Έντυπη Έκδοση

Εθνική με... πρωτογενές πλεόνασμα

Οι αριθμοί της Εθνικής δείχνουν πλουραλισμό, υγεία και ευοίωνο μέλλον. Φρόντισε γι' αυτό ο Σάντος

Τα «greek statistics» της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου είναι δίχως αμφιβολία αξιόπιστα, ή καλύτερα ουδεμία σχέση έχουν με τα... άλλα, της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που προκάλεσαν μέχρι και ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.

Οι αριθμοί της «αγαπημένης» των Ελλήνων, που με συνέπεια τα τελευταία δέκα χρόνια δίνει το «παρών» σε όλα τα μεγάλα ραντεβού, δείχνουν όχι μόνο... πρωτογενές πλεόνασμα -το ζητούμενο της κυβέρνησης και προαπαιτούμενο για να επαγγελθεί καλύτερες ημέρες-, αλλά συνάμα πλουραλισμό, υγεία, ανοδική πορεία και, κυρίως, ευοίωνο μέλλον(!).

Επί Ρεχάγκελ, καλώς ή κακώς, ίσχυε η επετηρίδα. Ο «παλιός» με τα πολλά ένσημα απολάμβανε προνόμια. Είχε πολλά δικαιώματα κι ελάχιστες υποχρεώσεις. Ο Γερμανός, λάτρης της πειθαρχίας, είχε αποθεώσει την ιεραρχία. Η ομάδα λειτουργούσε ως μια κλειστή κάστα, στην οποία για να εισέλθει κάποιος φέρελπις νέος έπρεπε να υποβάλει αίτηση μήνες προηγουμένως, να περάσει από σαράντα κύματα, να παρουσιάσει απτά δείγματα καλού χαρακτήρα, ενώ μία δήλωση νομιμοφροσύνης, εν τέλει, στα μέσα ενημέρωσης δεν έβλαπτε. Ευτυχώς, πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων δεν ζήτησε ποτέ, αλλά ήταν διαφορετική η εποχή. Αν η παρουσία του «Ρεχακλή» συνέπιπτε με τις ημέρες της τρόικας και της παντοδύναμης Ανγκελα Μέρκελ, ίσως να χρειαζόταν και αυτό.

Βέβαια, πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν μία σημαντική παράμετρος. Δικαίως, μετά το έπος του 2004, οι «ήρωες» της Πορτογαλίας λατρεύτηκαν σαν τοτέμ και ταμπού, χώρια που πήραν τις φανέλες σπίτι τους.

Για να αντικατασταθεί κάποιος έπρεπε ή να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια (Ζαγοράκης, Δέλλας, Βρύζας, Νικοπολίδης, Νικολαΐδης, Τσάρτας, Γιαννακόπουλος, Μπασινάς, Φύσσας, Καψής, Λυμπερόπουλος, Γκούμας), ή να είναι βαριά τραυματίας. Αν ήταν ελαφρά... κουτσός, έμπαινε και έπαιζε. Κανένας δεν μπορούσε να τον κουνήσει από τη θέση του ή να τον αμφισβητήσει.

Ο Φερνάντο Σάντος μόλις ανέλαβε το 2010, αμέσως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες. Ο μέσος όρος ηλικίας μειώθηκε αισθητά, το υλικό εμπλουτίστηκε με νέο αίμα και πολύ ταλέντο, τη γαλανόλευκη φανέλα φόρεσαν συνολικά 55 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι... διπλοτσεκαρίστηκαν και πέρασαν με άριστα όλα τα τεστ. Στην παρούσα φάση, η ομάδα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Κατηγορίες

* Ο κορμός των βασικών και αναντικατάστατων αποτελείται από τους Κατσουράνη, Καραγκούνη, Παπασταθόπουλο, Σαλπιγγίδη, Τοροσίδη. Και οι πέντε έχουν παίξει σχεδόν σε όλα τα ματς την τελευταία τετραετία.

* Η νέα γενιά, που ήρθε φουριόζα και υπόσχεται πολλά, απαρτίζεται από τους Μήτρογλου, Μανιάτη, Νίνη, Τζιόλη, Χολέβα, Καρνέζη. Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά των Γκέκα, Αβραάμ Παπαδόπουλου, ενώ αν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος δεν τραυματιζόταν, σίγουρα θα έγραφε, ως αναπόσπαστο στέλεχος της ενδεκάδας, περισσότερες συμμετοχές.

* Οι παίκτες τού αύριο, αυτοί που έρχονται πολλά υποσχόμενοι και διακρινόμενοι κάποιοι εξ αυτών σε ομάδες του εξωτερικού, συγκροτούν την τρίτη, πολυπληθέστερη κατηγορία. Μερικοί εξ αυτών ήδη θεωρούνται βασικοί, άλλοι είναι καθαρά ζήτημα χρόνου πότε θα καθιερωθούν.

Πλουραλισμός στη θητεία του Πορτογάλου υπάρχει και στο σκοράρισμα. Μήτρογλου και Σαλπιγγίδης διατηρούν την πρωτοκαθεδρία, αλλά λύσεις έχουν δώσει κατά καιρούς άλλοι δεκαπέντε (!), βάζοντας τα θεμέλια για τις 24 νίκες ή ακόμη τις 13 ισοπαλίες, σε σύνολο 41 αγώνων. Από τις 24 νίκες, οι 13 έχουν γίνει ιστορία με το... σύνηθες και προσφιλές 1-0.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Ελλάδος
Μουντιάλ
Ποδόσφαιρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Εθνική Ελλάδος
Εθνική με... πρωτογενές πλεόνασμα
Μουντιάλ
Οι 12 μύθοι για τη Βραζιλία