Έντυπη Έκδοση

Ο ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΒΑΛΕ ΤΑ... GLASSES ΣΤΗΝ GOOGLE

Ο 12χρονος που έκανε την τεχνολογία παιχνίδι

Ο Νίκος Αδάμ προτρέπει τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τους νέους. «Αν βάλουν μυαλό και ακούν ή στηρίζουν τις καινοτόμες ιδέες, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση»

«Συμφωνώ με τα παιδιά που επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει στήριξη. Δεν θα ενδιαφερθεί κανείς για μια καινοτόμο ιδέα»

Ακόμη και τα Google glasses θεωρεί ότι είναι υπερβολικά για καθημερινή χρήση. «Απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν θέλουν να κρατούν ούτε καν κινητό τηλέφωνο. Αλλά νομίζω ότι ξεφεύγει λίγο» Ακόμη και τα Google glasses θεωρεί ότι είναι υπερβολικά για καθημερινή χρήση. «Απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν θέλουν να κρατούν ούτε καν κινητό τηλέφωνο. Αλλά νομίζω ότι ξεφεύγει λίγο» Είναι μόλις 12 ετών, αλλά έκλεψε τα σκήπτρα του ενδιαφέροντος από την πρώτη παρουσίαση των Google glasses στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η παρουσίαση έγινε στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Νοεμβρίου, στο 1ο Google Developers Festival, στο οποίο συμμετείχαν και στελέχη τής Google. Αλλά ο Νίκος Αδάμ, μαθητής της Α' Γυμνασίου από τη Θεσσαλονίκη, τους έβαλε τα γυαλιά.

Συμμετέχοντες και εκθέτες εντυπωσιάστηκαν από το μικρό κομπιουτερά, που παρουσίασε την ιστοσελίδα του, τα προγράμματα που έχει φτιάξει για αντιχάκινγκ και το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης που σε λίγες μέρες θα ανεβάσει στο Διαδίκτυο.

Ο ίδιος λέει απλώς ότι «μου άρεσε η τεχνολογία από τότε που ήμουν μικρός (!) και έτσι ασχολήθηκα». Θεωρεί ανούσιο να περνούν τα παιδιά 8 και 10 ώρες μπροστά σε μια οθόνη, παίζοντας ασταμάτητα ένα παιχνίδι, τη στιγμή που «μπορούν να προσπαθήσουν να φτιάξουν μόνοι τους ένα παιχνίδι». Θέλει να ασχοληθεί και επαγγελματικά με την πληροφορική και τους υπολογιστές, αλλά, όπως λέει, «δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να κάνω στην Ελλάδα αυτά που θέλω, γιατί δεν υπάρχει στήριξη».

Στη γειτονιά του είναι ήδη γνωστός και δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν τη βοήθειά του όταν έχουν κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή τους. Διαβάζει βιβλία για υπολογιστές, παρακολουθεί σεμινάρια και προγράμματα και την περασμένη Πέμπτη έδωσε ο ίδιος μια ομιλία για τα «ανοιχτά προγράμματα» σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πρόσφατα πήρε δύο παλιούς υπολογιστές του πατέρα του κι έφτιαξε έναν καινούργιο.

Οι γονείς του, αν και τους έχει ξεπεράσει κατά πολύ, σε επίπεδο τεχνολογικών γνώσεων προσπαθούν να τον βοηθούν σ' αυτό που κάνει και θέλουν προπάντων να χαίρεται την κάθε στιγμή. Πριν από 4 χρόνια ξεκίνησε να περιεργάζεται τον υπολογιστή του αδερφού του και της αδερφής του, που είναι και οι δύο μεγαλύτεροι.

Πολύ σύντομα θέλησε να μάθει πώς δουλεύουν οι υπολογιστές. «Μου άρεσε να προγραμματίζω τον υπολογιστή. Σιγά σιγά άρχισα να αγοράζω βιβλία για υπολογιστές». Πλέον έχει τη δική του ιστοσελίδα, την «tech is game», στην οποία «ανεβάζει» τα προγράμματα που φτιάχνει και τα οποία διαθέτει δωρεάν για «κατέβασμα» σε όποιον το επιθυμεί.

«Κυρίως φτιάχνω προγράμματα για ψυχαγωγία, για ασφάλεια των υπολογιστών και σε λίγο θα ανεβάσω κι ένα "social network". Αυτή τη στιγμή τού κάνω αναβάθμιση». Αλλά κι αυτό θα είναι προστατευμένο. «Δεν θα επιτρέπει τη λεγόμενη κατασκοπία. Θα υπάρχει ασφάλεια και δεν θα έχει διαφημίσεις, ενώ θα είναι εντελώς δωρεάν».

Οσον αφορά το «αντιχάκινγκ» πρόγραμμα που έχει φτιάξει, «αυτό είναι για την προστασία των "σέρβερ". Βλέπει ποιος στέλνει "ιούς'' και "Δούρειους Ιππους'' και δεν αφήνει να περάσουν στο σύστημα». Μπορεί να λειτουργήσει και για απλούς χρήστες, αλλά και για επιχειρήσεις και είναι κι αυτό δωρεάν.

Ξαφνιάστηκε όταν του ζήτησαν να παρουσιάσει τη δουλειά του στο Google DevFest. «Στην αρχή φοβήθηκα λίγο. Ηταν εκεί στελέχη τής Google και πολλοί μεγαλύτεροί μου. Αλλά μετά το ξεπέρασα. Τους είπα τι κάνω και γιατί, παρουσίασα τη δουλειά μου και μετά ήρθαν και μου έκαναν ερωτήσεις. Μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω και με στελέχη τής Google».

Θα πίστευε κανείς ότι θα ήταν υπέρ τού να εξαπλωθεί η τεχνολογία σε περισσότερες πτυχές της καθημερινής ζωής. Αλλά ακόμη και τα Google glasses θεωρεί ότι είναι υπερβολικά για καθημερινή χρήση. «Απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν θέλουν να κρατούν ούτε καν κινητό τηλέφωνο. Αλλά νομίζω ότι ξεφεύγει λίγο.

Θα είναι όμως πολύ χρήσιμο σε άλλες λειτουργίες, όπως στην ιατρική. Να μη χρειάζεται να βγάλει κάποιος ακτινογραφία και να δεχτεί ραδιενέργεια για να δει ο γιατρός τι πρόβλημα υπάρχει».

Ο ίδιος περνάει μόνο 2 ώρες τη μέρα μπροστά στον υπολογιστή του. Του φαίνεται υπερβολικό ότι άλλα παιδιά περνούν πολύ περισσότερες ώρες, παίζοντας παιχνίδια και φτάνοντας σε σημείο εθισμού. Τους λέει να μη σκοτώνουν το χρόνο τους σε κάτι εικονικό. «Είναι υπερβολικό να περνάς τόσες ώρες στον υπολογιστή, σκοτώνοντας ζόμπι. Μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ένα παιχνίδι. Κι αυτό θα σου μάθει μαθηματικά και φυσική, κι άλλα πράγματα. Θα σου μάθει τον υπολογιστή εσωτερικά. Πώς δουλεύει, σε ποια λογική στηρίζεται. Μπορεί κανείς να ψάξει να δει τι θα γίνει αν συνδέσει κάτι με κάτι άλλο, αν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό».

Το έντονο ενδιαφέρον του για τους υπολογιστές είναι πολύ πιθανό να μετεξελιχθεί σε επαγγελματικό ενδιαφέρον. Αλλά βλέπει ότι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι δύσκολα.

«Συμφωνώ με τα παιδιά που επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει στήριξη. Δεν θα ενδιαφερθεί κανείς αν έχεις να παρουσιάσεις κάποια καινοτόμο ιδέα. Εχω έρθει σε επαφή με κάποιους Ελληνες που έστησαν μια ιστοσελίδα για προγράμματα στο Διαδίκτυο, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν όσο παλιός κι αν είναι ένας υπολογιστής.

»Χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα για να αγοράσεις έναν καινούργιο επειδή έχουν βγει νέα προγράμματα. Αυτοί, λοιπόν, βρέθηκαν στο Βανκούβερ του Καναδά». Και προτρέπει τις ελληνικές κυβερνήσεις να στηρίξουν τους νέους. «Αν βάλουν μυαλό και ακούν ή στηρίζουν τις καινοτόμες ιδέες, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση».

Ο Νίκος δεν είναι «κολλημένος» με τους υπολογιστές. Του αρέσει να βγαίνει έξω και να παίζει με τους φίλους του. «Είναι προτιμότερο από το να κάθεσαι μέσα και να παίζεις παιχνίδια στον υπολογιστή. Αλλά το χειμώνα δεν είναι εύκολο να παίζουμε έξω. Δεν υπάρχουν και ανοιχτοί χώροι...».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Βραβεία/Απονομές
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
Η Αστροφυσική πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Η πρωτεΐνη που μας ξαναγεννά
Παιδί/Τεχνολογία
Ο 12χρονος που έκανε την τεχνολογία παιχνίδι