Έντυπη Έκδοση

Εγινε παρεξήγηση

Η τέχνη του βοντβίλ αναβιώνει στη σύγχρονη Αθήνα με την «Υπόθεση της Οδού Λουρσίν»

Μια φτωχή γυναίκα βρίσκεται νεκρή. Δύο ευυπόληπτα μέλη της καλής κοινωνίας φαίνεται να εμπλέκονται στη δολοφονία της. Ο Δημήτρης Τάρλοου ως κομψευόμενος μυστακιοφόρος ευγενής (αγνώριστος) και η Ταμίλα Κουλίεβα με εμφάνιση αλά Μέριλιν είναι οι πρωταγωνιστές του έργου «Η υπόθεση της Οδού Λουρσίν», που παίζεται στο θέατρο «Πορεία», σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.

Ο Δ. Τάρλοου και η -αγνώριστη- Ταμίλα Κουλίεβα στην παράσταση που σκηνοθετεί η Μάρθα Φριντζήλα Ο Δ. Τάρλοου και η -αγνώριστη- Ταμίλα Κουλίεβα στην παράσταση που σκηνοθετεί η Μάρθα Φριντζήλα Ο Ευγένιος Λαμπίς υπήρξε για την εποχή του (1815-1888) ο εθνικός συγγραφέας της Γαλλίας και δάσκαλος για τους μεταγενέστερους συγγραφείς ενός πολύ συγκεκριμένου θεατρικού ύφους. Υπήρξε δεξιοτέχνης της φάρσας και βασικός εκπρόσωπος του βοντβίλ, της ευρηματικής, ευφρόσυνης κωμωδίας που τεχνηέντως στηλιτεύει την κοινωνική και πολιτική υποκρισία. Ο Λαμπίς αντλεί τα θέματά του μέσα από την καθημερινότητα της μικροαστικής και μεσοαστικής τάξης. Οι ήρωές του είναι τύποι φινετσάτοι, πειραγμένοι, συχνά στο όριο της καρικατούρας, που μπλέκουν σ' έναν κυκεώνα συνεχών, αλλόκοτων παρεξηγήσεων μέχρι, επιτέλους, τα πράγματα να μπουν στη θέση τους.

Στην «Υπόθεση της Οδού Λουρσίν» στο θέατρο «Πορεία», δύο άνθρωποι φαινομενικά διαφορετικοί ξυπνούν στο ίδιο κρεβάτι και βρίσκονται μπλεγμένοι στη στυγερή δολοφονία μιας φτωχής καρβουνιάρισσας. Μέχρι το τελευταίο λεπτό του έργου ο θεατής παρακολουθεί την αγωνία των πρωταγωνιστών και την προσπάθειά τους να καλύψουν τα υποτιθέμενα ίχνη και στοιχεία που τους ενοχοποιούν, μέσα από απίθανες και ευτράπελες καταστάσεις.

Ο μηχανισμός του αθάνατου θεατρικού βοντβίλ παίρνει μπρος. Οι εξελίξεις καλπάζουν, η μια παρεξήγηση διαδέχεται την άλλη, οι χαρακτήρες ανθίζουν κι όποτε χρειάζονται ανάσες η αγωνία χαλαρώνει με τραγούδια. Στο παρά πέντε η παρεξήγηση αποκαλύπτεται. Εκτός από τους Τάρλοου και Κουλίεβα, παίζουν ακόμα οι Ερρίκος Λίτσης, Παναγιώτης Τσεβάς, Μιχάλης Φωτόπουλος. Ζωντανά παίζουν μουσική οι Παναγιώτης Τσεβάς και Κώστας Νικολόπουλος. «Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς», σχολιάζει η Μ. Φριντζήλα. «Μόνον έτσι ολοκληρώνεται ένα βοντβίλ, είδος στο οποίο πάντα υπάρχει χάπι εντ και όλα τελειώνουν με τραγουδάκια.

Το βοντβίλ πρωτοεμφανίστηκε ως τραγούδι τον 15ο αιώνα και εξελίχθηκε σε θεατρικό είδος το 18ο αιώνα στις εμποροπανηγύρεις του Αγίου Λαυρεντίου και του Αγίου Γερμανού στο Παρίσι. Οι ηθοποιοί των πανηγυριών άρχισαν ν' ανεβάζουν ιταλικά έργα με παρένθετα τραγούδια που τα τραγουδούσαν πάνω σε παραδοσιακούς σκοπούς. Το είδος φτάνει στο απόγειό του με τον Λαμπίς, ο οποίος εξακολουθεί να παρεμβάλλει τραγούδια, ενώ το θέμα του στηρίζεται στις παρεξηγήσεις και σε απίθανες καταστάσεις που οδηγούν σε μια καταστροφή που αποφεύγεται πάντα την τελευταία στιγμή. Το έργο είναι φινετσάτο, καλοδουλεμένο, σαρκαστικό και τρυφερό μαζί. Φέρει επίσης αρκετά μπρεχτικά στοιχεία, αν και γράφτηκε πολλά χρόνια πριν από τον Μπρεχτ».

Αφιερωμένο στον Τ. Μπαντή

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Τάσου Μπαντή, φίλου, συνεργάτη και μέντορα του Δ. Τάρλοου όπως λέει ο ίδιος: «Το συγκεκριμένο έργο υπήρξε μια εξαιρετική παράσταση των "Μορφών" στο θέατρο Εμπρός. Δεν νομίζω ότι θα είχα κάνει καμία από τις μετέπειτα επιλογές μου στο θέατρο αν δεν υπήρχε κάποτε στη ζωή μου ο Τ. Μπαντής. Εκείνος μου άνοιξε τα μάτια σε πράγματα που αφορούν το ίδιο το επάγγελμα, την αφοσίωση και την ομαδικότητα που προαπαιτεί. Του αφιερώνουμε την παράσταση, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα πρόσφερε στο ελληνικό θέατρο». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Σκάρλετ Γιόχανσον
Η Σκάρλετ πήρε τ' όπλο της
Διεθνές Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικού Κινηματογράφου
Και τα ομώνυμα έλκονται
Κινηματογράφος
Ακατάλληλη δι' ανηλίκους
Συνέντευξη: Στέλλα Γαδέδη
Η «Μόνα Λίζα» στο λαϊκό
Διασκέδαση
Παρνασσός on the rocks
Θέατρο
Εγινε παρεξήγηση
Συνέντευξη: Αντζελίκ Κιτζό
«Η απληστία σκοτώνει τον κόσμο σας»
Συνέντευξη: Socrates
Οι Socrates βρήκαν τον εαυτό τους
Μουσική
Μια σιωπηλή παράσταση
Αρχιτεκτονική
Οι Ισπανοί τα κατάφεραν
Ρεπορτάζ
Μουσεία σε χειμερία νάρκη
Συνέντευξη: Σάρα Λούκας
«Τολμήστε ενάντια στους πολλούς»
Βιβλίο
Πώς η μουσική έγινε βιομηχανία
Κουρσάροι με το νόμο
Νομισματικό Μουσείο
Θησαυρέ μου!
Συνέντευξη: Πάνος Καρνέζης
Ανάμεσα σε δύο χώρες
Γκράφικ νόβελ
Από το κόμμα στο κόμικ