Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 25/04/2010
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 25 Απριλίου 2010
Θολά σημεία στους όρους δανεισμού
Η κορυφή ενός πολύ μεγάλου παγόβουνου αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, με την απόφαση του πρωθυπουργού να προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό.
Ο λόγος για τις παραμέτρους της προσφυγής, οι οποίες εν πολλοίς παραμένουν εξαιρετικά «θολές» μεταξύ των οποίων τα λεφτά που θα λάβει η Ελλάδα, το επιτόκιο, η άμεση διαθεσιμότητα κεφαλαίων και η διαδικασία επιτήρησης:
* Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχει διευκρινιστεί το ποσό που μπορούμε, αν θέλουμε, να λάβουμε, και είναι πολύ πιθανό να μην διευκρινιστεί για μήνες. Το μόνο δεδομένο είναι ότι η Ε.Ε. για φέτος θα μας δώσει έως 30 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ 10-15 δισ. ευρώ ετησίως επί 2 χρόνια.
Η κοινοτική πλευρά επιμένει να μην δεσμευθεί για τον δανεισμό της Ελλάδος το 2011 και το 2012 από τώρα, αλλά να το αποφασίσει «αργότερα»,.
* Ακόμη δεν έχει υπογραφεί, αν και υπάρχει αρχική συμφωνία για επιτόκιο 5% σταθερό (τριετές swap, δηλαδή συμφωνία μελλοντικής επαναγοράς με προκαθορισμένους όρους, συν 300 μονάδες βάσης) ή λίγο κάτω από 4% κυμαινόμενο (euribor, συν 300 μονάδες βάσης).
* Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε την Παρασκευή ότι τελικός στόχος είναι να «απελευθερωθεί» η χώρα από την επιτήρηση, αλλά δεν διευκρίνισε το πότε.
* Δεν έχει αποσαφηνιστεί η διαδικασία παρακολούθησης της πιστής υλοποίησης όσων θα υποσχεθεί η Ελλάδα. Είναι δεδομένο το τριμηνιαίο αναλυτικό «ραπόρτο» προς την Κομισιόν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής επιτήρησης που ξεκίνησε το Φεβρουάριο. Ωστόσο, δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι που θα θέτουν οι «δανειστές».
* Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει και να λάβει βραχυπρόθεσμα δάνεια, δηλαδή πιστώσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες της έως ότου υπογραφεί η τελική συμφωνία (αν παραστεί ανάγκη, καθώς ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα). Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μετά την ομόφωνη απόφαση της ευρωομάδας ότι γίνεται δεκτή η προσφυγή. Ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ έθεσε ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση την παρουσίαση από την Αθήνα ενός «αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος».
* Εκκρεμεί το ποιος θα δώσει πρώτος λεφτά. Δηλαδή στις 19 Μαΐου, που πρέπει η Ελλάδα να αντλήσει περίπου 9 δισ. ευρώ, αν η αρχή θα γίνει από κοινού από Ε.Ε. και ΔΝΤ ή θα προηγηθεί π.χ. το ΔΝΤ που είναι γνώστης της διαδικασίας.