Έντυπη Έκδοση

Θησαυρέ μου!

Την ώρα που πανικόβλητοι μεσοαστοί κλειδαμπαρώνουν τις οικονομίες τους σε... οικιακά χρηματοκιβώτια ή τραπεζικές θυρίδες και κάποιοι κροίσοι σπεύδουν να μεταφέρουν κι άλλα κεφάλαια στο εξωτερικό, το Νομισματικό Μουσείο προσφέρει σε κοινή θέα ένα πλήθος αρχαίων θησαυρών που έμειναν επί αιώνες θαμμένοι κάτω από δάπεδα, κρυμμένοι σε σπηλιές, σε τοίχους ή σε τάφους, κι ήρθαν στο φώς είτε τυχαία είτε κατά τη διάρκεια επιστημονικών ανασκαφών.

Τα νομισματικά σύνολα της έκθεσης «Εκ των... υπό την ρίζαν δένδρου ευρεθέντων» που θα λειτουργεί ώς το τέλος της χρονιάς, προέρχονται από εποχές όπου οι τράπεζες, τα σπρεντ και το e-banking ήταν άγνωστες λέξεις κι όπου ακόμα και τα νομίσματα περιφερειακό ρόλο κρατούσαν στις συναλλαγές. Οσο όμως εφιαλτικό είναι σήμερα το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας, άλλο τόσο ήταν στην αρχαιότητα το ενδεχόμενο μιας ληστείας, μιας θεομηνίας, μιας ναυτικής πειρατείας, μιας εχθρικής εισβολής.

«Πίσω από τα εκθέματα κρύβονται συνήθως μικρές συγκινητικές ιστορίες, καθώς οι αρχικοί ιδιοκτήτες τους τα έκρυψαν σε δύσκολες στιγμές», λέει η διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου, Δέσποινα Ευγενίδου. Κι όπως επισημαίνει, «τέτοιοι θησαυροί είναι πολύ σημαντικοί για μας, αρκεί να φτάνουν στα χέρια μας. Συχνά δεν έρχονται, υπάρχουν πολλά κρούσματα αρχαιοκαπηλείας. Μόνο οι ειδικοί όμως μπορούν ν' αντλήσουν πληροφορίες απ' αυτά τα πολύτιμα μέταλλα για την ιστορία των ανθρώπων και του τόπου στον οποίο βρέθηκαν».

Οργανωμένη στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής γύρω από την κυκλοφορία των νομισμάτων στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, η περιοδική αυτή έκθεση απλώνεται στον δεύτερο όροφο του μουσείου παρουσιάζοντας είκοσι ένα σύνολα από τις μόνιμες συλλογές του, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ του 5ου και του 1ου π.Χ. αιώνα και περιλαμβάνουν πάνω από 3.500 αρχαία νομίσματα από ήλεκτρο, χρυσό, ασήμι ή χαλκό.

Ανάμεσά τους, εκείνα που βρέθηκαν το 1913 σε αγγείο, κατά την ανασκαφή του ιερού ναού του Φαναίου Απόλλωνα στην Χίο, ο «Θησαυρός της Ζούγρας» που παραδόθηκε αρχικά στη βασίλισσα Αμαλία κι εκείνη το 1860 τον δώρισε στο Νομισματικό, όπως και τα οχτώ χρυσά νομίσματα που συγκροτούν τον «Θησαυρό των Αθηνών», τα οποία εντοπίστηκαν στον Ιλισσό και οδηγήθηκαν στο μουσείο το 1929 από την Πηνελόπη Δέλτα. Την έκθεση πλαισιώνουν ακόμη δυό μεγάλα σύνολα από τη Θήβα και την Επίδαυρο, με 549 νομίσματα και 498 κοσμήματα, που παραχωρήθηκαν από την Δ' και την Θ' εφορεία αρχαιοτήτων.

Πέρα όμως από την παρουσίαση των ίδιων των νομισμάτων, παρέχονται στοιχεία και για τις συνθήκες εύρεσης του καθενός χωριστά, για τα αίτια της απόκρυψής τους και για την ταυτότητα των αρχικών τους ιδιοκτητών, σε μια πολύπλευρη ανίχνευση του φαινομένου του αποθησαυρισμού στον ελλαδικό χώρο. Τη μουσειολογική μελέτη υπογράφουν οι Δέσποινα Ευγενίδου, Αλέξανδρος Ανδρέου, Ευαγγελία Αποστόλου, Ευτέρπη Ράλλη και Παναγιώτης Τσέλεκας, ενώ η μουσειογραφική μελέτη, οι βιτρίνες και οι κατασκευές είναι του Βελισσάριου Βουτσά. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Σκάρλετ Γιόχανσον
Η Σκάρλετ πήρε τ' όπλο της
Διεθνές Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικού Κινηματογράφου
Και τα ομώνυμα έλκονται
Κινηματογράφος
Ακατάλληλη δι' ανηλίκους
Συνέντευξη: Στέλλα Γαδέδη
Η «Μόνα Λίζα» στο λαϊκό
Διασκέδαση
Παρνασσός on the rocks
Θέατρο
Εγινε παρεξήγηση
Συνέντευξη: Αντζελίκ Κιτζό
«Η απληστία σκοτώνει τον κόσμο σας»
Συνέντευξη: Socrates
Οι Socrates βρήκαν τον εαυτό τους
Μουσική
Μια σιωπηλή παράσταση
Αρχιτεκτονική
Οι Ισπανοί τα κατάφεραν
Ρεπορτάζ
Μουσεία σε χειμερία νάρκη
Συνέντευξη: Σάρα Λούκας
«Τολμήστε ενάντια στους πολλούς»
Βιβλίο
Πώς η μουσική έγινε βιομηχανία
Κουρσάροι με το νόμο
Νομισματικό Μουσείο
Θησαυρέ μου!
Συνέντευξη: Πάνος Καρνέζης
Ανάμεσα σε δύο χώρες
Γκράφικ νόβελ
Από το κόμμα στο κόμικ