Έντυπη Έκδοση

Μία χώρα, δύο γυναίκες, δύο κόσμοι αντίπαλοι

Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Χιλής στις 15 Δεκεμβρίου θα βρεθούν αντιμέτωπες οι κόρες δύο στρατηγών, που από φίλοι έγιναν εχθροί υποστηρίζοντας ο μεν τον Αλιέντε, ο δε τον Πινοσέτ

Πέρα από τα εκλογικά αποτελέσματα, η αναμέτρηση στη Χιλή είναι μια καθαρά... γυναικεία υπόθεση Πέρα από τα εκλογικά αποτελέσματα, η αναμέτρηση στη Χιλή είναι μια καθαρά... γυναικεία υπόθεση Ηεκλογική αναμέτρηση στη Χιλή την περασμένη Κυριακή έληξε κάπως άδοξα για τη σοσιαλίστρια Μισέλ Μπασελέ (αφού δεν της εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο) και με μια αναπάντεχη αξιοπρεπή ήττα για την εκπρόσωπο της Δεξιάς, την Εβελίν Ματέι, που είχε προετοιμαστεί για παταγώδη αποτυχία.

Πέρα όμως από τα εκλογικά αποτελέσματα, η αναμέτρηση στη Χιλή ήταν μια καθαρά... γυναικεία υπόθεση. Ηταν επίσης μια αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο γυναίκες, τις οικογένειες των οποίων συνέδεαν δεσμοί βαθιάς φιλίας προτού η δικτατορία του Πινοσέτ καταφέρει τον απόλυτο διχασμό στην κοινωνία της Χιλής.

Η διαστροφή κάποιων διεθνών μέσων ενημέρωσης να προσθέτουν «αλατοπίπερο» σε ό,τι είναι αρκούντως γευστικό, οδήγησε σε ακρότητες. Γράφτηκε ότι οι δεσμοί φιλίας που συνέδεαν τις δύο οικογένειες θυμίζουν σενάριο... λατινοαμερικάνικης σαπουνόπερας, αλλά μια τέτοια προσέγγιση συνιστά μια ανιστόρητη υπεραπλούστευση.

Στην πραγματικότητα, η ιστορία που συνδέει τις δύο κυρίες που διεκδικούν ξανά στις 15 Δεκεμβρίου την προεδρία της Χιλής αντικατοπτρίζει την πολιτική ιστορία της χώρας τους. Οι δύο γυναίκες ήταν κόρες στρατιωτικών που ανήκαν σε αντίπαλα ιδεολογικά στρατόπεδα. Ο πατέρας της Μπασελέ, αριστερός, υποστήριζε την κυβέρνηση Αλιέντε, ο πατέρας της Εβελίν Ματέι, δεξιός, και στη συνέχεια έμπιστος του Πινοσέτ.

Οταν συνέβη το πραξικόπημα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1973, ο Αλμπέρτο Μπασελέ, προσκείμενος στον Αλιέντε, συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε μπροστά στα μάτια του δικτάτορα. Βασικός επικεφαλής της ομάδας που αποφάσισε την εκτέλεσή του ήταν, προς μεγάλη ειρωνεία της τύχης, ο καλός του φίλος, στρατηγός Φερνάντο Ματέι.

Ο Φερνάντο Ματέι έχει δηλώσει πολλές φορές ότι τον κυνηγούν μέχρι σήμερα οι... Ερινύες για το ότι, αν και δεν συμμετείχε, θα μπορούσε ίσως να κάνει περισσότερα για να σώσει τον καλό του φίλο. Η οικογένεια Μπασελέ, από την πλευρά της, έχει απορρίψει τις προτάσεις ομάδων πολιτών που ζητούν να δικαστεί ο Ματέι για τις εκτελέσεις επί Πινοσέτ.

Το Σεπτέμβριο, οπότε συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή (κατά τη διάρκεια του οποίου 3.214 άνθρωποι εκτελέστηκαν), ο απερχόμενος πρόεδρος, Σεμπαστιάν Πινιέρα, απέφυγε να αναφέρει τη λέξη «πραξικόπημα».

Η Εβελίν Ματέι στο πατρικό της διατηρεί ακόμα μια ελιά που ο πατέρας τής Μπασελέ είχε χαρίσει στον παιδικό του φίλο. Η Μισέλ Μπασελέ θέλει επίσης να γυρίσει... σελίδα. Και η Χιλή το ίδιο. Αλλά και μία από τις βασικές διαφορές της Ιστορίας με τη σαπουνόπερα είναι ότι η πρώτη... συνέβη.

(Πηγές: El Pais, EuropaPress, Mercurio)

ΜΙΣΕΛ ΜΠΑΣΕΛΕ

Η γιατρός που θέλει να «γιατρέψει» την οικονομία

Η Μισέλ Μπασελέ, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής (2006-2010), που βρίσκεται ανάμεσα στις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου, σύμφωνα με τις διάσημες λίστες του περιοδικού «Forbes», έχει επιστρέψει δυναμικά διεκδικώντας και πάλι την είσοδο στο ιστορικό προεδρικό μέγαρο της Λα Μονέδα.

Πίσω στη Χιλή, από την οργάνωση Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών, όπου διετέλεσε πρόεδρος την τριετία 2010-2013, καθώς το χιλιανό Σύνταγμα δεν επιτρέπει διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, η 62χρονη Μισέλ σάρωσε στην εσωκομματική κάλπη. «Κανένας αντίπαλός της από το στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς δεν είχε ελπίδες απέναντί της», έγραψαν τα χιλιανά ΜΜΕ.

Το 46,6% που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν της χάρισε την απαιτούμενη αυτοδυναμία και η κεντροαριστερή υποψήφια, που στηρίζεται από τη Nueva Mayoria (Νέα Πλειοψηφία), έναν συνασπισμό που ενώνει κομμουνιστικές, χριστιανοδημοκρατικές και σοσιαλιστικές συνιστώσες, πρέπει να περιμένει το δεύτερο γύρο στις 15 Δεκεμβρίου για να σφραγίσει τη νίκη της, έχοντας υποσχεθεί «50 μεταρρυθμίσεις μέσα στις 100 πρώτες ημέρες εξουσίας».

Στον πυρήνα του νέου φιλόδοξου μανιφέστου της βρίσκονται μεταρρυθμίσεις για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, με ελαφρύνσεις για τους πολίτες και αύξηση των εταιρικών φόρων στο 25% από το 20%, με την υπόσχεση ότι τα χρήματα που θα εισέλθουν στα κρατικά ταμεία θα διοχετευθούν στην Παιδεία.

Κόρη του αξιωματικού της Αεροπορίας Αλμπέρτο Μπασελέ που βασανίστηκε και πέθανε (1974) στη διάρκεια της δικατορίας του Πινοσέτ, η Μπασελέ ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή της χώρας εξασφαλίζοντας μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στις εισαγωγικές εξετάσεις.

«Η Ιατρική αποτελεί την πιο ουσιαστική δύναμη για να βοηθήσεις ανθρώπους που υποφέρουν», υποστήριζε στα φοιτητικά της χρόνια. Ενα μόλις χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα της, το 1975, η Μπασελέ και η μητέρα της συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν στην Αυστραλία και την Ανατολική Γερμανία, όπου έζησαν τέσσερα χρόνια προτού επιστρέψουν στη Χιλή το 1979.

Τότε, ενεργά αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική και αγωνίστηκε στους κόλπους της Κεντροαριστεράς για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, πιστεύοντας ότι αποτελεί εξίσου ισχυρό όχημα για κοινωνική προσφορά με την ιατρική. Η εκτόξευση της πολιτικής της καριέρας ουσιαστικά ξεκίνησε όταν ο τότε πρόεδρος Ρικάρντο Λάγκος της ανέθεσε το υπουργείο Υγείας (2000-2002) και στη συνέχεια το υπουργείο Αμυνας (2002-2004), όπου προώθησε τη συμφιλίωση μεταξύ του στρατού και των θυμάτων της δικτατορίας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν στο πρόσωπό της τη «στόφα προέδρου» το 2002, όταν πλημμύρισε το Σαντιάγκο και η Μπασελέ ηγήθηκε των επιχειρήσεων διάσωσης, οδηγώντας μάλιστα αμφίβιο όχημα.

(Πηγές: BBC, Reuters, www.guardian.co.uk, ΑΜΠΕ)

ΕΒΕΛΙΝ ΡΟΟΥΖ ΜΑΤΕΪ

Στράφηκε στην πολιτική γιατί απέτυχε στο πιάνο

Οικονομολόγος και διακεκριμένη πιανίστρια η Εβελίν Ρόουζ Ματέι, εκπρόσωπος του δεξιού συνασπισμού Alianza (Συμμαχία) και πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Πινιέρα, «εκλογικά» βρίσκεται απέναντι από τη Μισέλ Μπασελέ γιατί «προσωπικά» οι δύο γυναίκες συνδέονται με δεσμούς παιδικής φιλίας.

Τα δύο κορίτσια ήταν συμμαθήτριες, από οικογένειες με ζωές τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές, που μοιάζουν να διηγούνται την πολιτική ιστορία της ίδιας της Χιλής. Αξιωματικός της Αεροπορίας ήταν και ο Φερνάντο Ματέι, δεξιός, που διετέλεσε υπουργός Υγείας επί Πινοσέτ και αργότερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Οι πολιτικές επιλογές του οδήγησαν και τα βήματα της κόρης του στην πολιτική στο τέλος της δεκαετίας του '80, όταν έγινε μέλος της Patrulla Juvenil, της νεολαίας του κόμματος National Renewal (NR), γνωρίζοντας τότε τον Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Χιλιανά ΜΜΕ γράφουν ότι η Ματέι στράφηκε στην πολιτική επειδή... απέτυχε στο πιάνο. Υποστηρίζουν ότι στις αρχές της δεκαετίας του '70 η Εβελίν ταξίδεψε στη Βρετανία ελπίζοντας ότι θα έκανε καριέρα ως μουσικός και όταν έπειτα από τρία χρόνια δεν τα κατάφερε, επέστρεψε στη Χιλή.

Το 1990 εκλέχθηκε για πρώτη φορά με το NR στην 23η εκλογική περιφέρεια, ήταν εξαιρετικά δημοφιλής, και ήδη το όνομά της είχε αρχίσει να ακούγεται για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Ομως το PineraGate, σκάνδαλο υποκλοπών, στο οποίο εμπλεκόταν και ο Πινιέρα το 1993, έβαλε προσωρινό φρένο στις φιλοδοξίες της.

Η Ματέι αποχώρησε από το NR και συνέχισε ως ανεξάρτητη υποψήφιος έως το 1999, όταν αποφάσισε να συνταχθεί με την Ανεξάρτητη Δημοκρατική Ενωση (UDI). Το 2011 ο παλιός της φίλος και πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα τής ζήτησε να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, πρόταση που αποδέχθηκε. Με δυναμική προσωπικότητα και σχετικά φιλελεύθερες απόψεις για θέματα φορολογίας, άμβλωσης, γάμου μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου, η Ματέι βρισκόταν πάντα στην... αριστερή πλευρά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Πινιέρα και τον Μάρτιο του 2013 δήλωνε ότι ήθελε να τερματίσει την πολιτική της καριέρα, με την ολοκλήρωση της υπουργικής της θητείας. Η ανατροπή ήρθε τον Ιούλιο του 2013 όταν το UDI ομόφωνα της χάρισε το χρίσμα διεκδίκησης της προεδρίας.

Διεθνείς αναλυτές σχολιάζουν ότι η Ματέι, έχοντας απολέσει τα παραδοσιακά στηρίγματα μιας αποδυναμωμένης πλέον Δεξιάς, δεν φαίνεται να πείθει στους συμπολίτες της με το φιλελεύθερο πρόγραμμα της Alianza, που τάσσεται υπέρ της οικονομικής πολιτικής που ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη και δεν ενστερνίζεται την αναγκαιότητα για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας για το πρόγραμμά της, η Ματέι συγκρίνει τις επιλογές της με αυτές της Γερμανίδας καγκελαρίου, δηλώνοντας: «Το δικό μας σχέδιο για τη χώρα παραπέμπει στη Γερμανία της Μέρκελ, ενώ το πρόγραμμα της Μπασελέ θυμίζει τη Γερμανία του Τείχους του Βερολίνου».

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, www.guardian.co.uk, www.cnn.com)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χιλή
Εκλογές
Σχετικά θέματα: Χιλή
Η γιατρός που θέλει να «γιατρέψει» την οικονομία
Στράφηκε στην πολιτική γιατί απέτυχε στο πιάνο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ισπανία
Το νέο κόμμα
Χιλή
Μία χώρα, δύο γυναίκες, δύο κόσμοι αντίπαλοι
Η γιατρός που θέλει να «γιατρέψει» την οικονομία
Στράφηκε στην πολιτική γιατί απέτυχε στο πιάνο
Λιβύη
Οι... «Φρανκενστάιν» της Λιβύης
ΗΠΑ
Οι Occupy Wall Street ξαναχτυπούν ως Strike Debt
Ιταλία
Το «Φόρτσα Ιτάλια» μαμή της «Νέας Κεντροδεξιάς»
Ματιές στον κόσμο
Αυτόπτης μάρτυρας