Ελευθεροτυπία - 24/11/2013
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013
Δείπνο Αναστασιάδη - Ερογλου
Σπάει ο πάγος στη νεκρή ζώνη
Λίγο πριν από το ναυάγιο της προσπάθειας για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και ενώ «η βάρκα έμπαζε νερά», ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να παρέμβει, για να σώσει τη διαδικασία, με την πρόσκληση του Ντερβίς Ερογλου σε δείπνο χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ.
Αύριο το απόγευμα θα γίνει το δείπνο Αναστασιάδη - Ερογλου
Το δείπνο που θα έχουν αύριο το απόγευμα στη νεκρή ζώνη, με συνδαιτυμόνες μόνο τους διαπραγματευτές Μαυρογιάννη και Ερτούγ, ενδεχομένως θα σπάσει τον πάγο και θα διαρρήξει το αδιέξοδο, ώστε να γίνει το επόμενο βήμα το οποίο έχει μείνει μετέωρο.
Η συνάντηση θα είναι άτυπη, με στόχο να συζητηθούν ανοιχτά όλα τα θέματα που έχουν προκύψει και δεν επιτρέπουν την προσέγγιση ως προς τη βάση πάνω στην οποία θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.
Σε τέλμα
Η αδυναμία των δύο πλευρών να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν μπλοκάρει και τις επισκέψεις των διαπραγματευτών Μαυρογιάννη και Ερτούγ στην Αγκυρα και την Αθήνα αντιστοίχως, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οι δημόσιες δηλώσεις που έγιναν από Τούρκους και Τουρκοκυπρίους επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επιμονής της ελληνοκυπριακής πλευράς για καταγραφή στο κοινό ανακοινωθέν της βάσης επίλυσης του Κυπριακού, που είναι η δημιουργία ενός ομόσπονδου διζωνικού-δικοινοτικού κράτους, με μια διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και μία κυριαρχία.
Η τουρκική πλευρά θέλει να αποφύγει την αναδιατύπωση αυτών των χαρακτηριστικών, καθώς θεωρεί ότι οι δύο ζώνες θα είναι τα δύο κρατίδια που θα έχουν δική τους κυριαρχία.
Μάλιστα επιδιώκει να αναγνωριστεί αυτή η κυριαρχία εκ των προτέρων, έτσι ώστε σε περίπτωση απόσχισης να μπορεί να επιτύχει την αναγνώριση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».
Ναυάγιο
Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ, για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για ναυάγιο. Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ και η ελληνοκυπριακή πλευρά σημείωναν πως η προσπάθεια θα συνεχιζόταν.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, θέλοντας να αποφύγει την ευθύνη για το τέλμα, επιχείρησε να παρουσιαστεί ως διαλλακτικός προτείνοντας έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς κοινό ανακοινωθέν.
Εδειξε μάλιστα να βιάζεται, λέγοντας πως όλα πρέπει να έχουν ένα τέλος καθιστώντας ως χρονοδιάγραμμα κατάληξης σε λύση το τέλος του 2013, με στόχο να γίνουν δημοψηφίσματα την άνοιξη του 2014.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για χάρη των διαπραγματεύσεων ώστε να δοθεί η εικόνα μιας επίπλαστης προόδου που μοιραία θα καταλήξει σε ναυάγιο.
Οπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μία λύση της οποίας δεν έχει καθοριστεί το περιεχόμενο.
Ο ρόλος Ντάουνερ
Πέραν των διαφορών που χωρίζουν την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, σημαντικό ρόλο στο αδιέξοδο φαίνεται πως έπαιξε και ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος επιχείρησε να πιέσει τα πράγματα πείθοντας τον Μπαν Κι Μουν να απευθύνει τελεσίγραφο, ζητώντας να υπάρξει συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν εντός τεσσάρων ημερών (πριν από 15 μέρες).
Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε σε αυστηρό τόνο πως δεν αποδέχεται εκβιασμούς και χρονοδιαγράμματα και διαμήνυσε στον κ. Ντάουνερ πως θα πρέπει να καταλάβει ότι η Κύπρος δεν είναι Αυστραλία.