Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 25/04/2010
Έντυπη Έκδοση
Κυριακή 25 Απριλίου 2010
Η Σκάρλετ πήρε τ' όπλο της

Αλλά αυτή δεν μοιάζει χάρτινη. Η συμπαθής, «χαμένη στη μετάφραση» έφηβη μεγάλωσε. Σήμερα, στα 25 της, η Σκάρλετ Γιόχανσον μεταμορφώνεται με άνεση από φαμ φατάλ σε νεαρή φιλοπερίεργη φοιτήτρια, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες σημαντικών δημιουργών όπως ο Γούντι Αλεν.
-
Διεθνές Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικού Κινηματογράφου
-
Και τα ομώνυμα έλκονται
Ι am gay». Ετσι τιτλοφορείται μια από τις πιο φρέσκιες και χιουμοριστικές ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών. Ηρωας είναι ένας νεαρός ομογενής που αγωνιά πώς θα αποκαλύψει στους (άκρως παραδοσιακούς) δικούς του ότι είναι ομοφυλόφιλος. Και στήνει διάφορες σπαρταριστές εκδοχές στο μυαλό του.
-
Και τα ομώνυμα έλκονται
-
Κινηματογράφος
-
Ακατάλληλη δι' ανηλίκους
Από κοντά η Κλόι Μόρετζ μοιάζει με κάθε άλλο αμερικανάκι της ηλικίας της: μια χαμογελαστή 13χρονη που ξεχειλίζει από ενθουσιασμό για το γεγονός ότι βρέθηκε να απασχολεί από τόσο νωρίς την κινηματογραφική επικαιρότητα και η οποία αισθάνεσαι ότι ίσως βιάζεται λίγο παραπάνω να μεγαλώσει.
-
Ακατάλληλη δι' ανηλίκους
-
Συνέντευξη: Στέλλα Γαδέδη
-
Η «Μόνα Λίζα» στο λαϊκό
Είναι καταξιωμένη φλαουτίστα, υπήρξε από τις αγαπημένες συνεργάτιδες του Μάνου Χατζιδάκι, έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες (όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Νίκος Μαμαγκάκης και η Ελένη Καραΐνδρου), έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις. Ηρθε η στιγμή για τη Στέλλα Γαδέδη να δοκιμαστεί και στο λαϊκό τραγούδι.
-
Η «Μόνα Λίζα» στο λαϊκό
-
Διασκέδαση
-
Παρνασσός on the rocks
Δεξιά στη Σταδίου καθώς ανεβαίνεις, αμέσως μετά το «Αττικόν» και το «Απόλλων», είναι η Χρήστου Λαδά. Ενας δρόμος που οδηγούσε κάποτε στα κτίρια όπου στεγάζονταν τα «Νέα» και, στην Κολοκοτρώνη, το «Εθνος» και αργότερα η «Ελευθεροτυπία», αλλά τώρα πια σε φέρνει σ' ένα hot spot διασκέδασης του αθηναϊκού κέντρου.
-
Παρνασσός on the rocks
-
Θέατρο
-
Εγινε παρεξήγηση
Η τέχνη του βοντβίλ αναβιώνει στη σύγχρονη Αθήνα με την «Υπόθεση της Οδού Λουρσίν»Μια φτωχή γυναίκα βρίσκεται νεκρή. Δύο ευυπόληπτα μέλη της καλής κοινωνίας φαίνεται να εμπλέκονται στη δολοφονία της. Ο Δημήτρης Τάρλοου ως κομψευόμενος μυστακιοφόρος ευγενής (αγνώριστος) και η Ταμίλα Κουλίεβα με εμφάνιση αλά Μέριλιν είναι οι πρωταγωνιστές του έργου «Η υπόθεση της Οδού Λουρσίν», που παίζεται στο θέατρο «Πορεία», σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.
-
Εγινε παρεξήγηση
-
Συνέντευξη: Αντζελίκ Κιτζό
-
«Η απληστία σκοτώνει τον κόσμο σας»
Λίγο πριν έρθει στο Gazarte, η Αντζελίκ Κιτζό μάς εξηγεί πώς φαίνεται η κρίση στη Δύση από την πλευρά της Αφρικής«Κάνε αυτό που έχεις στο μυαλό σου και μην ασχολείσαι με το τι θα πουν οι κριτικοί». Αυτά ήταν τα λόγια που της είπε κάποτε η φίλη της η Μίριαμ Μακέμπα. Και η Αντζελίκ Κιτζό ακολουθεί τη συμβουλή της. Το «Oyo», ο νέος της δίσκος, αποτελείται από τραγούδια που η ίδια διάλεξε, παλιές επιτυχίες των Αρίθα Φράνκλιν, Οτις Ρέντινγκ, Τζέιμς Μπράουν, Κέρτις Μέιφιλντ, Κάρλος Σαντάνα, Μίριαμ Μακέμπα...
-
«Η απληστία σκοτώνει τον κόσμο σας»
-
Συνέντευξη: Socrates
-
Οι Socrates βρήκαν τον εαυτό τους
Η θερμαντική αλοιφή για τους μυϊκούς πόνους σε κάποιο ραφάκι του στούντιο ήταν άθικτη. Μπορεί τα βασικά μέλη τών Socrates να έχουν πατήσει τα εξήντα αλλά μοιάζουν πιο alive από ποτέ. «Είναι και γιατί βγάζουμε τον καινούριο μας δίσκο» λένε ταυτόχρονα, σαν συνεννοημένοι, ο Γιάννης Σπάθας και ο Αντώνης Τουρκογιώργης. Νέο άλμπουμ 30 χρόνια μετά; «Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα το έχουμε κυκλοφορήσει. Περνάμε πολλές ώρες καθημερινά στο στούντιο».
-
Οι Socrates βρήκαν τον εαυτό τους
-
Μουσική
-
Μια σιωπηλή παράσταση
Στο «Wunschkonzert» δεν υπάρχουν λόγια. Κι όμως, λέει πολλάΜια θεατρική παράσταση που δεν είναι παντομίμα, ούτε Θέατρο της Σιωπής, κι όμως στη διάρκειά της δεν ακούγεται ούτε λέξη. Τη σιωπή σπάει για λίγο η φωνή του εκφωνητή μιας ραδιοφωνικής εκπομπής και τα τραγούδια που επιλέγει. «Wunschkonzert» είναι ο τίτλος του ιδιαίτερου έργου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία Ζωής Χατζηαντωνίου, γραμμένο από τον Φραντς Ξαβιέ Κρετζ, τον πιο πολυπαιγμένο και μεταφρασμένο (σε 38 γλώσσες) γερμανό συγγραφέα μετά τον Μπρεχτ. Το έργο με τίτλο «Τα αγαπημένα σας τραγούδια» είχε ανεβάσει πριν από χρόνια ο Αντώνης Αντύπας στο Απλό Θέατρο με ερμηνεύτρια την Αλέκα Παΐζη.
-
Μια σιωπηλή παράσταση
-
Αρχιτεκτονική
-
Οι Ισπανοί τα κατάφεραν
Τριάντα πέντε χρόνια μετράει η ισπανική δημοκρατία -από τον θάνατο του Φράνκο το 1975- και σχεδόν άλλα τόσα έχουν περάσει από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ομως, σε αντίθεση με εμάς, οι Ισπανοί κατάφεραν σε αυτό το διάστημα να αναπτύξουν σε ζηλευτό βαθμό μια αρχιτεκτονική με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα. Μια αρχιτεκτονική που συμβάλλει στην αναβάθμιση σε πολλούς τομείς: την υγεία, την κατοικία, την παιδεία, τις μεταφορές, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον.
-
Οι Ισπανοί τα κατάφεραν
-
Ρεπορτάζ
-
Μουσεία σε χειμερία νάρκη
Η τουριστική περίοδος αρχίζει μεσούσης της οικονομικής ύφεσης με πολλά από τα αρχαιολογικά μουσεία μας, που βλέπουν χρόνο με το χρόνο τους επισκέπτες τους να μειώνονται, να μένουν κλειστά ή να υπολειτουργούν, ελλείψει φυλάκων. Η δυσάρεστη κατάσταση δεν αποτελεί μυστικό. «Φτιάχνουμε ωραία μουσεία, αναστηλώνουμε μνημεία και μετά τα αφήνουμε», είχε παραδεχτεί πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.
-
Μουσεία σε χειμερία νάρκη
-
Συνέντευξη: Σάρα Λούκας
-
«Τολμήστε ενάντια στους πολλούς»
«Σεξ και ναρκωτικά και ροκ εν ρολ» ήταν ο χαρακτηρισμός που για πολλά χρόνια συνόδευε τη Σάρα Λούκας, το «κακό κορίτσι» της βρετανικής εικαστικής σκηνής που τη δεκαετία του '80 τάραξε τα νερά με πρωτοποριακά έργα, «αυθάδεις» φωτογραφίσεις και προκλητικές δηλώσεις.
-
«Τολμήστε ενάντια στους πολλούς»
-
Βιβλίο
-
Πώς η μουσική έγινε βιομηχανία
Μια μελέτη για επτά νότες και εκατομμύρια δολάριαΘεωρούμε τις αλλαγές που φέρνουν οι σημερινές τεχνολογίες στη μουσική επαναστατικές επειδή τις βιώνουμε, αλλά και γιατί αγνοούμε τις πραγματικές επαναστάσεις που προηγήθηκαν για να φτάσουμε στην ψηφιακή εποχή.
-
Κουρσάροι με το νόμο
Ηταν μια εποχή, τον 17ο και 18ο αιώνα, που δεν ήσουν ασφαλής στα νερά της Μεσογείου ακόμα κι αν έβγαινες για ψάρεμα. Αλλωστε οι κουρσάροι δεν αρκούνταν στο να κυριεύουν εμπορικά ή πολεμικά πλοία αλλά αποβιβάζονταν κιόλας διαγουμίζοντας μαζί με το βιος τους και τους κατοίκους, που έπαιρναν στη συνέχεια την άγουσα για τα σκλαβοπάζαρα.
-
Πώς η μουσική έγινε βιομηχανία
-
Νομισματικό Μουσείο
-
Θησαυρέ μου!
Την ώρα που πανικόβλητοι μεσοαστοί κλειδαμπαρώνουν τις οικονομίες τους σε... οικιακά χρηματοκιβώτια ή τραπεζικές θυρίδες και κάποιοι κροίσοι σπεύδουν να μεταφέρουν κι άλλα κεφάλαια στο εξωτερικό, το Νομισματικό Μουσείο προσφέρει σε κοινή θέα ένα πλήθος αρχαίων θησαυρών που έμειναν επί αιώνες θαμμένοι κάτω από δάπεδα, κρυμμένοι σε σπηλιές, σε τοίχους ή σε τάφους, κι ήρθαν στο φώς είτε τυχαία είτε κατά τη διάρκεια επιστημονικών ανασκαφών.
-
Θησαυρέ μου!
-
Συνέντευξη: Πάνος Καρνέζης
-
Ανάμεσα σε δύο χώρες
«Οποιους ο Θεός θέλει να καταστρέψει, τους οδηγεί πρώτα στην παραφροσύνη»... Ετσι ξεκινά το νέο μυθιστόρημα του Πάνου Καρνέζη «Το Μοναστήρι» (εκδ. Λιβάνη), που εκτυλίσσεται στις αρχές του 20ού αιώνα σε μια παραδεισένια πλαγιά του ισπανικού Νότου, σ' έναν τόπο γαλήνης και περισυλλογής.
-
Ανάμεσα σε δύο χώρες
-
Γκράφικ νόβελ
-
Από το κόμμα στο κόμικ
Οι Σιντ Γιάκομπσον και Ερνι Κολόν δίνουν πολύ παραστατικά την εικόνα του φλογερού ιδεαλιστή, ενώ ένας ακόμα δημιουργός, ο Τιμ Χάμιλτον, παραδίδει στις φλόγες όλα τα κλασικά βιβλία, σε μια πρωτότυπη διασκευή, πάλι σε κόμικ, του μυθιστορήματος του Ρέι Μπράντμπερι «Φαρενάιτ 451».
-
Από το κόμμα στο κόμικ