Έντυπη Έκδοση

Κρυφτούλι με την τρόικα

Στη χώρα που αποθέωσε το ρητό «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», ακόμη και ο προϋπολογισμός συντάσσεται χωρίς να περιλαμβάνει κάποια πρόβλεψη κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, το οποίο και η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει...

Αφήνοντας πίσω τους μια λιτή ανακοίνωση, που δεν έκρυβε εκπλήξεις, έφυγαν από την Αθήνα οι τρεις επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας. Οι Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ αποχώρησαν, χωρίς να έχουν κλείσει κανένα από τα ζητήματα που εκκρεμούν στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, αρχής γενομένης από το ύψος του δημοσιονομικού κενού που προκύπτει το 2014.

Οι ελεγκτές, ακολουθώντας σκληρή διαπραγματευτική τακτική, επέλεξαν να μην υπαναχωρήσουν για καμία από τις απαιτήσεις που έχουν εγείρει σε αυτό το γύρο διαπραγματεύσεων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ξεκινήσει αγώνα δρόμου, ώστε έως τις 9 Δεκεμβρίου να προλάβει να παρουσιάσει σημεία προόδου αναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε την προηγούμενη Πέμπτη η κυβέρνηση θεωρείται και από τις δύο πλευρές προσωρινός, καθώς δεν περιλαμβάνει κάποια πρόβλεψη κάλυψης του δημοσιονομικού κενού. Δεδομένου μάλιστα ότι και η ελληνική πλευρά έχει παραδεχθεί την ύπαρξη κενού, αλλά σε χαμηλότερο ύψος από αυτό που εκτιμά η τρόικα, θεωρείται αναγκαία στο μέλλον η τροποποίηση των στόχων του 2014.

Ακόμα όμως και χωρίς τα νέα μέτρα, που είναι αποφασισμένο να ληφθούν, είτε με τη μορφή δημοσιονομικών παρεμβάσεων είτε με τη μορφή οριζόντιων μέτρων, ο προϋπολογισμός προβλέπει νέα λιτότητα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, μέσω νέας αύξησης εσόδων κατά 2,3 δισ. ευρώ και μείωσης δαπανών κατά 3,2 δισ. ευρώ.

1. Προβλέψεις για το 2014

Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 812 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) και 2,9 δισ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ) το 2014, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται σε 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) για το 2013 και σε 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) για το 2014. Αντίστοιχα, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 175,5% για το 2013 και στο 174,8% για το 2014.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι θα είναι εφικτοί εφ' όσον η ελληνική οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%, και μάλιστα σε συνθήκες αποπληθωρισμού (-0,4%).

2. Εσοδα

Προβλέπεται αύξηση εσόδων κατά 2,3 δισ. ευρώ (5,5%), από 47,3 δισ. ευρώ σε 49,6 δισ. ευρώ το 2014. Τα αυξημένα έσοδα θα προέλθουν από την άνοδο κατά 8,5%, στα 21,5 δισ. ευρώ, των άμεσων φόρων, καθώς τα έσοδα από έμμεσους φόρους εμφανίζονται μειωμένα κατά 1,8%, στα 24,08 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο βάρος θα το σηκώσει και φέτος ο φόρος εισοδήματος που αναμένεται να φέρει 12,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,5%, και ο φόρος στην περιουσία που θα φέρει επιπλέον 3,93 δισ. ευρώ, ή 41,4%.

Ωστόσο, η μεταφορά φορολογουμένων από του χρόνου από τις κλίμακες των μισθωτών σε αυτές των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και η μείωση των εισοδημάτων θα προκαλέσει μείωση κατά 13% στα έσοδα από φυσικά πρόσωπα, η οποία θα καλυφθεί από την αυξημένη φορολογία κατά 137,3% στα νομικά πρόσωπα, καθώς υπολογίζεται και η επιστροφή φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί στα αφορολόγητα αποθεματικά που δημιούργησαν οι επιχειρήσεις έως το 2003 και κρίθηκαν ότι παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία.

3. Δαπάνες

Κοινωνική ασφάλιση και Υγεία θα υποστούν τις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών που επιβάλλει για το 2014 ο κρατικός προϋπολογισμός. Το μαχαίρι που βάζει η κυβέρνηση θα κόψει από ασφάλιση και Υγεία συνολικά 2,29 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος συνολικής μείωσης των δαπανών το 2014 κατά 3,2 δισ., στα 49,4 δισ. ευρώ, από 52,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2013 (-6%).

Νέες περικοπές, ύψους 280 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται και στο κονδύλι για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα προέλθουν από:

* Απολύσεις τουλάχιστον 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

* Μείωση προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών.

* Περιορισμό του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις.

* Μείωση εισακτέων στις παραγωγικές σχολές.

* Αύξηση των συνταξιοδοτήσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2013 και το 2014.

Αντίθετα, αυξημένο κατά 262 εκατ. ευρώ, ή 4,5%, είναι το κονδύλι για τις συντάξεις, εξαιτίας της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν οι συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο. Περικοπές προβλέπονται και για τις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, ώστε να εξοικονομηθούν 443 εκατ. ευρώ, ή 18,7% σε σχέση με το 2013.

4. Ασφαλιστικό

Τα Ταμεία παρουσιάζουν ελλείμματα και το 2014. Συγκεκριμένα το ΙΚΑ εμφανίζει «τρύπα» 1,4 δισ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι με το σχέδιο καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής, το οποίο θα ενισχύσει τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ στον κοινωνικό προϋπολογισμό, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο στόχος να φτάσει ακόμα και τα 800 εκατ. ευρώ.

5. Υγεία

Με 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα θα πρέπει να κάνει λογαριασμό για το 2014 και ο ΕΟΠΥΥ, καθώς το κονδύλι που τον αφορά από 7,32 δισ. ευρώ το 2013 μειώθηκε στα 5,91 δισ. για την επόμενη χρονιά, ενώ η κρατική επιχορήγησή του «κουρεύεται» από 1,1 δισ. ευρώ σε 774 εκατ. ευρώ για το 2014.

Με 500 εκατ. ευρώ λιγότερα θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα και τα νοσοκομεία, καθώς οι λειτουργικές τους δαπάνες από 1,639 δισ. ευρώ μειώθηκαν στα 1,1 δισ. ευρώ. Οι παροχές ασθένειας (βοηθητικό υγειονομικό υλικό, αναπηρικά καροτσάκια κ.λπ.) μειώνονται και αυτές από 2,17 δισ. ευρώ σε 1,64 δισ. ευρώ, ενώ περικοπές προβλέπονται και στο κονδύλι για τα φάρμακα, αφού από 2,37 δισ. ευρώ, που αναμένεται να κλείσει η δαπάνη, θα περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ.

6. Παιδεία

«Μειωμένη» θα είναι και η Παιδεία το 2014, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός φροντίζει να της αφαιρέσει το 6% των συνολικών δαπανών της, με το κονδύλι για το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να «προσγειώνεται» στα 5,09 δισ. ευρώ το 2014, από 5,396 δισ. ευρώ το 2013, ενώ από το 2009 η συνολική μείωση φτάνει το 33%.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Επιθεωρήσεις/Ελεγχοι
Κρατικός προϋπολογισμός
ΑΕΠ
Χρηματοδότηση
Τρόικα
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Τρόικα
Δέσμιοι της τρόικας μέχρι το 2047!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Δέσμιοι της τρόικας μέχρι το 2047!
Κρυφτούλι με την τρόικα
Συνεντεύξεις
Ούτε επανάσταση ούτε εναλλαγή. Κράτος θα γίνουμε
«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί απέτυχαν παταγωδώς»
Αναλύσεις
Οι εκλεκτικές συγγένειες Σαμαρά- Μέρκελ
Αντιμνημονιακό μέτωπο σε όλη την Ελλάδα
Το Κυπριακό μπορεί να περιμένει;
Κυβέρνηση
Τον έστειλε στον... Μάιο
Κρατικός προϋπολογισμός
Συν 1.600 ευρώ η λυπητερή για κάθε οικογένεια
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ονόματα και συμμαχίες που παίζουν για δήμους - περιφέρειες
Στις κάλπες χωρίς αλλαγές στο νόμο
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ευρωπαϊκός Δεκέμβρης του Τσίπρα
Ανεξάρτητοι Έλληνες
«Αυτοί που με απειλούν δεν είναι ανώνυμοι»
ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ: αναζητώντας πυξίδα και στρατηγική
Κύπρος
Σπάει ο πάγος στη νεκρή ζώνη
Δικαστικό ρεπορτάζ
Χρυσή Αυγή: ακόμη τρεις βουλευτές στη Δικαιοσύνη