Έντυπη Έκδοση

ΜΙΣΕΛ ΜΠΑΣΕΛΕ

Η γιατρός που θέλει να «γιατρέψει» την οικονομία

Η Μισέλ Μπασελέ, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής (2006-2010), που βρίσκεται ανάμεσα στις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου, σύμφωνα με τις διάσημες λίστες του περιοδικού «Forbes», έχει επιστρέψει δυναμικά διεκδικώντας και πάλι την είσοδο στο ιστορικό προεδρικό μέγαρο της Λα Μονέδα.

Πίσω στη Χιλή, από την οργάνωση Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών, όπου διετέλεσε πρόεδρος την τριετία 2010-2013, καθώς το χιλιανό Σύνταγμα δεν επιτρέπει διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, η 62χρονη Μισέλ σάρωσε στην εσωκομματική κάλπη. «Κανένας αντίπαλός της από το στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς δεν είχε ελπίδες απέναντί της», έγραψαν τα χιλιανά ΜΜΕ.

Το 46,6% που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν της χάρισε την απαιτούμενη αυτοδυναμία και η κεντροαριστερή υποψήφια, που στηρίζεται από τη Nueva Mayoria (Νέα Πλειοψηφία), έναν συνασπισμό που ενώνει κομμουνιστικές, χριστιανοδημοκρατικές και σοσιαλιστικές συνιστώσες, πρέπει να περιμένει το δεύτερο γύρο στις 15 Δεκεμβρίου για να σφραγίσει τη νίκη της, έχοντας υποσχεθεί «50 μεταρρυθμίσεις μέσα στις 100 πρώτες ημέρες εξουσίας».

Στον πυρήνα του νέου φιλόδοξου μανιφέστου της βρίσκονται μεταρρυθμίσεις για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, με ελαφρύνσεις για τους πολίτες και αύξηση των εταιρικών φόρων στο 25% από το 20%, με την υπόσχεση ότι τα χρήματα που θα εισέλθουν στα κρατικά ταμεία θα διοχετευθούν στην Παιδεία.

Κόρη του αξιωματικού της Αεροπορίας Αλμπέρτο Μπασελέ που βασανίστηκε και πέθανε (1974) στη διάρκεια της δικατορίας του Πινοσέτ, η Μπασελέ ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή της χώρας εξασφαλίζοντας μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στις εισαγωγικές εξετάσεις.

«Η Ιατρική αποτελεί την πιο ουσιαστική δύναμη για να βοηθήσεις ανθρώπους που υποφέρουν», υποστήριζε στα φοιτητικά της χρόνια. Ενα μόλις χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα της, το 1975, η Μπασελέ και η μητέρα της συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν στην Αυστραλία και την Ανατολική Γερμανία, όπου έζησαν τέσσερα χρόνια προτού επιστρέψουν στη Χιλή το 1979.

Τότε, ενεργά αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική και αγωνίστηκε στους κόλπους της Κεντροαριστεράς για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, πιστεύοντας ότι αποτελεί εξίσου ισχυρό όχημα για κοινωνική προσφορά με την ιατρική. Η εκτόξευση της πολιτικής της καριέρας ουσιαστικά ξεκίνησε όταν ο τότε πρόεδρος Ρικάρντο Λάγκος της ανέθεσε το υπουργείο Υγείας (2000-2002) και στη συνέχεια το υπουργείο Αμυνας (2002-2004), όπου προώθησε τη συμφιλίωση μεταξύ του στρατού και των θυμάτων της δικτατορίας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν στο πρόσωπό της τη «στόφα προέδρου» το 2002, όταν πλημμύρισε το Σαντιάγκο και η Μπασελέ ηγήθηκε των επιχειρήσεων διάσωσης, οδηγώντας μάλιστα αμφίβιο όχημα.

(Πηγές: BBC, Reuters, www.guardian.co.uk, ΑΜΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χιλή
Εκλογές
Κύριο θέμα
Μία χώρα, δύο γυναίκες, δύο κόσμοι αντίπαλοι
Σχετικά θέματα: Χιλή
Μία χώρα, δύο γυναίκες, δύο κόσμοι αντίπαλοι
Στράφηκε στην πολιτική γιατί απέτυχε στο πιάνο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ισπανία
Το νέο κόμμα
Χιλή
Μία χώρα, δύο γυναίκες, δύο κόσμοι αντίπαλοι
Η γιατρός που θέλει να «γιατρέψει» την οικονομία
Στράφηκε στην πολιτική γιατί απέτυχε στο πιάνο
Λιβύη
Οι... «Φρανκενστάιν» της Λιβύης
ΗΠΑ
Οι Occupy Wall Street ξαναχτυπούν ως Strike Debt
Ιταλία
Το «Φόρτσα Ιτάλια» μαμή της «Νέας Κεντροδεξιάς»
Ματιές στον κόσμο
Αυτόπτης μάρτυρας