Έντυπη Έκδοση

Ζητείται ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική

Η τοποθέτηση της άχρωμης και άοσμης βαρόνης Αστον ως ύπατης εκπροσώπου της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. δυσχεραίνει περαιτέρω την υπόθεση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.
Εξωτερική πολιτική της Ενωσης; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Αύριο στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα προσπαθήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση ώστε η νέα διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να δημιουργηθεί το δυνατόν συντομότερο.

Πλήρες θέμα...

 • Οι συνέπειες της έκρηξης

  • Οικονομία στο έλεος της λάβας
   Το Διαδίκτυο γέμισε από «καλαμπούρια», όπως αυτά για αποτέφρωση της σορού της οικονομίας της Ισλανδίας ή για θαύμα προκειμένου να μην προσγειωθούν στην Αθήνα οι άνθρωποι του ΔΝΤ.
  • Ο εύθραυστος δυτικός τρόπος ζωής
   «Αν μπορεί να αντληθεί κάποιο δίδαγμα από την έκρηξη του ηφαιστείου, είναι ότι ακόμα και στον 21ο αιώνα οι ζωές μας βρίσκονται στο έλεος της φύσης». Αυτή η φράση με την οποία τελείωνε ένα από τα τελευταία εντιτόριαλ των «New York Times», μπορεί να φαίνεται υπερβολικά φιλοσοφική ή και μοιρολατρική. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια καθαρά πρακτική διαπίστωση.
  • Σενάρια της επόμενης μέρας
   Οσο απρόβλεπτη είναι η μελλοντική συμπεριφορά του Εϊγιαφιατλαγιουκούλ ή του γειτονικού του ηφαιστείου, Χέκλα, άλλο τόσο παρακινδυνευμένη θεωρείται η εκτίμηση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει ενδεχόμενη παράταση της κρίσης, με νέες εκρήξεις και επιπλέον διασπορά ηφαιστειακής στάχτης στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
  • Πόσο απειλεί η τέφρα την Ελλάδα;
   Η Ισλανδία ως χώρα οφείλει τη γέννησή της αποκλειστικά στα ηφαίστεια τα οποία χαρακτηρίζονται από εκχύσεις λάβας μεγάλης κινητικότητας. Οπως εξηγεί ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ε. Λέκκας, η χώρα βρίσκεται σε μία ραφή του Ατλαντικού Ωκεανού που σταδιακά διευρύνεται ανατολικά και δυτικά.
 • Τουρκία

  • Μεταρρύθμιση με προσφυγή στο λαό
   Και την προεδρία έχει στα σενάριά του ο Ερντογάν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί δυναμικά τη συνταγματική μεταρρύθμιση, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση της λεγόμενης κοσμικής αντιπολίτευσης, για να απαλλαγεί από τη συνεχή απειλή της «δαμόκλειου σπάθης» των δικαστών ή τις μηχανορραφίες του στρατιωτικού κατεστημένου.
 • ΗΠΑ

  • Πολιτική επένδυση υψηλού ρίσκου
   Στη Wall Street μια κοιτάζουν τους δείκτες και μια τον αμερικανό πρόεδρο. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί από το 2008 έχουν υποσχεθεί τη σύγκρουσή τους με τη Γουόλ Στριτ και μια σειρά αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της. Ομως, υπάρχει μια εμπλοκή στο σχέδιο μάχης: Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τον επιχειρηματικό κόσμο -και ιδιαίτερα με τη Γουόλ Στριτ- παρά το γεγονός ότι τα στελέχη του αρνούνται να το παραδεχθούν.
  • 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΚΛΑΧΟΜΑ Η ακροδεξιά ετοιμάζει πόλεμο κατά του Ομπάμα
   Η έκρηξη στο ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα: Αποτέλεσμα, 168 νεκροί. Τον Απρίλιο του 1995 η Αμερική έζησε το χειρότερο έως τότε τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία της. Ενας «οργισμένος λευκός», ο Τίμοθι Μακβέι, ο οποίος πίστευε ότι ο εχθρός είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, άφησε ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά έξω από το ομοσπονδιακό κυβερνητικό κτίριο της Οκλαχόμα. Ο απολογισμός ήταν 168 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες κι ένα ανεξίτηλο σοκ στην αμερικανική κοινωνία. Τότε, σε αντίθεση με την 11η Σεπτεμβρίου, είχε χτυπήσει ο εσωτερικός εχθρός.
 • Ανθρωποι & Τόποι

  • Ζωηρά παιδιά ή διαταραγμένες ψυχές;
   Διπλασιάστηκε στις ΗΠΑ ο αριθμός των παιδιών 2-5 ετών που παίρνουν ψυχοφάρμακα «Στην Αμερική μεγαλώνει μια γενιά η οποία είτε πρέπει να κάθεται φρόνιμη, να σωπαίνει και να κάνει ό,τι της λένε, είτε της χορηγείται μια διάγνωση ψυχιατρικής διαταραχής και μια σακούλα ψυχοφάρμακα» προειδοποιούσε από τις σελίδες του «Counter-punch» ο Πίτερ Μπρέγκιν. «Η συνείδηση της Ψυχιατρικής», όπως αποκαλείται ο διάσημος ψυχίατρος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτή την «απεχθή τάση που αποκτά διαστάσεις εθνικής τραγωδίας».
  • Ο πρόεδρος, ο μαφιόζος και η κοκαΐνη
   Οι «βαρόνοι» απειλούν τη ζωή του Τάντιτς και αγγίζουν ακόμη και την Ελλάδα Τρία συμβόλαια θανάτου, του προέδρου της Σερβίας, του αρχηγού της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, πέντε δισεκατομμύρια ευρώ που αναζητούνται και δυόμισι τόνοι κοκαΐνης που κατασχέθηκε, είναι η ταυτότητα της επιχείρησης «βαλκάνιος πολεμιστής», η οποία ξεδιπλώνεται στο Βελιγράδι, αλλά αγγίζει και την Ελλάδα.
 • Le Monde diplomatique

  • Δύσκολη η συμβίωση στη «γερμανική» Ευρώπη Δεν είναι η Ελλάδα που πρέπει να αποπεμφθεί, η Γερμανία είναι!
   Η γερμανική πρόταση για την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ενωση τελικά δεν είναι παρά το λογικό επιστέγασμα μιας μακράς ακολουθίας από εκδηλώσεις περιφρόνησης, που εγκαινιάστηκε τη δεκαετία του '90 με το μοτίβο του «Κλαμπ Μεντιτερανέ», τουτέστιν των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ανίκανες να υιοθετήσουν αυστηρούς κανόνες μακροοικονομικής διαχείρισης («γερμανικούς»). Την ακολουθία συμπλήρωσε η πρόταση, διανθισμένη με χοντροειδή γέλια, να πουληθούν μερικά ελληνικά νησιά και την ολοκληρώνει σήμερα η οριστική προοπτική αποπομπής της Ελλάδας.
  • Ο φόβος της Κίνας ευνοεί τις κινήσεις της Ουάσιγκτον Αν το Πεκίνο σταματούσε να αγοράζει το αμερικανικό χρέος
   Πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, συνάντηση με τον δαλάι λάμα στον Λευκό Οίκο, ενδεχόμενες διεθνείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν...