγησε την καθυστέρηση λέγοντας: «Μου πήρε πολύ χρόνο για έρευνα και γράψιμο που δεν είχα προβλέψει». Εχει ζητήσει, μάλιστα, αν έχει κάποιος κάτι ενδιαφέρον να επικοινωνήσει μαζί του. Και φυσικά αυτό ισχύει ακόμα, αφού ο πρώτος τόμος, 944 σελίδων, «Tune In: The Beatles: All These Years, vol. 1», κλείνει στο 1962...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αφιέρωμα
Ραδιόφωνο-συχνότητες-web
Συνεντεύξεις
Μουσική
Σχετικά θέματα: Μουσική
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Οι Beatles ξανά στον αέρα
Μουσική
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Σινεμά
Σινεμα
Πήγα Cinema
Εικαστικά
Εικαστικά
Θέατρο
Θέατρο
Αφιέρωμα
Ο μαέστρος με τα γυμνά χέρια
Εκθέσεις
Αχ, Βαλεντίνα...
Εθνική Λυρική Σκηνή
Τρία τυχερά γουρουνάκια