Έντυπη Έκδοση

Ονόματα και συμμαχίες που παίζουν για δήμους - περιφέρειες

Ν.Δ. Με γνωστά πρόσωπα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ v.samara@eleftherotypia.net

Πρώτη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία εν όψει των δημοτικών εκλογών, στο πλαίσιο της προσπάθειας για «σπάσιμο» των κομματικών γραμμών και αποκομματικοποίησης της διαδικασίας, αποτελεί η αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο όμως στέκονται οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ, που προβληματίζουν τη Συγγρού. Ο κίνδυνος να ναυαγήσει η σχετική πρωτοβουλία του Μαξίμου, εάν δεν συμφωνήσει ο κυβερνητικός εταίρος, περιπλέκει τη χάραξη της γαλάζιας στρατηγικής στους δήμους, ένας από τους βασικούς στόχους της οποίας είναι η αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής, ειδικά στο Δήμο Αθηναίων, με το ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Και βέβαια η αποκομματικοποίηση της διαδικασίας θα έφερνε κατά τις εκτιμήσεις γαλάζιων στελεχών εμπόδια και στον ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να δώσει χαρακτήρα αντίδρασης στην κεντρική κυβερνητική πολιτική στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αντίθετα η Ν.Δ. δηλώνει ότι δεν θα δώσει χρίσματα, αλλά θα στηρίξει υποψηφίους που θα αναδειχθούν από την τοπική κοινωνία.

Ο τρόπος εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων όμως δεν είναι το μόνο που χωρίζει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι θα τραβήξουν χωριστούς δρόμους προς τις αυτοδιοικητικές κάλπες, καθώς κομματικές πηγές της Ν.Δ. ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς με το ΠΑΣΟΚ δεν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε για κοινούς υποψηφίους. Αλλο εάν σε ένα δήμο τύχει να υπάρξει πρόσωπο κοινής αποδοχής. Δεν θα υπάρξει καμία κεντρική πολιτική συμφωνία», λέει στην «Κ.Ε.» υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος.

Τα πρώτα ονόματα έχουν αρχίσει να συζητιούνται στη Συγγρού και όσον αφορά τους μεγάλους δήμους, παρά τις επικλήσεις στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών, τα πρόσωπα που προκρίνονται είναι κυρίως πολιτικά.

Ποια ονόματα

Ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει κλείσει, όμως οι πιθανοί υποψήφιοι είναι τρεις: η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. Στη Θεσσαλονίκη δεν θα είναι, σύμφωνα με κομματικές πηγές, πάλι υποψήφιος ο Κώστας Γκιουλέκας, αλλά ένας από τους Σταύρο Καλαφάτη (αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος), Ελενα Ράπτη, Γιάννη Ιωαννίδη (βουλευτές), Στράτο Σιμόπουλο (γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων).

Στις περιφέρειες, που αποτελούν και το πιο σοβαρό ουσιαστικά διακύβευμα λόγω του ρόλου τους στο ΕΣΠΑ, η Ν.Δ. θα στηρίξει τους δικούς της νυν περιφερειάρχες, δηλαδή τον Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία, τον Γιώργο Δακή στη Δ. Μακεδονία, τον Αλέξανδρο Καχριμάνη στην Ηπειρο και τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κ. Μακεδονία, παρά την πρόσφατη επίθεσή του στο ΠΑΣΟΚ και τη δυσαρέσκεια του κυβερνητικού εταίρου.

Στη Στερεά Ελλάδα, η πιο «δυνατή» περίπτωση είναι αυτή του δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη ως προσώπου νέου και άφθαρτου με καλές περγαμηνές από το δήμο, ωστόσο συζητείται και το όνομα του Θανάση Γιαννόπουλου.

Για την Αν. Μακεδονία ακούγονται ο υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές Γιώργος Παυλίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής ή ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αναζητούνται κατάλληλα πρόσωπα για Αιγαίο, Κρήτη και Πελοπόννησο, όπου πάντως δεν θα δοθεί καμία στήριξη στον Πέτρο Τατούλη.

***

ΠΑΣΟΚ Τα τρία «όχι» και η παλιά φρουρά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Οχι χρίσματα, όχι κεντρική πολιτική συνεργασία με τη Ν.Δ., όχι στις αλλαγές που προτείνει η Ν.Δ. στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με αυτό το πλαίσιο προετοιμάζεται το ΠΑΣΟΚ για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Τα στελέχη του αναμένουν -δεδομένης της πίεσης που θα δεχθεί το κόμμα από τη Ν.Δ.- τις οριστικές αποφάσεις του Ευ. Βενιζέλου στο θέμα των αλλαγών στον εκλογικό νόμο, αν και το ΠΑΣΟΚ προκρίνει συνολικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο και για τις εθνικές και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στο παρασκήνιο και σε τοπικό επίπεδο, κάποιες υποψηφιότητες θεωρούνται ήδη δεδομένες, κάποιες «παίζονται», ενώ άλλες έχουν ήδη αποκλειστεί.

Στις Περιφέρειες, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Γ. Σγουρό στην Περιφέρεια Αττικής, τον Κ. Γιαννακίδη στην Αν. Μακεδονία - Θράκη, ενώ δεν υπάρχει απόφαση στήριξης της υποψηφιότητας του Αχ. Μπόλαρη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος βρίσκεται σε γραμμή ρήξης με τον κ. Βενιζέλο. Δεν υπάρχει προεργασία για τις Περιφέρειες Δυτ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, όμως θεωρείται βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει ξεχωριστό υποψήφιο από τη Νέα Δημοκρατία.

Στην Πελοπόννησο συζητείται αλλά δεν έχει αποφασιστεί η στήριξη του Π. Τατούλη, ενώ ερωτηματικά έχει η Χαριλάου Τρικούπη για τη στήριξη του Απ. Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στη Στερεά Ελλάδα θα δοθεί στήριξη στον Κλ. Περγαντά, στο Βόρειο Αιγαίο στον Γ. Γιακαλή, στο Νότιο Αιγαίο στον Γ. Μαχαιρίδη και στην Κρήτη στον Στ. Αρναουτάκη.

Στους δήμους το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να στηρίξει τους τέσσερις δημάρχους από την «Κίνηση των 5». Δηλαδή, τον Γ. Καμίνη στην Αθήνα, τον Γ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, τον Φ. Φίλιο στα Ιωάννινα, τον Π. Σκοτινιώτη στον Βόλο όχι όμως και τον Γ. Δημαρά στην Πάτρα, για τον οποίο συζητείται ότι αντιδρά έντονα το τοπικό ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα, ενώ και ο ίδιος προσπαθεί να δώσει υπερκομματικά χαρακτηριστικά στην υποψηφιότητά του.

Στην Αττική αναμένεται να στηρίξει τους Ασκούνη στην Καλλιθέα, Ορφανό στον Αλιμο, Κόκκορη στη Γλυφάδα, Καλλίρη στου Ζωγράφου, Τζουλάκη στη Νέα Σμύρνη, Ευθυμίου στον Ταύρο, Καρδαρά στο Αιγάλεω, Καμπάκα στην Καισαριανή, Σαρρή στους Αγίους Αναργύρους. Στην περιφέρεια, τους Μαλούτα στην Κοζάνη, Παπαγγελή στη Λιβαδειά, Λιόλιο στους Λοκρούς, Κοιμήση στην Αμφιλοχία, Μοσχολιό στο Αγρίνιο, Λαζουρά στα Καλάβρυτα, Παρασκευόπουλο στον Πύργο, Κουράκη στο Ηράκλειο, Σκουλάκη στα Χανιά, Μαρινάκη στο Ρέθυμνο, ενώ δεν υπάρχει απόφαση για τον Κουνενάκη στον Αγιο Νικόλαο.

ΔΗΜΑΡ Επιζητεί ευρύτερες συμπράξεις

Χώρο ευρύτερων συμπράξεων θεωρεί η ΔΗΜΑΡ το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπό αυτό το πρίσμα, όπως και το 2010, θα κινηθούν οι επιλογές της στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου.

Οι κατά τόπους οργανώσεις θα είναι αυτές που θα προτείνουν τα πρόσωπα στα οποία θα δώσει τη στήριξή του το κόμμα. Στις μεγάλες πόλεις αναμένεται να επαναβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στους Γ. Καμίνη στην Αθήνα, Γ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και Γ. Δημαρά στην Πάτρα. Οπως και στους νυν δημάρχους Γ. Ιωακειμίδη στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, Ν. Ζενέτο στο Ιλιον, Στ. Μποζίνη στη Ζάκυνθο. Στην Καισαριανή θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Χρ. Βοσκόπουλου.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει να επιδιώξει συμπαρατάξεις εκτός στενού κομματικού πλαισίου, οι οποίες όμως θα χαρακτηρίζονται από δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο και θα έχουν αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Είναι εξάλλου αντίθετη σε όσους επιδιώκουν να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα «υπέρ της μιας ή της άλλης πολιτικής» και θα προτάξει το σύνθημα για δημάρχους και δημοτικά συμβούλια με βάση τα προγράμματα και τα πρόσωπα που είναι σε θέση να τα φέρουν εις πέρας. Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ Τοπικές συνεργασίες, στη μάχη και τα φαβορί

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ

Πρόσωπα με σαφές αντιμνημονιακό στίγμα και κοινωνική δράση, χωρίς παρελθόν σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για τα μεγάλα αστικά κέντρα και συμμαχικές συγκλίσεις μόνο με πρωτοβουλία των τοπικών κοινωνιών σε μικρότερους δήμους.

Σε αυτόν τον άξονα συμπυκνώνεται εν πολλοίς η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες ήδη έχει δοθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ο χαρακτήρας δημοψηφίσματος κατά της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν και ενώ έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για την τελική επιλογή αυτών των προσώπων. Η τελική απόφαση για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι στους μεγάλους δήμους και για τις 13 Περιφέρειες ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ για τους μικρότερους έχουν ξεκινήσει οι επαφές του κεντρικού Τμήματος Αυτοδιοίκησης με εκπροσώπους τοπικών οργανώσεων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνονται.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου συγκεντρώνεται το μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον αυτής της αναμέτρησης, οι σχετικές συζητήσεις που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του νέου έτους, εν τούτοις στο τραπέζι έχουν πέσει τα πρώτα ονόματα που δυνητικά θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα. Στη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, όπου θα δοθεί η μεγαλύτερη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξετάζεται και συζητείται να τοποθετηθεί στέλεχος πρώτης γραμμής και αυτό το πρόσωπο, που θα αντιπαρατεθεί με τον Γιάννη Σγουρό, δεν αποκλείεται να είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αν και ο ίδιος το επιθυμεί. Το όνομά του πάντως ακούγεται σε αυτές τις συζητήσεις μαζί με αυτά των Σοφίας Σακοράφα, Ζωής Κωνσταντοπούλου, Ρένας Δούρου και για τον Δήμο Αθηναίων· μαζί με το όνομα του Γιάννη Δημαρά που προέρχεται βέβαια από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και τώρα βρίσκεται στους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά εμπεριέχει τα έντονα αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά και την κοινωνική δράση ως προαπαιτούμενα. Αντιστοίχως, στον Πειραιά ο Θοδωρής Δρίτσας, με έντονη παρουσία στα τοπικά πράγματα, συγκαταλέγεται στους βασικούς υποψηφίους για τη δημαρχία.

Στη Θεσσαλονίκη, για τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει στο πρόσωπο του Τάσου Κουράκη, αν βεβαίως καμφθούν και οι αντιστάσεις του ιδίου, μια και έχει δηλώσει ότι δεν θα επιθυμούσε να εμπλακεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ όσον αφορά στη δημαρχία το όνομα που ακούγεται αρκετά ως βασικός αντίπαλος του Γιάννη Μπουτάρη είναι του καθηγητή Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ Αρι Καζάκου. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του συνταγματολόγου, καθηγητή στο ΑΠΘ, Κώστα Χρυσόγονου, του σημερινού επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, της Ιφιγένειας Καμτσίδου και της Ρίας Καλφακάκου. Πάντως, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εκτιμούν πως η υποψηφιότητα του δημάρχου μπορεί να προκύψει από πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σήμερα σε τοπικούς κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ3.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δήμοι/Νομοί
Περιφέρειες
Πολιτικά κόμματα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εκλογές
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Σχετικά θέματα: Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στις κάλπες χωρίς αλλαγές στο νόμο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Δέσμιοι της τρόικας μέχρι το 2047!
Κρυφτούλι με την τρόικα
Συνεντεύξεις
Ούτε επανάσταση ούτε εναλλαγή. Κράτος θα γίνουμε
«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί απέτυχαν παταγωδώς»
Αναλύσεις
Οι εκλεκτικές συγγένειες Σαμαρά- Μέρκελ
Αντιμνημονιακό μέτωπο σε όλη την Ελλάδα
Το Κυπριακό μπορεί να περιμένει;
Κυβέρνηση
Τον έστειλε στον... Μάιο
Κρατικός προϋπολογισμός
Συν 1.600 ευρώ η λυπητερή για κάθε οικογένεια
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ονόματα και συμμαχίες που παίζουν για δήμους - περιφέρειες
Στις κάλπες χωρίς αλλαγές στο νόμο
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ευρωπαϊκός Δεκέμβρης του Τσίπρα
Ανεξάρτητοι Έλληνες
«Αυτοί που με απειλούν δεν είναι ανώνυμοι»
ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ: αναζητώντας πυξίδα και στρατηγική
Κύπρος
Σπάει ο πάγος στη νεκρή ζώνη
Δικαστικό ρεπορτάζ
Χρυσή Αυγή: ακόμη τρεις βουλευτές στη Δικαιοσύνη