Έντυπη Έκδοση

Η μεγάλη σφαγή της Δημόσιας Υγείας

Τι κι αν τα νοσοκομεία δεν έχουν καλά καλά σεντόνια και γάζες. Για τον υπουργό Υγείας αυτά είναι ψιλά γράμματα. Γι' αυτό και οι προτάσεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη, που ενσωματώθηκαν στον τακτικό προϋπολογισμό, περιλαμβάνουν νέο κόψιμο των κονδυλίων για τα νοσοκομεία, τα φάρμακα και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τους ασθενείς.

Για το 2014 ο ΕΟΠΥΥ, με τους 10 εκατ. ασφαλισμένους, θα έχει να... μοιράσει περίπου 1,5 δισ. λιγότερα χρήματα, καθώς από 7,326 δισ. που ήταν τα έξοδά του για το 2013, το 2014 θα καθηλωθούν στα 5,91 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι στον ΕΟΠΥΥ κουρεύεται και η κρατική επιχορήγηση από 1,1 δισ. ευρώ σε 774 εκατ. ευρώ για το 2014!

Από την άλλη, τα νοσοκομεία, με ήδη τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό αλλά και σε πετρέλαιο, θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα με πολύ μικρότερο προϋπολογισμό, αφού για τις λειτουργικές τους δαπάνες προβλέπονται 1,1 δισ. ευρώ, από 1,639 δισ. το 2013.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι οι νέοι διοικητές θα πρέπει να αγοράσουν ακόμη λιγότερα υλικά για να μην ξεφύγουν από τον προϋπολογισμό.

Τα χτυπήματα όμως... κάτω από τη ζώνη για το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ δεν σταματούν εδώ. Η κυβέρνηση επιφυλάσσει νέα πισώπλατη μαχαιριά στους 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τις μειώσεις στα φάρμακα και τις παροχές.

Ολες οι παροχές ασθένειας, όπως βοηθητικό υγειονομικό υλικό, αναπηρικά καροτσάκια, γυαλιά , έξοδα εξωσωματικής κ.λπ., πετσοκόβονται κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ. Από 2,179 δισ. καθηλώνονται στα 1,640 δισ. ευρώ, το 2014

Στο νέο έτος όλα δείχνουν όμως ότι θα αυξηθεί και η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα, αφού η δαπάνη μειώνεται κατά 370 εκατ. ευρώ και από 2,371 δισ. που αναμένεται να κλείσει φέτος, θα περιορισθεί στα 2 δισ. ευρώ.

Αλλωστε ο κ. Γεωργιάδης καιρό τώρα διατυμπανίζει ότι οι Ελληνες έχουμε τη μικρότερη συμμετοχή στην Ευρώπη. Δήλωση-προαναγγελία των προθέσεών του.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η ΛΕΩΝΙΔΑΣ έγραψε: (πριν 7 έτη)
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΙΕΙΑΣ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΗΟΥΡΓΗΣΗ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΛΗΡΩΝΗ ΔΕΚΑ ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΑΤΡΙΩΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΧΙΛΙΑ ΔΙΑΚΣΙΑ ΕΥΡΩ ΕΞΥΠΕΡΕΤΟΥΝΤΑΣ 600 ΑΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΟΚΑΘΕ ΙΑΤΡΟΣ ΕΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ 200 ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΤΑΙ ΜΕ 2000 ΕΥΡΩ
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΕΣΥ
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
ΕΟΠΥΥ
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Βόμβα στη διαδικασία διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ
Εικόνα διάλυσης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας
Παρέμβαση από τον Σαμαρά ζητούν οι πρυτάνεις
Εξόρυξη χρυσου
Παράνομα ξεκίνησε η εξόρυξη χρυσού
Υγεία
«Ναι» στη μεταρρύθμιση, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας
ΕΟΠΠΥ
Πώς η Υγεία θα περάσει στους ιδιώτες
Κοινωνικά θέματα
Καθηγητές κάνουν δωρεάν φροντιστήρια
MathAidGreece: μαθηματικά μέσω Skype
Ιστορία
Οταν η Ελλάδα ζούσε ένα όνειρο...
Μέσα & Media
Ο εθισμός στο Διαδίκτυο και η εξάρτηση από ουσίες
3 Ερωτήσεις
Ασυμβίβαστος μέχρι το τέλος
Μέσα και παραμέσα
ΕΟΠΥΥ
Η μεγάλη σφαγή της Δημόσιας Υγείας