Έντυπη Έκδοση

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο και η εξάρτηση από ουσίες

Ορίστε η ερώτηση των 64.000 δολαρίων, που θα λέγανε και οι Αμερικανοί: Τι σχέση έχει ο εθισμός των εφήβων στο Διαδίκτυο με την εξάρτησή τους από ουσίες; Εχει ή δεν έχει; Γιατί αν δεν έχει, το προσπερνάμε το θέμα και πάμε βόλτα. Αν έχει όμως, είναι ώρα να πιάσουν δουλειά οι γονείς και να ξεχάσουν για λίγο καιρό τη βολή τους. Και να σταματήσουν να παρκάρουν τα βλαστάρια τους μπροστά στη φωσφορίζουσα οθόνη του κομπιούτερ.

Σας χρωστάω όμως μια απάντηση. Και η απάντηση αυτή είναι καταφατική! Ναι, όντως, ισχύει, υπάρχει διασύνδεση και μάλιστα διασύνδεση όχι και τόσο χαλαρή ανάμεσα στον εθισμό των εφήβων στο Ιντερνετ και στην εξάρτησή τους από ουσίες. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, ως τυχαίος δημοσιογράφος, το λέει έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο (ΕΕΜΔΕΔ), που μάλιστα έτυχε ιδιαίτερης προσοχής στις ΗΠΑ. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων στο Journal of Addiction Medicine, επίσημο όργανο της Αμερικανικής Εταιρείας της Ιατρικής του Εθισμού, συνοδεύτηκε από δελτίο τύπου της εν λόγω εταιρείας το οποίο και αναπαράχθηκε από πλήθος ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, ενώ σχολιάστηκε εκτενώς σε άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου ABC στο τμήμα Ενημέρωσης Υγείας (ABCNews Medical Unit).

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο «e-life», διεξήχθη στην Κω το 2008 και αποτελεί συνεργασία της ΕΕΜΔΕΔ και του Κέντρου Πρόληψης Ιπποκράτης του ΟΚΑΝΑ στο νησί. Το δείγμα της έρευνας αφορούσε στο σύνολο των μαθητών από την Γ' Γυμνασίου ώς την Γ' Λυκείου, ήτοι 1.270 παιδιά. Αυτό μας κάνει 587 αγόρια και 634 κορίτσια, ενώ 49 μαθητές (ποσοστό 3,85 %) αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Την ερευνητική ομάδα αποτελούσαν οι Κωνσταντίνος Σιώμος, Γεώργιος Φλώρος και Βιργινία Φισούν, σε συνεργασία με τους Δημήτρη Γερούκαλη και Κλήμη Ναυρίδη.

Νέο στοιχείο της εν λόγω έρευνας; Το εύρημα ότι η εμφάνιση συμπτωμάτων εθισμού στο Διαδίκτυο μπορεί να είναι ένδειξη πως ένας έφηβος έχει δοκιμάσει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών ή και να είναι ήδη χρήστης τους. Διαφαίνεται μάλιστα μία στενή σύνδεση των χημικών και των τεχνολογικών εθισμών, η οποία περιλαμβάνει κοινά στοιχεία προσωπικότητας ανάμεσα στους χρήστες αλλά και άλλες ψυχοκοινωνικές ή βιολογικές παραμέτρους. Οι σχολιαστές της έρευνας, δρ David Greenfield και δρ Megan Moreno, ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα ήταν για αυτούς αναμενόμενα, με βάση την κλινική τους εμπειρία στη διαχείριση εφήβων που αναπτύσσουν έξεις σε χημικές ουσίες ή άλλες προβληματικές συμπεριφορές, όπως υπέρμετρη σωματική άσκηση ή αγορές προϊόντων, αφού είχαν πρώτα διαγνωσθεί με εθισμό στο Διαδίκτυο.

Στο διά ταύτα; Οπως σημειώνουν τα συμπεράσματα της έρευνας, όταν αυξάνεται η παθολογική χρήση (βλέπε εθισμός) στο Ιντερνετ, αυξάνονται και οι πιθανότητες χρήσης παρανόμων ουσιών. Πράγμα το οποίο μπορεί να το δει κανείς ρίχνοντας μια ματιά στο σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε. Στην περίπτωση μάλιστα της αναζήτησης πορνογραφικού υλικού, διπλασιάζονται τα ποσοστά χρήσης ουσιών. Αντιθέτως, υποδιπλασιάζονται τα ποσοστά χρήσης ουσιών ανάμεσα στους μαθητές της έρευνας που αναζητούσαν στοιχεία για σχολικές εργασίες...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση
Πληροφορική και διαδίκτυο
Μέσα & Media
Social Media
Σχετικά θέματα: Μέσα & Media
3 Ερωτήσεις
Ασυμβίβαστος μέχρι το τέλος
Μέσα και παραμέσα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Βόμβα στη διαδικασία διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ
Εικόνα διάλυσης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας
Παρέμβαση από τον Σαμαρά ζητούν οι πρυτάνεις
Εξόρυξη χρυσου
Παράνομα ξεκίνησε η εξόρυξη χρυσού
Υγεία
«Ναι» στη μεταρρύθμιση, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας
ΕΟΠΠΥ
Πώς η Υγεία θα περάσει στους ιδιώτες
Κοινωνικά θέματα
Καθηγητές κάνουν δωρεάν φροντιστήρια
MathAidGreece: μαθηματικά μέσω Skype
Ιστορία
Οταν η Ελλάδα ζούσε ένα όνειρο...
Μέσα & Media
Ο εθισμός στο Διαδίκτυο και η εξάρτηση από ουσίες
3 Ερωτήσεις
Ασυμβίβαστος μέχρι το τέλος
Μέσα και παραμέσα
ΕΟΠΥΥ
Η μεγάλη σφαγή της Δημόσιας Υγείας