Έντυπη Έκδοση

Για να μη χαθούν στο Διαδίκτυο

Θλίψη, αρνητισμός, απότομη μείωση στη σχολική επίδοση, παραμέληση της διατροφής, απώλεια ενδιαφέροντος, απομόνωση στο δωμάτιο, αντικοινωνικότητα, απώλεια φίλων, διαταραχές ύπνου, ξηρά μάτια, ημικρανίες.

Είναι μερικές από τις καταστροφικές συνέπειες που φέρνει στους νέους ο εθισμός στο Διαδίκτυο, ο οποίος τείνει να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών ερευνών. Σε μια χώρα όπως η δική μας με πολύ χαμηλή διείσδυση του Διαδικτύου, φτάνει στο 8,2% μεταξύ των χρηστών, με δεκάδες νέους να ζητούν βοήθεια από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ειδικό Ιατρείο στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης. Μέσος όρος καθημερινής χρήσης 5,5 ώρες και μέσος όρος ηλικίας τα 15 χρόνια.

Τα παραπάνω φυσικά αφορούν την κατάχρηση του Διαδικτύου. Ο ίδιος χώρος βεβαίως προσφέρει στο παιδί ή στον έφηβο την ευκαιρία να αντλήσει πλήθος αξιόπιστων πληροφοριών και να αναπτύξει νέες φιλίες.

Ενα χρήσιμο βιβλίο για τους κινδύνους αλλά και την ασφαλή και δημιουργική πλοήγηση, έχει τον τίτλο «Παιδί και Internet» του Μάκη Παπαγεωργίου, εκδόσεις Εν πλω, τηλ.: 210-3226343. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για το πόσο επιδρά στην προσωπικότητα του παιδιού, πώς μπορούμε να το προστατέψουμε, πώς θα καταλάβουμε εάν είναι εθισμένο στο Διαδίκτυο, πού πρέπει να απευθυνθούμε για υποστήριξη κ.ά. Οπως σημειώνει ο συγγραφέας «μέσα στις 180 σελίδες του και σε φιλικό στον αναγνώστη σχήμα, το βιβλίο παρουσιάζει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες ώστε με την ενεργό παρέμβαση γονέων και εκπαιδευτικών να αποφευχθούν ο εθισμός και οι αρνητικές επιδράσεις του στα παιδιά». Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην επιρροή του Διαδικτύου στο χαρακτήρα, την παιδεία, την προσωπική ζωή, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη σεξουαλικότητα των παιδιών, ενώ περιγράφονται οι κίνδυνοι από τη βία, το έγκλημα, την πορνογραφία, την παιδοφιλία και τον τζόγο.

Συριανό Καρναβάλι

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις εκδηλώσεις του Συριανού Καρναβαλιού 2011, μας καλεί να δηλώσουμε συμμετοχή για την ομάδα μας στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου, στην Ερμούπολη, και την Κυριακή 6 Μαρτίου, στα σοκάκια της Ανω Σύρου. Οι ομάδες θα συμμετάσχουν και στις δύο παρελάσεις και εκείνες που θα διακριθούν μέσω της κριτικής επιτροπής θα παραλάβουν τα έπαθλά τους το βράδυ της Κυριακής. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν συχνές στάσεις για χορό και διασκέδαση, πάρτι και κεράσματα στον πεζόδρομο των οδών Πρωτοπαπαδάκη και Θυμάτων Σπερχειού, με τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Τερψιχόρη. Την Κυριακή 6 Μαρτίου, στην έπαυλη Τσιροπινά (Ποσειδωνία), ο Σύλλογος Ιστορικών Οχημάτων Σύρου διοργανώνει συνάντηση ιστορικών οχημάτων (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες).

* Ποιητικό τριήμερο. Η Κοινωνία των (δε)κάτων γιορτάζει εφέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις: Παρασκευή, 18 Μαρτίου, 7.30 μ.μ., Cafe Dasein, Σολωμού 12, Η κάθοδος των βορείων. Ποίηση στο Κουτί - Ενα μεταφυσικό αλφαβητάρι με την Ελσα Κορνέτη και τον Γιώργο Αλισάνογλου. Δευτέρα, 21 Μαρτίου, 8 μ.μ., Cafe Floral, «30 έως 30» Νέοι ποιητές διαμορφώνουν ένα τοπίο της Νέας Ποίησης. Ομιλήτρια: Τιτίκα Δημητρούλια. Πέμπτη, 31 Μαρτίου, 8 μ.μ., Ελληνοαμερικανική Ενωση, Η ποίηση στην Κοινωνία των (δε)κάτων, με τις συλλογές ποίησης των Μαχμούντ Νταργουίς, Τσαρλς Σίμικ, Πάνου Καπώνη και Βασίλη Μαραγκού. Ομιλητές: Γιώργος Μπλάνας και Στρατής Χαβιαράς.

Εκθέσεις στο αεροδρόμιο

Δύο νέες σημαντικές εκθέσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τηλ.: 210-3537227 στο επίπεδο αναχωρήσεων του αεροδρομίου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (είσοδος 3). Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και το National Geographic Greece εγκαινιάζουν μια νέα συνεργασία, παρουσιάζοντας στους επισκέπτες και τους επιβάτες του αεροδρομίου την «Ελλάδα του National Geographic» έως τις 31 Μαΐου και τις «Μεγάλες Μεταναστεύσεις των ζώων» από 2 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2011. Στην πρώτη παρουσιάζεται μια επιλογή από θέματα για το Φυσικό, το Ανθρωπογενές και το Πολιτιστικό Περιβάλλον. Η συνεργασία τού Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με το National Geographic συνεχίζεται το καλοκαίρι με τη δεύτερη έκθεση, με τίτλο: «Μεγάλες Μεταναστεύσεις των ζώων». Και οι δύο εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρο προσβάσιμο απ' όλους τους επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου, ανοικτό καθημερινά, καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

Αντιθέσεις

Χάρης Καστανίδης

υπουργός Δικαιοσύνης

«Οποια κι αν είναι η ανάγκη, μην υποτάσσεσαι σε σκοπιμότητες».

«Νέα»

Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα

Διευθύντρια Πινακοθήκης

«Να περπατάς αναντρανιστά, με ψηλά το κεφάλι».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Η μεγαλύτερη πορεία
Μήνυμα λαού
«1.000.000 οι άνεργοι μέχρι το τέλος του '11»
Δήλωση Γ. Μιχελάκη
Αλέκα:Δεν υπάρχουν άπαρτα κάστρα - Τσίπρας:Απεμπλοκή από το μνημόνιο
«Ανεργία, φτώχεια μάς έβγαλαν στο δρόμο»
«Δεν αντέχουμε άλλο»
Τους έπνιξαν ξανά στα χημικά
Δύο πορείες και στη Θεσσαλονίκη
«Η ΕΛ.ΑΣ. μπλόκαρε το Μετρό»
Φορτηγά έξω απ' τη Βουλή
Διπλό μέτωπο
Απεργία πείνας μεταναστών
Ζητεί δίωξη του πρύτανη, της Επιτροπής και των 250!
Παράθυρο από Ραγκούση
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Ακέφαλες οι κινητοποιήσεις
Περιοχές Natura
Natura: 15θήμερο εκπτώσεων
Ημιυπαίθριοι
Ως το τέλος Ιουνίου για ημιυπαίθριους
Συμβούλιο της Επικρατείας
«Ναι» για πράσινο Υμηττό
Υγεία
Αλλοι 4 νεκροί από τη νέα γρίπη
Φαρμακεία: χωρίς πίστωση οι ασφαλισμένοι σε ΟΠΑΔ και άλλα 6 Ταμεία
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Προστασία ζητούν οι δήμοι
15% λιγότεροι συμβασιούχοι
Αυτοκίνητο
Απόσυρση, νέα εγκύκλιος
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Φωτογραφία από διόδια στη δικογραφία!
Άλλες ειδήσεις
Δικαίωση για χαράτσι
Εκδήλωση για το σιδηρόδρομο