Έντυπη Έκδοση

Ασυμβίβαστος μέχρι το τέλος

Είχα ρωτήσει πριν από κάτι μήνες τον φίλο μου τον Θανάση: «Κι εσένα πώς σου φάνηκε η δεκαετία του εξήντα;». Με κοίταξε με βλέμμα πονηρό και απάντησε ευθαρσώς: «Δεν ξέρω για εσάς τους Αθηναίους, αλλά εγώ στο Λονδίνο μια χαρά την έβγαλα!». Λεπτομέρεια: Ο Θανάσης δεν είχε περάσει τα σύνορα ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια των eighties! Αλλά ήταν όπως όλοι μας ταμένος στη βρετανική κουλτούρα της καταραμένης, θατσερικής εποχής. Και κάπως έτσι έμαθε, πίστεψε και αγάπησε τον Τζον Κόουλ.

Ο «γεροσοσιαλιστής», κατά τη Θάτσερ, Τζον Κόουλ Ο «γεροσοσιαλιστής», κατά τη Θάτσερ, Τζον Κόουλ Τον πολιτικό συντάκτη του BBC, που μεγάλωσε γενιές και γενιές φανατικών της ειδησεογραφίας εντός και εκτός της μεγάλης νήσου.

Τον σπουδαίο άνκορμαν και δημοσιογράφο που άφησε προ ημερών την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών.

Η φωνή του, με εκείνη την βαριά προφορά απ' το Μπέλφαστ, ακόμη αντηχεί στα αυτιά των πιστών του τηλεθεατών. Μαζί με την ορθή του κρίση, που ανάγκασε ακόμη και την Μάργκαρετ Θάτσερ να τον αποδεχθεί, αυτόν έναν «γεροσοσιαλιστή».

Πριν περάσει την πύλη του BBC, ο Κόουλ είχε διαγράψει μια σημαντική διαδρομή στο βρετανικό Τύπο.

Ξεκίνησε απ' την «Belfast Telegraph» και στη συνέχεια εντάχθηκε στο δυναμικό της «Guardian» (τότε «Manchster Guardian»), όπου και έφτασε ώς τη θέση του διευθυντή σύνταξης. Ηταν αυστηρός αλλά δίκαιος και ποτέ δεν επέτρεπε στους ρεπόρτερ του να σερβίρουν στους αναγνώστες «πιλάφια» και «σαβούρες». Εκνευρίστηκε, ωστόσο, όταν δεν του δόθηκε η θέση του διευθυντή και στα μέσα της δεκαετίας τού εβδομήντα μετακόμισε σε θέση διευθυντού σύνταξης στον «Observer».

Εμεινε εκεί επί έξι έτη, αλλά το 1981 τσακώθηκε με τον εκδότη Ρόλαντ Ρόουλαντ όταν κατέθεσε εναντίον του στην επιτροπή μονοπωλίων!

Κι πάνω εκεί που η καριέρα του έμοιαζε τελειωμένη, ήρθε να τον σώσει το BBC προσφέροντάς του θέση επικεφαλής στο πολιτικό του ρεπορτάζ. Δείγμα ανεξαρτησίας στην εποχή της Θάτσερ, καθότι ο Κόουλ ήταν βαμμένος υποστηρικτής των Εργατικών. Ηταν όμως και δημοσιογράφος με αρχές, κάτι που παραδέχθηκαν συντόμως οι πολιτικοί άνδρες των Συντηρητικών. Ακόμη και η Μάργκαρετ Θάτσερ, που αναζήτησε το δικό του μικρόφωνο για να μιλήσει αμέσως μετά τη βομβιστική ενέργεια του IRA στο Μπράιτον το 1984.

Ο ίδιος ο Κόουλ, πάντως, μπορεί να τηρούσε μέχρι κεραίας τη δημοσιογραφική δεοντολογία αλλά τη Θάτσερ δεν τη συμπαθούσε διόλου. Τον ενοχλούσαν ιδιαιτέρως η ξεροκεφαλιά της και η αλαζονεία της και κάποια στιγμή τα πήρε τόσο πολύ στο κρανίο ώστε τη χαρακτήρισε «χειρότερη πρωθυπουργό όλων των εποχών»...

ΥΓ. Το 1993 ο Τζον Κόουλ αρνήθηκε το παράσημο CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire), προτάσσοντας την εξής υπέροχη δικαιολογία: «Τα μοναδικά δώρα που δικαιούνται να αποδέχονται οι δημοσιογράφοι της "Guardian", είναι εκείνα που καταναλώνονται εντός 24 ωρών»!

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολιτικά κόμματα
ΗΠΑ
Βρετανία
Μέσα & Media
Δημοσιογράφοι
Σχετικά θέματα: Μέσα & Media
Ο εθισμός στο Διαδίκτυο και η εξάρτηση από ουσίες
3 Ερωτήσεις
Μέσα και παραμέσα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Βόμβα στη διαδικασία διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ
Εικόνα διάλυσης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας
Παρέμβαση από τον Σαμαρά ζητούν οι πρυτάνεις
Εξόρυξη χρυσου
Παράνομα ξεκίνησε η εξόρυξη χρυσού
Υγεία
«Ναι» στη μεταρρύθμιση, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας
ΕΟΠΠΥ
Πώς η Υγεία θα περάσει στους ιδιώτες
Κοινωνικά θέματα
Καθηγητές κάνουν δωρεάν φροντιστήρια
MathAidGreece: μαθηματικά μέσω Skype
Ιστορία
Οταν η Ελλάδα ζούσε ένα όνειρο...
Μέσα & Media
Ο εθισμός στο Διαδίκτυο και η εξάρτηση από ουσίες
3 Ερωτήσεις
Ασυμβίβαστος μέχρι το τέλος
Μέσα και παραμέσα
ΕΟΠΥΥ
Η μεγάλη σφαγή της Δημόσιας Υγείας