Έντυπη Έκδοση

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ

Στον ιστό της αράχνης

Πώς λειτουργεί, πίσω από ποια επαγγέλματα καλύπτεται, τα επιτόκια της πιάτσας, η είσπραξη των δανεικών.

Πλήρες θέμα...

 • Ερευνα

  • «Είμαστε δανειστές παλιάς σχολής»
   Το ποσό που μπορούν να «δανείσουν» με τη μία είναι ακόμη και 100.000 ευρώ. Επάγγελμα: Τοκογλύφος. Με δύο επιχειρήσεις στην ιδιοκτησία τους, τη μία παράνομη και την άλλη νόμιμη, οι συνομιλητές μας, μας παίδεψαν πολύ γι' αυτήν τη συνάντηση. Βασική προϋπόθεση: «Δεν γράφετε ονόματα, δεν δείχνετε πρόσωπα». Ξεκινήσαμε την κουβέντα... και στο τέλος φωτογραφήθηκαν με τέτοια άνεση που προκαλεί εντύπωση. Μπιλιάρδο με κοντόκαννη καραμπίνα κι αντί για μπάλα, ένα μάτσο χαρτονομίσματα...
  • Οι μέθοδοι και οι τόκοι
   Οι παραδοσιακοί τοκογλύφοι είναι «οικογενειάρχες», αφού ως συνδέσμους και μεσολαβητές συχνά χρησιμοποιούν συγγενείς τους, όπως προκύπτει από την έρευνα του Μ. Σκανδάμη. Φυσικά και δεν πιστεύουν ότι κάνουν κάποια παρανομία, αιτούνται να καταργηθεί το αδίκημα της τοκογλυφίας, ενώ και η αστυνομία σπανίως ασχολείται μαζί τους.
 • Τιμές φαρμάκων

  • Νέα λίστα, παρόμοια προβλήματα
   Επιπλέον επιβαρύνσεις για την τσέπη του έλληνα ασθενούς θα προκύψουν από τη νέα φαρμακευτική πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
  • Πάρτι στις φαρμακαποθήκες
   Οι μειωμένες τιμές των σκευασμάτων θα δώσουν την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών να κάνουν... πάρτι. Θα προωθούν περισσότερα φάρμακα σε υψηλότερες τιμές. Αποτέλεσμα θα είναι όμως να απουσιάζουν από την ελληνική αγορά σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας που κοστίζουν φθηνά.
  • Ασθενείς με το χέρι στην τσέπη
   Οι νέες μειωμένες τιμές των φαρμάκων θα οδηγήσουν σε σοβαρές ελλείψεις στην αγορά βασικών σκευασμάτων και οι ασθενείς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ή θα στρέφονται αναγκαστικά σε άλλα σκευάσματα, αντίστοιχης δράσης αλλά πιο ακριβά.
 • Πόρισμα Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου

  • Στο Δημόσιο ανήκουν οι Νηές
   Τμήμα των επίδικων εκτάσεων στις Νηές Μαγνησίας και το εξώφυλλο του πορίσματος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς που συνέταξε η Κτηματική Υπηρεσία του Νομού. Με ένα πόρισμα-κόλαφο η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου του Ν. Μαγνησίας αμφισβητεί τη νομιμότητα των αγοραπωλησιών στην περιοχή Νηές της Μαγνησίας. Με την υπόθεση των αμφισβητούμενων εκτάσεων της Μονής Ξενιάς που πουλήθηκαν με πολλαπλά συμβόλαια στην εταιρεία του αδελφού τής νύφης της κας Μπακογιάννη, Μίλτου Καμπουρίδη, ασχολήθηκε ο ΙΟΣ σε συνεχή δημοσιεύματα (12/7/2009, 19/7/2007, 19/7/2009 και 3/10/2009).
 • Δημόσιος Τομέας

  • Αυξήσεις 20% σε πράσινα στελέχη
   Αυξήσεις έως και 20% προωθούνται για διοικητές επιχειρήσεων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εν μέσω άγριας οικονομικής κρίσης και δραστικού περιορισμού του εισοδήματος εργαζόμενων και συνταξιούχων η κυβέρνηση φαίνεται πως προχωρά στην ενίσχυση των απολαβών υψηλόβαθμων στελεχών και λειτουργών φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.
 • Υπόθεση Siemens

  • Τα κρυμμένα ενσταντανέ
   Το φωτογραφικό υλικό που υπήρχε στα υπόγεια της Siemens και βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας αποδεικνύει τις κοινωνικές επαφές του Μιχ. Χριστοφοράκου με κορυφαίους πολιτικούς όπως ο Κων. Μητσοτάκης και ο Α. Τσοχατζόπουλος. Απόρρητα στοιχεία για τις σχέσεις Χριστοφοράκου με πολιτικούς εντοπίσθηκαν από υπαλλήλους της Siemens και παραδόθηκαν στην ανακρίτρια της υπόθεσης, εφέτη Μαρία Νικολακέα, πριν από λίγες ημέρες. «Αμελλητί» τα στοιχεία αυτά έφθασαν στην Εξεταστική Επιτροπή και είναι πλέον στη διάθεση όλων των εκπροσώπων των κομμάτων.
 • Αστυνομικό ρεπορτάζ

  • Νέες έρευνες, νέα σενάρια για «Ε.Α.»
   Τα κομβικά σημεία της διαδρομής του «Επαναστατικού Αγώνα» από την αφετηρία, όπως αυτή καταγράφηκε το φθινόπωρο του 2003, με τη διπλή βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, μέχρι και την τρέχουσα περίοδο με τις αλυσιδωτές εξελίξεις επιχειρούν να «φωτίσουν» οι διωκτικές αρχές, ενώ αναμένουν πλήθος πορισμάτων από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.
 • Συμβασιούχοι

  • Η Θεανώ, το ΑΣΕΠ και το Βυζαντινό Μουσείο
   Η Θεανώ Μαρινοπούλου Οι ιστορίες της ζωής ποτέ δεν ξέρεις πότε έρχονται να σε συναντήσουν... Ανάμεσα σε πίνακες του Παρθένη και του Εγγονόπουλου στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, εκεί που απογειώνεσαι από την τελειότητα της τέχνης και παραμυθιάζεσαι πως στα ελληνικά μουσεία πολιτισμός, ιστορία, ανθρώπινες αξίες συμβαδίζουν, ένας διάλογος σου ανατρέπει τα δεδομένα σου: «Δυσκολευόμαστε να διαβάσουμε. Επρεπε οι πινακίδες να είναι διαφορετικά αναρτημένες», είπα στον φύλακα. «Δεν έχω την δυνατότητα να το εισηγηθώ», απάντησε.
 • Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας

  • ΕΡΕΥΝΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ Συνδικάτα
   Εργατοπατερισμός, η χρόνια ασθένεια του συνδικαλισμού Τον λοιδόρησαν οι κοσμικοί, τον υπονόμευσαν οι γραφειοκράτες, τον υποτίμησαν οι κεφαλαιοκράτες, τον αξιοποίησαν για πάρτη τους τα κόμματα εξουσίας, τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία οι εργαζόμενοι - παλιοί και νέοι, τον καταγέλασαν οι κυβερνήσεις που τον καλούν ως συνομιλητή στο τραπέζι μόνον όταν έχει τελειώσει το γεύμα. Αλλά, αν ο συνδικαλισμός είναι χαμένη υπόθεση, γιατί οι εργοδότες επιμένουν να οργανώνονται σε ενώσεις και επιμελητήρια;