Έντυπη Έκδοση

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ «ΧΟΡΗΓΩΝ» ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Εχετε μια ιδέα; Βρείτε στο Ιντερνετ χρηματοδότη

Οι περισσότεροι έχουμε καλές ιδέες. Μερικές από αυτές, μάλιστα, είναι παραπάνω από καλές: είναι ευφυείς. Ωστόσο, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε τα τελευταία -αρκετά- χρόνια, οι ιδέες αυτές είναι δύσκολο, έως ακατόρθωτο, να υλοποιηθούν. Και τούτο, επειδή πολύ απλά, όσοι έχουν τις ιδέες δεν έχουν -συνήθως- και χρήματα για να τις πραγματοποιήσουν.

kickstarter: το πρώτο site που χρηματοδοτεί ιδέες kickstarter: το πρώτο site που χρηματοδοτεί ιδέες Το οξύμωρο είναι -ακριβώς εξαιτίας της κρίσης και της αφραγκιάς- πως είναι πολλοί εκείνοι που σκέφτονται να αλλάξουν καριέρα, ή απλά να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο, εφ' όσον η παλιά τους... καριέρα είτε τελείωσε άδοξα είτε, λόγω απληρωσιάς, δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας. Αλλά χωρίς χρήματα στην άκρη, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί κάποια λαμπρή ιδέα. Ή μήπως είναι;

Το Διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πραγματικά λύσεις και διεξόδους ακόμα και σ' αυτό το πρόβλημα. Πώς; Μα βρίσκοντας «χορηγούς» πρόθυμους να χρηματοδοτήσουν μια καλή ιδέα, μια ιδέα που πιθανώς να σας βγάλει από το αδιέξοδο των ανύπαρκτων εσόδων και που θα «τονώσει» το οικογενειακό σας εισόδημα.

Και για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: στον Ιστό θα βρείτε αρκετά πλέον sites, τα οποία σας καλούν να περιγράψετε την ιδέα που έχετε (αφού πρώτα σας βεβαιώσουν με ρήτρες ότι την κατοχυρώνετε εσείς και πως δεν κινδυνεύετε να σας την «κλέψουν») και στη συνέχεια αναρτούν το σχέδιό σας αναζητώντας επίδοξους χορηγούς που θα χρηματοδοτήσουν αυτό που έχετε φανταστεί.

Αν οι χορηγοί είναι τόσοι που να καλύπτουν το κεφάλαιο που χρειάζεστε (κεφάλαιο που εξηγείτε από την αρχή πόσο πρέπει να είναι και γιατί να είναι τόσο), μέσα στα χρονικά όρια που τίθενται, τότε μπορείτε να πάρετε τα χρήματα και να ξεκινήσετε να υλοποιείτε την ιδέα σας, ή το όνειρό σας. Αν όμως κανείς δεν ενδιαφερθεί, τότε πιθανώς η ιδέα να μην ήταν και τόσο έξυπνη, ή να μην τη βρήκαν έξυπνη εκείνοι που τη διάβασαν.

Το θέμα είναι πως μέσω ορισμένων sites υπάρχει η δυνατότητα ή έστω η πιθανότητα να χρηματοδοτήσετε το όνειρό σας. Και προτού βιαστείτε να σκεφτείτε πως «αποκλείεται» και πως όλα αυτά είναι απλά «λόγια», να σας ενημερώσουμε πως το kickstarter, το πρώτο site του είδους, έχει ήδη βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν πραγματικότητα τις ιδέες τους. Συγκεκριμένα από το 2009 που «βγήκε στον αέρα» το site, 5,2 εκατομμύρια χορηγοί μάζεψαν περί τα 879 εκατομμύρια δολάρια και βοήθησαν περίπου 51.000 ανθρώπους να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους. Και αν οι αριθμοί δεν σας λένε τίποτα, τότε κάντε μια γρήγορη περιήγηση στο kickstarter.com, για να μάθετε πολύ περισσότερα.

Στη συνέχεια, και μετά την επιτυχία του kickstarter, ανάλογα sites άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στον Ιστό. Sites πιο «εξειδικευμένα», άλλα που αφορούν μόνο δημιουργούς video games, άλλα που αφορούν ιατρικά πρότζεκτ, άλλα που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την τέχνη κ.ο.κ.

Εκείνο που φάνηκε στην πορεία είναι πως εκτός από εκείνους που είχαν ιδέες για υλοποίηση, τελικά δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που ήθελαν να γίνουν χορηγοί σε νέα πρότζεκτ, σε νέες έρευνες και να αναδείξουν νέους καλλιτέχνες σε κάθε είδος.

Μάλιστα, απ' ό,τι φάνηκε, και οι χορηγοί φαίνονται πολύ ικανοποιημένοι, αφού επιτέλους υπάρχει μια διαδικτυακή πλατφόρμα απ' όπου μπορούν να τσεκάρουν αντικείμενα για να χρηματοδοτήσουν. Είναι αλλιώς για κάποιον χορηγό να βλέπει ολόκληρες λίστες με «προϊόντα» που μπορεί να χρηματοδοτήσει και διαφορετικό να βλέπει αποσπασματικά ένα-δυο πρότζεκτ, ισχυρίζονται όσοι έχουν ήδη δώσει χορηγίες.

Δεν είναι τυχαίο και το ότι τα μεγάλα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης «υμνούν» το kickstarter, αλλά και αρκετούς ακόμη ανάλογους ιστότοπους: CNN και «Time», είναι μόνο η κορυφή των ΜΜΕ που γράφουν και λένε τα καλύτερα.

Επίσης κάτι πολύ πολύ ενδιαφέρον: ήδη, μέσα από το kickstarter, η χώρα μας έχει προτείνει, αλλά και υλοποιήσει ιδέες. Πρόκειται κυρίως για ντοκιμαντέρ και ταινιάκια που χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από το kickstarter.

Ετσι, λοιπόν, αν νιώθετε κι εσείς πως έχετε κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιδέα να προτείνετε, αν θέλετε να κάνετε στροφή στην καριέρα σας έστω και αν νιώθετε ότι είναι αργά, αν πραγματικά πιστεύετε σε κάτι, τότε δοκιμάστε την τύχη σας εδώ. Και πού ξέρετε; Ισως εκεί έξω να βρίσκεται κόσμος που ευχαρίστως θα θελήσει να σας χρηματοδοτήσει.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε (ενδεικτικά) και τα:

** www.kickstarter.com

** www.indiegogo.com

** www.peoplefund.it

** https://gambitious.com

** www.medstartr.com

** http://spot.us

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Στη στήλη
www.
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
Η Αστροφυσική πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Η πρωτεΐνη που μας ξαναγεννά
Παιδί/Τεχνολογία
Ο 12χρονος που έκανε την τεχνολογία παιχνίδι