Έντυπη Έκδοση

Το «Φόρτσα Ιτάλια» μαμή της «Νέας Κεντροδεξιάς»

Τόσο ο καβαλιέρε όσο και ο «δελφίνος» του, πάντως, απέφυγαν την ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ τους

Η επανίδρυση του «Φόρτσα Ιτάλια», όσο πομπώδης κι αν ήταν η προετοιμασία της, δεν στάθηκε ικανή να απορροφήσει τους διασπαστικούς κραδασμούς που ταλάνιζαν εδώ και καιρό την ιταλική Κεντροδεξιά και το σχίσμα ήλθε σχεδόν νομοτελειακά, με την ανάδυση μιας καινούργιας πολιτικής δύναμης, που ονομάστηκε «Νέα Κεντροδεξιά».

Οσοι έμειναν πιστοί στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τοποθετούνται στην αντιπολιτευτική -στην ουσία- πτέρυγα, ενώ η πρωτοβουλία υπό τον Αντζελίνο Αλφάνο με 27 βουλευτές και 30 γερουσιαστές, παίρνοντας μάλιστα και τους 5 υπουργούς της κυβέρνησης που προέρχονταν από το «Λαό της Ελευθερίας», μπορεί να εξασφαλίσει στον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα μια πιο ομοιογενή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην πραγματικότητα, με τον τρόπο αυτό μπήκε ο επίλογος της σύγκρουσης μετριοπαθών και... εξτρεμιστών, στο εσωτερικό της μπερλουσκονικής παράταξης.

Αιχμή του δόρατος στάθηκε η πιθανή αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία και το κατά πόσο αυτή πρέπει να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης.

Ο Αντζελίνο Αλφάνο, στενός συνεργάτης του καβαλιέρε, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συντηρητικοί υπουργοί που μετέχουν στην κυβέρνηση, επιμένουν ότι η έκπτωση του μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού δεν πρέπει να επηρεάσει με κανέναν τρόπο τον κυβερνητικό βίο, γιατί κάτι τέτοιο θα απέβαινε επιζήμιο για τη χώρα.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η πρώτη συνέπεια της σημαντικής αυτής αλλαγής στον πολιτικό χάρτη της Ιταλίας είναι πως η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λέτα θα μπορεί, κυρίως στη Γερουσία, να αξιοποιήσει το ατού της ομοιογενούς πλειοψηφίας για να προωθήσει την έγκριση μέτρων που αποτελούν πυλώνες του προγράμματός της. Η αρχή προβλέπεται να γίνει από μέτρα που αφορούν τη στήριξη της οικονομίας.

Οσον αφορά τη διάσπαση και το εκτόπισμά της στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, τα τρία τέταρτα του «Λαού της Ελευθερίας» ακολούθησαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην επανίδρυση του «Φόρτσα Ιτάλια» και με τον Αλφάνο προσεταιρίστηκε το υπόλοιπο κομμάτι του. Τόσο ο καβαλιέρε όσο και ο «δελφίνος» του, πάντως, απέφυγαν την ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ τους.

Ο Μπερλουσκόνι απηύθυνε έναν γεμάτο συναίσθημα λόγο, αναφερόμενος στον πρώην στενό συνεργάτη, που τον αντιμετώπιζε «σαν γιο του», με το νέο κόμμα του οποίου μπορεί να υπάρξουν μελλοντικές συμμαχίες.

Στη συνέχεια, διευκρινίζοντας ότι οι αντάρτες δεν είναι «προδότες» αλλά μέλη της ίδιας μεγάλης οικογένειας, τόνισε ότι σαφώς πρέπει να αποφευχθούν τραυματικές ρήξεις.

Ο Αλφάνο, από την πλευρά του, επέμεινε ότι κατέληξε στην απόφαση αυτή με πικρία αλλά και αγάπη για το χώρο από τον οποίο προέρχεται και στον οποίο παραμένει. Δεν αποκαθήλωσε τον καβαλιέρε από τη θέση τού αδιαμφισβήτητου ηγέτη της κεντροδεξιάς παράταξης και υποσχέθηκε ότι οι βουλευτές του δεν θα στηρίξουν την αποπομπή Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία.

Το ιδιότυπο διαζύγιο λοιπόν, που έσπευσαν να καλωσορίσουν τα μέσα ενημέρωσης, είναι επικοινωνιακά «φιλικό» και η ιταλική κυβέρνηση έχει χρονικό περιθώριο τουλάχιστον ενός χρόνου για να προωθήσει το πρόγραμμά της.

(Πηγές: Repubblica-Ansa-ΑΠΕ-www.wsws.org)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολιτικά κόμματα
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ισπανία
Το νέο κόμμα
Χιλή
Μία χώρα, δύο γυναίκες, δύο κόσμοι αντίπαλοι
Η γιατρός που θέλει να «γιατρέψει» την οικονομία
Στράφηκε στην πολιτική γιατί απέτυχε στο πιάνο
Λιβύη
Οι... «Φρανκενστάιν» της Λιβύης
ΗΠΑ
Οι Occupy Wall Street ξαναχτυπούν ως Strike Debt
Ιταλία
Το «Φόρτσα Ιτάλια» μαμή της «Νέας Κεντροδεξιάς»
Ματιές στον κόσμο
Αυτόπτης μάρτυρας