Έντυπη Έκδοση

Χίλιες και μια γάτες

Ογύρος του κόσμου μέσα από ένα βλέμμα... γατίσιο, σπινθηροβόλο.

Μια εγκυκλοπαίδεια αλλιώτικη, που θα μπορούσε να λέγεται «Χίλιες και μια γάτες». Ο,τι θέλετε να μάθετε για γάτους και γάτες, μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο αφήγησης, ενημερωτικό, χιουμοριστικό και αποκαλυπτικό. Ενα ταξίδι στον χρόνο και στην υδρόγειο.

Είναι το «Γατικό Λεξικό» του Νίκου Πλατή, ένα μικρό και καλαίσθητο τομίδιο επτακοσίων σελίδων από τις εκδόσεις «Κέδρος». Μετρ μιας αντικομφορμιστικής λεξικογραφίας (βλέπε «Ουαλικό Λεξικό του σεξ», «Μπαχαρικό Λεξικό», «Μαύρο Λεξικό»), ο Πλατής ξεναγεί τους αναγνώστες από το άλφα έως το ωμέγα στον θαυμαστό κόσμο των γάτων: από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, από το σπίτι του έως τις εσχατιές του πλανήτη.

Αυτό το τόσο... πλατύ λεξικό αντλεί στοιχεία από ιστορία, λογοτεχνία, λαογραφία, εθνολογία, κτηνιατρική, βιολογία, κινηματογράφο, τραγούδια, ζωγραφική, κόμικς, μαρτυρίες, ρεπορτάζ, γατικές αναμνήσεις, διαθέτοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εκτενή βιβλιογραφία στο τέλος. Ανάμεσα στα χίλια και πλέον λήμματά του υπάρχουν:

* Βιογραφικά είδη του αιλουροειδούς αυτού κατοικιδίου: κεραμιδόγατοι, σπιτόγατοι, μπακαλόγατοι. Γάτες Αγκύρας, Βεγγάζης, Αιγαίου.

* Παροιμιώδεις φράσεις: «Σαν βρεγμένη γάτα», «σαν τον σκύλο με τη γάτα», «γάτα με πέταλα».

* Στοιχεία αποκαλυπτικά για τις γατοτροφές και γατοκονσέρβες πολυεθνικών εταιρειών. Απόψεις αιρετικές και αντίθετες με τη... μόδα των στειρώσεων στις γάτες. Πληροφορίες για γατικές ασθένεις, για πανσιόν και νεκροταφεία γάτων.

* Αδυναμίες, αλλά και σαδιστικές συμπεριφορές διασήμων προς τη γατική φυλή, όπως του ζωγράφου Πικάσο που θαύμαζε τις γάτες του δρόμου ή του συνθέτη κλασικής μουσικής Γιόχαν Μπραμς, που εξασκούνταν στο σημάδι καθημερινά με στόχο τις γάτες της γειτονιάς του.

* «Γατούλες» δημοφιλείς της μεγάλης οθόνης, όπως η Γαλλίδα Μπριζίτ Μπαρντό ή η εγχώρια Αλίκη Βουγιουκλάκη («νιάου-νιάου βρε γατούλα»).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιότητες
Το Βρετανικό Μουσείο συγκρούεται με Τεχεράνη
Εικαστικά
Νυχτερινή περίπολος στο κέντρο της πόλης
Απομαγνητοφωνήσεις - θησαυροί
Θέατρο
Από τα λευκά κελιά στην Κατερίνα Γώγου
Τιμή για έναν φίλο
Σέξπιρ με το οξύ της κωμωδίας
Μουσική
Ούτε Λέμπερ: Μια ...Ντίτριχ στη χώρα του τάνγκο
Συνέντευξη: Αρης Σερβετάλης
Μόνος ενώπιον των τεράτων της φιλαρέσκειας και του ναρκισσισμού
Τηλεόραση
Στο «νησί» των λεπρών
Σκά(ε)ι βοήθεια για την Αϊτή
Άλλες ειδήσεις
Αυλαία για την Οφηλία του Λόρενς Ολίβιε