Έντυπη Έκδοση

ΕΒΕΛΙΝ ΡΟΟΥΖ ΜΑΤΕΪ

Στράφηκε στην πολιτική γιατί απέτυχε στο πιάνο

Οικονομολόγος και διακεκριμένη πιανίστρια η Εβελίν Ρόουζ Ματέι, εκπρόσωπος του δεξιού συνασπισμού Alianza (Συμμαχία) και πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Πινιέρα, «εκλογικά» βρίσκεται απέναντι από τη Μισέλ Μπασελέ γιατί «προσωπικά» οι δύο γυναίκες συνδέονται με δεσμούς παιδικής φιλίας.

Τα δύο κορίτσια ήταν συμμαθήτριες, από οικογένειες με ζωές τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές, που μοιάζουν να διηγούνται την πολιτική ιστορία της ίδιας της Χιλής. Αξιωματικός της Αεροπορίας ήταν και ο Φερνάντο Ματέι, δεξιός, που διετέλεσε υπουργός Υγείας επί Πινοσέτ και αργότερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Οι πολιτικές επιλογές του οδήγησαν και τα βήματα της κόρης του στην πολιτική στο τέλος της δεκαετίας του '80, όταν έγινε μέλος της Patrulla Juvenil, της νεολαίας του κόμματος National Renewal (NR), γνωρίζοντας τότε τον Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Χιλιανά ΜΜΕ γράφουν ότι η Ματέι στράφηκε στην πολιτική επειδή... απέτυχε στο πιάνο. Υποστηρίζουν ότι στις αρχές της δεκαετίας του '70 η Εβελίν ταξίδεψε στη Βρετανία ελπίζοντας ότι θα έκανε καριέρα ως μουσικός και όταν έπειτα από τρία χρόνια δεν τα κατάφερε, επέστρεψε στη Χιλή.

Το 1990 εκλέχθηκε για πρώτη φορά με το NR στην 23η εκλογική περιφέρεια, ήταν εξαιρετικά δημοφιλής, και ήδη το όνομά της είχε αρχίσει να ακούγεται για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Ομως το PineraGate, σκάνδαλο υποκλοπών, στο οποίο εμπλεκόταν και ο Πινιέρα το 1993, έβαλε προσωρινό φρένο στις φιλοδοξίες της.

Η Ματέι αποχώρησε από το NR και συνέχισε ως ανεξάρτητη υποψήφιος έως το 1999, όταν αποφάσισε να συνταχθεί με την Ανεξάρτητη Δημοκρατική Ενωση (UDI). Το 2011 ο παλιός της φίλος και πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα τής ζήτησε να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, πρόταση που αποδέχθηκε. Με δυναμική προσωπικότητα και σχετικά φιλελεύθερες απόψεις για θέματα φορολογίας, άμβλωσης, γάμου μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου, η Ματέι βρισκόταν πάντα στην... αριστερή πλευρά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Πινιέρα και τον Μάρτιο του 2013 δήλωνε ότι ήθελε να τερματίσει την πολιτική της καριέρα, με την ολοκλήρωση της υπουργικής της θητείας. Η ανατροπή ήρθε τον Ιούλιο του 2013 όταν το UDI ομόφωνα της χάρισε το χρίσμα διεκδίκησης της προεδρίας.

Διεθνείς αναλυτές σχολιάζουν ότι η Ματέι, έχοντας απολέσει τα παραδοσιακά στηρίγματα μιας αποδυναμωμένης πλέον Δεξιάς, δεν φαίνεται να πείθει στους συμπολίτες της με το φιλελεύθερο πρόγραμμα της Alianza, που τάσσεται υπέρ της οικονομικής πολιτικής που ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη και δεν ενστερνίζεται την αναγκαιότητα για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας για το πρόγραμμά της, η Ματέι συγκρίνει τις επιλογές της με αυτές της Γερμανίδας καγκελαρίου, δηλώνοντας: «Το δικό μας σχέδιο για τη χώρα παραπέμπει στη Γερμανία της Μέρκελ, ενώ το πρόγραμμα της Μπασελέ θυμίζει τη Γερμανία του Τείχους του Βερολίνου».

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, www.guardian.co.uk, www.cnn.com)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Χιλή
Κύριο θέμα
Μία χώρα, δύο γυναίκες, δύο κόσμοι αντίπαλοι
Σχετικά θέματα: Χιλή
Μία χώρα, δύο γυναίκες, δύο κόσμοι αντίπαλοι
Η γιατρός που θέλει να «γιατρέψει» την οικονομία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ισπανία
Το νέο κόμμα
Χιλή
Μία χώρα, δύο γυναίκες, δύο κόσμοι αντίπαλοι
Η γιατρός που θέλει να «γιατρέψει» την οικονομία
Στράφηκε στην πολιτική γιατί απέτυχε στο πιάνο
Λιβύη
Οι... «Φρανκενστάιν» της Λιβύης
ΗΠΑ
Οι Occupy Wall Street ξαναχτυπούν ως Strike Debt
Ιταλία
Το «Φόρτσα Ιτάλια» μαμή της «Νέας Κεντροδεξιάς»
Ματιές στον κόσμο
Αυτόπτης μάρτυρας