Έντυπη Έκδοση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ)

«Ναι» στη μεταρρύθμιση, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας

Στις πλάτες των ιδιωτών γιατρών, που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για να εξετάζουν στα ιατρεία τους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, φαίνεται ότι θα ρίξει ο Αδωνις Γεωργιάδης το μεγαλύτερο βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ειδικά τώρα που ξεκινούν οι κινητοποιήσεις στα πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ.

Το φάσμα της ανεργίας έχει χτυπήσει τους γιατρούς Το φάσμα της ανεργίας έχει χτυπήσει τους γιατρούς Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι ιδιώτες γιατροί αξιοποιούν δεόντως αυτήν την ευκαιρία για να αυξήσουν την πελατεία τους στα ιατρεία τους. Τι απαντά όμως μέσω της «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου;

«Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των ιατρών και των λοιπών εργαζομένων στις δομές του πρώην ΙΚΑ, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να χαθεί καμία θέση εργασίας και θα φροντίσει να πετύχει η κινητοποίηση των συναδέλφων μας χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και χωρίς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές» σημειώνει χαρακτηριστικά.

* Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή δεν θα αλλάξει το τοπίο στην υγεία σε βάρος των εργαζομένων;

- Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ πρώτα απ' όλα βάζει την προϋπόθεση να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και οι ιατροί να διατηρήσουν την ίδια εργασιακή σχέση. Εφ' όσον ισχύσει αυτή η προϋπόθεση, εμείς είμαστε της άποψης ότι χρειάζεται μία γενναία μεταρρύθμιση στο σύνολο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα στηρίζεται στον εξορθολογισμό των δαπανών, την ενοποίηση των μονάδων ΠΦΥ σε ένα ενιαίο σύστημα, τη μετατροπή των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας, με σκοπό να αποτελέσουν τον ηθμό πρόσβασης, μαζί με τα ιατρεία των συμβεβλημένων, προς τα δημόσια νοσοκομεία.

* Εσείς, όπως είπατε, επιδιώκετε να διατηρηθούν οι σχέσεις εργασίας των γιατρών στην ΠΦΥ, αλλά σήμερα στο σύστημα υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων...

- Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενοποιηθούν στο βάθος του χρόνου οι εργασιακές σχέσεις των ιατρών στην ΠΦΥ. Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη και στηρίζεται στο άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους ιατρούς με κλειστό προϋπολογισμό, το ύψος του οποίου θα το διαπραγματευτούμε, τη θεσμοθέτηση ιατρικής αμοιβής με το σύστημα των μορίων, την κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων, τη θέσπιση συμμετοχής στην ιατρική επίσκεψη, όπως ισχύει σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

* Θεωρείτε ότι οι επικείμενες αλλαγές θα επιβαρύνουν τη θέση των γιατρών στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα των νέων γιατρών;

- Δυστυχώς το φάσμα της ανεργίας έχει χτυπήσει σοβαρά τους ιατρούς και κυρίως τους νέους ιατρούς. Είναι ακριβώς οι νέοι συνάδελφοι που πρέπει να είναι κυρίως στο μυαλό μας. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που ζητάμε να ανοίξει ο ΕΟΠΥΥ σε όλους τους συναδέλφους. Δυστυχώς εκατοντάδες ιατροί μεταναστεύουν σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, με αποτέλεσμα ήδη περιοχές της χώρας να έχουν ελλείψεις ιατρικών ειδικοτήτων. Στο κέντρο της προσοχής της Ενωσης είναι να προτείνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουμε την «αιμορραγία» της ιατρικής μετανάστευσης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους συναδέλφους και τον προγραμματισμό παραγωγής ιατρικού δυναμικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
ΕΟΠΥΥ
Υγεία
Ιατροί
Συνεντεύξεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Βόμβα στη διαδικασία διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ
Εικόνα διάλυσης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας
Παρέμβαση από τον Σαμαρά ζητούν οι πρυτάνεις
Εξόρυξη χρυσου
Παράνομα ξεκίνησε η εξόρυξη χρυσού
Υγεία
«Ναι» στη μεταρρύθμιση, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας
ΕΟΠΠΥ
Πώς η Υγεία θα περάσει στους ιδιώτες
Κοινωνικά θέματα
Καθηγητές κάνουν δωρεάν φροντιστήρια
MathAidGreece: μαθηματικά μέσω Skype
Ιστορία
Οταν η Ελλάδα ζούσε ένα όνειρο...
Μέσα & Media
Ο εθισμός στο Διαδίκτυο και η εξάρτηση από ουσίες
3 Ερωτήσεις
Ασυμβίβαστος μέχρι το τέλος
Μέσα και παραμέσα
ΕΟΠΥΥ
Η μεγάλη σφαγή της Δημόσιας Υγείας