Έντυπη Έκδοση

Τον έστειλε στον... Μάιο

Για μετά τις ευρωεκλογές παρέπεμψε η Γερμανίδα καγκελάριος οποιαδήποτε κουβέντα για ελαφρύνσεις

Τα «καλά λόγια» της Ανγκελα Μέρκελ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και στο εσωτερικό, αποσιωπώντας φυσικά τις υποσημειώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Αυστηρό ήταν το μήνυμα της Μέρκελ προς Σαμαρά - Στουρνάρα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων απέναντι στην τρόικα Αυστηρό ήταν το μήνυμα της Μέρκελ προς Σαμαρά - Στουρνάρα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων απέναντι στην τρόικα Το μέγαρο Μαξίμου πανηγύριζε από το βράδυ της Παρασκευής για αλλαγή στάσης του Βερολίνου, παρ' όλο που η κ. Μέρκελ απέφυγε ουσιαστικά να εμπλακεί στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, παρέπεμψε την απόφαση για ελάφρυνση του χρέους μετά τις ευρωεκλογές και γενικότερα κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα δεν έχει να περιμένει πριν από το επόμενο καλοκαίρι οποιαδήποτε κίνηση γενναιοδωρίας από την καγκελαρία, η οποία έχει τις δικές της εσωτερικές πολιτικές προτεραιότητες. Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως ήταν σαφής σε ένα πράγμα: Προϋπόθεση για την όποια στήριξη του Βερολίνου στην κυβέρνηση είναι να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της, δηλαδή να συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια δημοσιονομική συνταγή και τα προαπαιτούμενα της τρόικας κατά τρόπο απαρέγκλιτο, με έμφαση σε απολύσεις, κινητικότητα, αμυντική βιομηχανία.

Αυτό ο κ. Σαμαράς της το υποσχέθηκε, με αντάλλαγμα μερικά λεκτικά «δωράκια». Το Βερολίνο άλλωστε δεν επιθυμεί να φανεί πως το ελληνικό πρόγραμμα -και άρα η γερμανική συνταγή της λιτότητας- αποτυγχάνει και στόχος της κ. Μέρκελ ήταν με αυτή τη συνάντηση να δώσει μια γενικότερη πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση -η οποία κινδυνεύει να καταρρεύσει στην επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία-, τίποτε όμως περισσότερο.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Πέραν της προσπάθειας της κυβέρνησης να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση, το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσον τα θέματα που συζητήθηκαν στο Βερολίνο απαντούν στις καθημερινές αγωνίες των Ελλήνων πολιτών που βλέπουν το εισόδημά τους να εξαναμίζεται, τη φοροκαταιγίδα να συνεχίζεται και την κ. Μέρκελ να αναγνωρίζει τις θυσίες τους, αλλά να ζητεί από τον κ. Σαμαρά -και εκείνος να το αποδέχεται- τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόσο την Παρασκευή μετά τη συνάντηση όσο και την Πέμπτη στην ομιλία της στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung, για το οποίο μετέβη ο κ. Σαμαράς στο Βερολίνο, μίλησε για πρωτογενές πλεόνασμα. Σημείωσε ωστόσο πως αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί με τη στατιστική αξιολόγηση και μετά θα υπάρξει απόφαση του Eurogroup, η οποία θα δεσμεύει και τη Γερμανία. Ομως η κ. Μέρκελ απέφυγε να αναφερθεί στο χρόνο αυτής της απόφασης και κατά συνέπεια των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ ο κ. Σαμαράς μίλησε για τον Απρίλιο. Με δεδομένο ότι εν όψει των ευρωεκλογών αυτό που ενδιαφέρει τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι να ανακόψει το ανοδικό ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού στο εσωτερικό της Γερμανίας, το μόνο που μπορεί να αναμένει η κυβέρνηση πριν από τις κάλπες του Μαΐου είναι μια υπόσχεση των Ευρωπαίων εταίρων ότι με την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ανοίγει ο δρόμος για παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε τέσσερις φορές στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στην τρόικα, αποφεύγοντας και σε αυτή την περίπτωση να παρέμβει πολιτικά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Στο Μαξίμου πάντως ορισμένοι εξέλαβαν τις αναφορές της ως προσπάθεια να μικρύνει η απόσταση μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το δημοσιονομικό κενό, αν και στο Βερολίνο δεν υπάρχει καμία διάθεση για υποχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα και κάποια στιγμή η ίδια η κ. Μέρκελ σχολίασε με το γνωστό της ήπιο αλλά σαφές στιλ πως κατά την άποψή της ήδη έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας.

«Δεν προτίθεμαι εγώ να μιλήσω για την τρόικα και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό και αυτό το συζητήσαμε σε αυτό το πνεύμα, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιηθούν. Και στη βάση αυτή θα καταβληθεί η επόμενη δόση», είπε συγκεκριμένα η καγκελάριος για τα προαπαιτούμενα, ενώ για το δημοσιονομικό κενό κινήθηκε στη λογική «βρείτε τα με την τρόικα». Η κ. Μέρκελ σημείωσε ειδικότερα πως υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν διευκρινιστεί και μεταξύ αυτών είναι ο προϋπολογισμός του 2014 και αναφέρθηκε στις διαφορετικές εκτιμήσεις Αθήνας - τρόικας για το ύψος του δημοσιονομικού κενού («συζητάμε τώρα για ένα, ενάμισι, δύο δισ.» είπε χαρακτηριστικά) χωρίς να πάρει φυσικά θέση.

Γεγονός είναι ότι ήδη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για το δημοσιονομικό κενό σταδιακά όλο και ανέβαιναν φτάνοντας στο 1,3 δισ., με την τρόικα να μιλά για δύο δισ. ευρώ, με συνέπεια το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, με οποιαδήποτε μορφή, να είναι ορατό. Γεγονός είναι επίσης ότι στο μέτωπο των προαπαιτούμενων η κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο άλλων καθυστερήσεων. Για αυτό άμεσα θα υπάρξουν αποφάσεις για αμυντική βιομηχανία, απολύσεις και κινητικότητα, όμως η κυβέρνηση θα επιμείνει στο φόρο ακινήτων και στους πλειστηριασμούς.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματοδότηση
Τρόικα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Δέσμιοι της τρόικας μέχρι το 2047!
Κρυφτούλι με την τρόικα
Συνεντεύξεις
Ούτε επανάσταση ούτε εναλλαγή. Κράτος θα γίνουμε
«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί απέτυχαν παταγωδώς»
Αναλύσεις
Οι εκλεκτικές συγγένειες Σαμαρά- Μέρκελ
Αντιμνημονιακό μέτωπο σε όλη την Ελλάδα
Το Κυπριακό μπορεί να περιμένει;
Κυβέρνηση
Τον έστειλε στον... Μάιο
Κρατικός προϋπολογισμός
Συν 1.600 ευρώ η λυπητερή για κάθε οικογένεια
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ονόματα και συμμαχίες που παίζουν για δήμους - περιφέρειες
Στις κάλπες χωρίς αλλαγές στο νόμο
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ευρωπαϊκός Δεκέμβρης του Τσίπρα
Ανεξάρτητοι Έλληνες
«Αυτοί που με απειλούν δεν είναι ανώνυμοι»
ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ: αναζητώντας πυξίδα και στρατηγική
Κύπρος
Σπάει ο πάγος στη νεκρή ζώνη
Δικαστικό ρεπορτάζ
Χρυσή Αυγή: ακόμη τρεις βουλευτές στη Δικαιοσύνη