Έντυπη Έκδοση

Παρέμβαση από τον Σαμαρά ζητούν οι πρυτάνεις

«Ελάτε για διάλογο, αλλά το θέμα έκλεισε»

Εκρηκτικές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες παίρνει η κρίση που έχει ξεσπάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αφορμή την επικείμενη διαθεσιμότητα 498 υπαλλήλων του Ιδρύματος.

Θ. Πελεγρίνης Θ. Πελεγρίνης Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, που συνεδρίασε προχθές εκτάκτως, αποφάσισε να ζητήσει τη διαμεσολάβηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, ώστε να λειτουργήσει το Ιδρυμα.

Συγκεκριμένα, συνέστησε τη συγκρότηση επιτροπής υπό τον πρύτανη Θ. Πελεγρίνη και τους Θ. Φορτσάκη, πρόεδρο της Νομικής Σχολής, Αθ. Δημόπουλο, πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, και Ελ. Καραμαλέγκου, πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας. Η επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ώστε με παρέμβασή τους να οριστεί διαμεσολαβητής που θα συζητήσει και με τα δύο μέρη για να εξευρεθεί λύση και να ανοίξει το Πανεπιστήμιο.

Προχθές εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας ξεκίνησε σειρά επαφών που θα διαρκέσουν όλη αυτή την εβδομάδα, με τους πρυτάνεις των 8 Ιδρυμάτων που θίγονται από τη διαθεσιμότητα. Την πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε ο κ. Αρβανιτόπουλος κυριολεκτικά στο «και πέντε», αφού είδε ότι καμιά από τις προηγούμενες κινήσεις του δεν απέδωσε.

Γ. Μυλόπουλος Γ. Μυλόπουλος «Τα προβλήματα της Παιδείας δεν λύνονται ούτε με απειλές ούτε με τελεσίγραφα, ούτε βέβαια με δικαστικές διώξεις», δήλωσε σχολιάζοντας την πρόσκληση του υπουργού ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Γ. Μυλόπουλος.

«Περιμένουμε να δούμε, πρόσθεσε, πιο συγκεκριμένα τι εννοεί, πώς το εννοεί, πότε και με ποια διαδικασία και ποιες προϋποθέσεις. Ενας διάλογος είναι ειλικρινής και αποδοτικός όταν είναι χωρίς προϋποθέσεις και από τις δύο πλευρές και βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις τους που μετρούν ήδη 12 εβδομάδες απεργίας, ενώ στο πλευρό τους έχουν και μερίδα φοιτητών που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των σχολών.

Πριν απευθύνει την πρόσκληση για διάλογο, ο υπουργός είχε εξαντλήσει όλα τα δικαστικά μέσα, καταθέτοντας κι άλλες προσφυγές κατά της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είχαμε έτσι ακόμη μια δικαστική απόφαση που κηρύσσει παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Προκαλεί πάντως εντύπωση το γεγονός ότι ενώ ο υπουργός ζητεί διάλογο ευελπιστώντας σε εκτόνωση της κρίσης, την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει ότι η υπόθεση της διαθεσιμότητας έκλεισε οριστικά. Είχε φροντίσει άλλωστε προηγουμένως ο ίδιος να το εξασφαλίσει. Είχε στα χέρια του τη θετική απόφαση του Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αφού όμως αντικατέστησε τα δύο μέλη του, που αρνήθηκαν να πιστοποιήσουν ως αληθή τα στοιχεία υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Ετσι, την προηγούμενη Πέμπτη, οι οριστικοί πίνακες κατάταξης ανακοινώθηκαν από το ΑΣΕΠ.

Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Αρβανιτόπουλος κάλεσε σε διάλογο και τους διοικητικούς υπαλλήλους για να τον... συνδράμουν στη διαδικασία της διαϊδρυματικής μετακίνησής τους. Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος, περίπου 600 άτομα θα μετακινηθούν σε άλλα ιδρύματα ή φορείς του Δημοσίου, από τους 1.349 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Ελένη έγραψε: (πριν 7 έτη)
Σε ποια άλλη χώρα; .........
Σε ποια άλλη χώρα, θα γινόντουσαν αυτά που γίνονται στα ΑΕΙ και ο Υπουργός Παιδείας θα έμενε στη θέση του; Σε ποια άλλη χώρα, άραγε, ένας Υπουργός Παιδείας θα επέτρεπε να γίνουν λαθροχειρίες στη μοριοδότηση υπαλλήλων με την συναίνεση μάλιστα του ΑΣΕΠ (!), για να σώσει τους ημέτερους και πλαστογράφους και να βγουν στην διαθεσιμότητα άλλοι αντί άλλων; Σε ποια άλλη χώρα Υπουργός, αφού με δική του ευθύνη έφτασαν τα πράγματα στο απροχώρητο, θα έταζε , συναλλασσόμενος, «λαγούς με πετραχήλια» και πράγματα εντελώς ανεφάρμοστα και χωρίς αντίκρισμα, για να παραμείνει στην καρέκλα του; Σε ποια άλλη χώρα ο Υπουργός θα καταπατούσε πραξικοπηματικά τον νόμο με τους πίνακες μοριοδότησης παρά την πληθώρα των υποβληθεισών ενστάσεων, τις οποίες αγνόησε, θα γινόταν κυριολεκτικά του «Κουτρούλη ο γάμος» με τις ΚΥΑ, διαθεσιμότητες, κινητικότητες, τροπολογίες, αργίες κ.λπ., τις οποίες, συναλλασσόμενος πάντα, είτε θα καταστρατηγούσε κατά το δοκούν, είτε θα έπαιρνε πίσω μετά; Σε ποια άλλη χώρα Υπουργός θα έκανε χατίρια σε συντεχνίες και συμφέροντα και θα εξαιρούσε σκανδαλωδώς από την διαθεσιμότητα τους εκατοντάδες παράνομα προσληφθέντες μηχανικούς-διοικητικούς του ΕΜΠ, εις βάρος άλλων κλάδων υπαλλήλων; Σε ποια άλλη χώρα Υπουργός θα υποστήριζε τόσο την φαυλότητα που, υποτίθεται, ότι ο ίδιος πολεμάει; Μόνο ένας: Ο κ. Αρβανιτόπουλος στην Ελλάδα, ρε γαμώτο!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σχολές/Πανεπιστήμια
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Συνεντεύξεις
Εκπαίδευση
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
Βόμβα στη διαδικασία διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ
Εικόνα διάλυσης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Βόμβα στη διαδικασία διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ
Εικόνα διάλυσης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας
Παρέμβαση από τον Σαμαρά ζητούν οι πρυτάνεις
Εξόρυξη χρυσου
Παράνομα ξεκίνησε η εξόρυξη χρυσού
Υγεία
«Ναι» στη μεταρρύθμιση, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας
ΕΟΠΠΥ
Πώς η Υγεία θα περάσει στους ιδιώτες
Κοινωνικά θέματα
Καθηγητές κάνουν δωρεάν φροντιστήρια
MathAidGreece: μαθηματικά μέσω Skype
Ιστορία
Οταν η Ελλάδα ζούσε ένα όνειρο...
Μέσα & Media
Ο εθισμός στο Διαδίκτυο και η εξάρτηση από ουσίες
3 Ερωτήσεις
Ασυμβίβαστος μέχρι το τέλος
Μέσα και παραμέσα
ΕΟΠΥΥ
Η μεγάλη σφαγή της Δημόσιας Υγείας