Έντυπη Έκδοση

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

Ούτε επανάσταση ούτε εναλλαγή. Κράτος θα γίνουμε

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 1981, χωρίς τα μειονεκτήματά του, ελπίζω...

Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε το λαό να σκέφτεται λογικά. Η πέτρα του αριστερού σκανδάλου κάθεται με τη φόρμα του μπροστά στα χιλιάδες βιβλία του και πίνει τσάι. Τυπικός διανοούμενος. Η κόρη του είναι 5 ετών και ο γιος του 20.

Κάνει μπεστ σέλερς, είναι βουλευτής, είναι και στο Συμβούλιο της Ευρώπης επίσης, με κάποια ιδιότητα που δεν κατάλαβα ακριβώς. Είναι πολύ εύστροφος και ιδιαίτερα οξύς, με το γνωστό τρόπο της καλοκάγαθης οξύτητας που χαρακτηρίζει εξάλλου όλους τους Ελληνες.

* Πώς και είστε σε όλα αυτά τα πόστα; Θα 'λεγε κανείς ότι είστε αναντικατάστατος ή μασόνος.

- Μασόνος; Μόνο αυτό δεν άκουσα ακόμα. Είμαι τόσο μασόνος όσο είναι ο Γιώργος, ο Παπαχελάς, η Διαμαντοπούλου, τα μέλη της Μπίλντεμπεργκ και όλοι αυτοί που θα εξουσιάσουν στον κόσμο. Αυτά λένε στα καφενεία! Οταν τα μέλη της μασονίας και των λεσχών είναι τόσο γνωστά που τα ξέρουν και στο καφενείο του χωριού, τότε προφανώς πρόκειται για εντελώς ανόητες μυστικές οργανώσεις. Οχι, δεν είμαι μασόνος.

* Είστε όμως αντιλαϊκιστής.

- Είμαι. Και μάλιστα φανατικός.

* Γιατί; Σε τι σας ενοχλεί ο λαός; Ενας συγγραφέας εξάλλου είναι ο κατ' εξοχήν λαϊκιστής.

- Σε τίποτα δεν με ενοχλεί ο λαός. Εγώ μισώ την υποκρισία των λαϊκιστών. Βλέπεις έναν πολιτικό, ας πούμε τον Καμμένο, που υιοθετεί οτιδήποτε κυκλοφορεί έξω στην πιάτσα, ακόμη και αν είναι δεισιδαιμονία ή αφέλεια. Υιοθετεί δηλαδή όλο το πακέτο, όχι κάποιες πλευρές του. Ακριτα. Για να κολακέψει και να υφαρπάξει τη λαϊκή εύνοια. Αυτό το αποστρέφομαι. Διότι τελικά είναι και εναντίον του λαού, αφού τον χειραγωγεί, για να μην πω τον εκμαυλίζει.

* Μόνο ο Καμμένος δηλαδή είναι λαϊκιστής;

- Οχι βέβαια. Ολα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια ήταν λαϊκιστικά, δηλαδή ψεύτικα. Ο Καραμανλής που έπαιζε γκολφ ήταν λαϊκιστής με τον τρόπο του, ο Ανδρέας δεν το συζητώ, ο Γιώργος με τα ζεϊμπέκικα επίσης. Η Αριστερά όμως δεν μπορεί να είναι λαϊκιστική.

* Δηλαδή, τι είναι η Αριστερά, το κορόιδο; Να παριστάνει την άνετη, την ώρα που οι άλλοι αλωνίζουν; Είναι δυνατόν ένα κόμμα στα πρόθυρα της εξουσίας να μην έχει πλευρές λαϊκισμού; Πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει αυτό.

- Συμφωνώ. Να έχει. Σε λογικά πλαίσια όμως. Εγώ δεν θέλω με τίποτα να μας οδηγεί ο λαϊκισμός. Διότι όταν θα γίνουμε κυβέρνηση -σύντομα όπως φαίνεται-, θα μας καταπιεί αμάσητους. Τότε θα 'ρθει ο άλλος που του έταξες τα πάντα και θα ζητήσει το λογαριασμό. Αν δεν έχεις, θα σε τελειώσει μέσα σε μερικούς μήνες.

* Και τι να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να παριστάνει τον αντιλαϊκιστή Στέφανο Μάνο;

- Οχι βέβαια. Διότι οι αντιλαϊκιστές είναι κι αυτοί λαϊκιστές με γραβάτες. Κρύβουν πίσω από τον αντιλαϊκισμό τους την περιστολή λαϊκών δικαιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπαιδεύσει το λαό, να τον κάνει να σκέφτεται λογικά.

* Ο μεγάλος λαϊκιστής, ο Ρουσό, έλεγε πως εσείς οι κομπορρήμονες που γυρνάτε στα σαλόνια και ειρωνεύεστε το λαό και τις παλιές λέξεις πατρίδα και πίστη, απλώς καταστρέφετε ό,τι ιερό υπάρχει μέσα στην κοινωνία.

- Εντάξει. Ο Ρουσό δεν είχε υπ' όψιν τον Καμμένο νομίζω...

* Νομίζω έπρεπε να σας διαγράψουν, διότι μας κουράσατε με όλες αυτές τις κόντρες. Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσείς τσακώνεστε με τον Μουλόπουλο;

- Εμένα με κάλυψε ο Τσίπρας. Δεν νομίζω πως τίθεται θέμα διαγραφής. Αλλά είπα πως δεν είναι δυνατόν η «Αυγή» να με βρίζει κατ' αυτόν τον τρόπο. Να λέει ο διευθυντής της ότι είμαι γελωτοποιός και χρυσαυγίτης και βιζιτού...

* Δεν σας είπε βιζιτού...

- Εστω. Εκανε όμως χρήση της λέξης. Να μην αντιδράσω; Νομίζω πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν η πολιτική έχει τόσο πολύ οξυνθεί, όταν είσαι δηλαδή σε πόλεμο, πρέπει να μη χάνεις την ευθυκρισία σου. Να είσαι ψύχραιμος.

* Γιατί; Τα «Νέα», στα οποία αρθρογραφείτε, δεν έδειξαν τον Τσίπρα σε σκίτσο, ως μωρό, να δίνει λουλούδια στον Στάλιν;

- Αυτό ήταν απαράδεκτο. Δεν γίνεται να παρουσιάζεις τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μ' αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι κακόγουστο και δεν έπρεπε να γίνει. Ειδικά για τον Τσίπρα, που δεν έχει καμία σχέση και με τον σταλινισμό. Εξάλλου είναι και ένας πρόεδρος που δεν έχει δείξει ποτέ δείγματα ούτε καν ενός λογικού ηγεμονισμού. Το αντίθετο. Είναι χαλαρός και δεκτικός.

* Θέλετε τους αποστάτες του ΠΑΣΟΚ;

- Μα νομίζω δεν μας θέλουν αυτοί. Ούτε ο Καμμένος μάς θέλει. Τελικώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κεντροαριστερή νομίζω. Με τη ΔΗΜΑΡ και με ό,τι ΠΑΣΟΚ διασωθεί ίσως.

* Δηλαδή πάλι θα μας κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ; Είναι δυνατόν; Πότε θα γλιτώσουμε απ' αυτό;

- Ποτέ ίσως. Είναι σαν το συμπλήρωμα διατροφής.

* Ναι, αλλά με τα συμπληρώματα διατροφής παθαίνεις μεγάλες ζημιές. Μπορεί να γίνεις διπλός.

- Οχι. Από το κυρίως πιάτο παχαίνεις.

* Τι θα είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Επανάσταση ή μια απλή εναλλαγή;

- Νομίζω ούτε το ένα ούτε το άλλο. Δεν θα είναι καθόλου μια απλή εναλλαγή, θα είναι σοβαρή μετατόπιση, μια στροφή για την κοινωνία. Στην αρχή θα είναι απότομη, αλλά νομίζω πως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετεξελιχθεί σε μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας, εντός της Ε.Ε. και του ευρώ. Θα είναι μία λύση στο αδιέξοδο της ίδιας της Ε.Ε. στο ελληνικό πρόβλημα.

* Μήπως είστε το διάλειμμα, μέχρι να ξανάρθει μια κανονική Δεξιά, με στρατηγό πρωθυπουργό;

- Εάν γίνουμε λαϊκιστές και απογοητεύσουμε, τότε θα συμβεί αυτό. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι θα γίνει το κράτος. Θα το εκφράσει. Θα κάνει αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ του 1981, χωρίς όμως τα μειονεκτήματά του, ελπίζω!

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Οικονομική κρίση
ΣΥΡΙΖΑ
Μνημόνιο
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Πολιτικά κόμματα
Σχετικά θέματα: Συνεντεύξεις
«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί απέτυχαν παταγωδώς»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Δέσμιοι της τρόικας μέχρι το 2047!
Κρυφτούλι με την τρόικα
Συνεντεύξεις
Ούτε επανάσταση ούτε εναλλαγή. Κράτος θα γίνουμε
«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί απέτυχαν παταγωδώς»
Αναλύσεις
Οι εκλεκτικές συγγένειες Σαμαρά- Μέρκελ
Αντιμνημονιακό μέτωπο σε όλη την Ελλάδα
Το Κυπριακό μπορεί να περιμένει;
Κυβέρνηση
Τον έστειλε στον... Μάιο
Κρατικός προϋπολογισμός
Συν 1.600 ευρώ η λυπητερή για κάθε οικογένεια
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ονόματα και συμμαχίες που παίζουν για δήμους - περιφέρειες
Στις κάλπες χωρίς αλλαγές στο νόμο
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ευρωπαϊκός Δεκέμβρης του Τσίπρα
Ανεξάρτητοι Έλληνες
«Αυτοί που με απειλούν δεν είναι ανώνυμοι»
ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ: αναζητώντας πυξίδα και στρατηγική
Κύπρος
Σπάει ο πάγος στη νεκρή ζώνη
Δικαστικό ρεπορτάζ
Χρυσή Αυγή: ακόμη τρεις βουλευτές στη Δικαιοσύνη