Έντυπη Έκδοση

Μαύρες προβλέψεις για ανεργία πάνω από 20%

Η ΥΦΕΣΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΟΣΤΙΣΕΙ 10 ΕΚΑΤ. ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΣΕ ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ συμπεράσματα για την πορεία της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας καταλήγει έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Προβλέπεται ότι μέχρι το 2020, θα έχουν δημιουργηθεί όχι περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Το νούμερο αυτό είναι ελάχιστο αν αναλογιστεί κάποιος ότι κάθε χρόνο, στη λίστα των ανθρώπων που θα βγαίνουν από σχολές και πανεπιστήμια προς αναζήτηση μιας θέσης εργασίας, θα είναι τουλάχιστον 70-80.000. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη μέσα στη 10ετία με ποσοστά ανεργίας τα οποία θα υπερβαίνουν ακόμη και το 20%.

Τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική αγορά εργασίας έχουν ήδη μαζευτεί. Τον Ιανουάριο, ο επίσημος δείκτης της ανεργίας ξεπέρασε και το όριο του 11% (11,3%), επιστρέφοντας στα προ εξαετίας επίπεδα. Οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον είναι δυσοίωνες, καθώς ακόμη και επισήμως (π.χ. από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ) διατυπώνονται προβλέψεις ακόμη και 800.000 επίσημα καταγεγραμμένους ανέργους μέχρι το τέλος του έτους).

Στη μελέτη καταγράφονται και οι συνέπειες που αναμένεται να έχει η κρίση στην αγορά εργασίας. Οχι μόνο την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή. Υπολογίζεται ότι η ύφεση έχει «κοστίσει» περίπου 10.000.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, οι προβολές δείχνουν ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2020 προκειμένου η απασχόληση να φτάσει ξανά στα επίπεδα του 2010.

Το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργηθεί αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, γίνεται αντιληπτό αν γίνει σύγκριση με τα στοιχεία της δεκαετίας 2000-2010. Στα χρόνια που πέρασαν δημιουργήθηκαν περισσότερες από 400.000 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και παρ' όλα αυτά, η ανεργία (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας) έχει ήδη ξεπεράσει και το 11%.

Για ορισμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, οι προβλέψεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εργασίας. Ο πρωτογενής τομέας, το 2020 θα προσφέρει 98.000 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το 2010. Μείωση της απασχόλησης (περίπου κατά 23.000 θέσεις) αναμένεται και στον κλάδο της μεταποίησης, ενώ στις κατασκευές προβλέπεται ότι θα εξαλειφθεί η μία στις 10 θέσεις εργασίας (περίπου 37.000 συνολικά, δεδομένου ότι στις κατασκευές απασχολούνται σήμερα περίπου 400.000 Ελληνες). Περισσότερες ελπίδες για εξεύρεση μιας θέσης εργασίας φαίνεται να υπάρχουν μόνο στις υπηρεσίες, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 300-320.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η δεκαετία που έρχεται, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας σε ανθρώπους χωρίς πολλά προσόντα. «Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι θέσεις εργασίας απαιτούν ολοένα και περισσότερα προσόντα αλλά και γνώσεις» αναφέρει η μελέτη, ενώ προτείνει να γεφυρωθούν καλύτερα οι δύο κόσμοι: αυτός της εκπαίδευσης και αυτός της αγοράς εργασίας.

Η τάση που έχει διαμορφωθεί από τις αρχές της δεκαετίας, όχι μόνο διατηρείται αλλά επιταχύνεται. Οι θέσεις εργασίας για την κατώτερη εργασιακή βαθμίδα (από πλευράς προσόντων) θα μειωθούν κατά 477.000. Στη μεσαία βαθμίδα, μπορούν να απορροφηθούν 243.000 φορολογούμενοι επιπλέον κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών, ενώ στην κατηγορία των εργαζομένων με τα περισσότερα προσόντα αναμένεται να ανοίξουν οι περισσότερες θέσεις (341.000).

«Η κρίση δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για την εκπαίδευση των εργαζομένων» επισημαίνουν οι μελετητές. Υποστηρίζουν ότι πολλοί νέοι, βλέποντας μπροστά τους το φάσμα της ανεργίας, αποφασίζουν να παρατείνουν τις σπουδές τους. Ωστόσο, διατυπώνεται προβληματισμός καθώς, λόγω ύφεσης, αμφισβητείται η δυνατότητα των κρατών να χρηματοδοτούν την εκπαίδευση μέσω οικονομικών πακέτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Στην εποχή του ΔΝΤ
Ζητείται πακέτο μέτρων για 13 δισ. ευρώ
Θολά σημεία στους όρους δανεισμού
Ποιοι και πώς θα στηρίξουν
Ανησυχίες και εφιάλτες
Ο Γολγοθάς των spreads
Πού θα πάνε τα xρήματα
Φήμες και σενάρια για την αναδιάρθρωση
Τι προεξοφλούν τα ασφάλιστρα κινδύνου
Πωλούν καταστροφολογία
Ενα μάθημα για τη Γερμανία
Υφεση
Μαύρες προβλέψεις για ανεργία πάνω από 20%
Δημοσιονομική προσαρμογή
Υπερφιλόδοξο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής
Υπόθεση Goldman Sachs
Κυνηγούν τα «μικρά ψάρια», στο απυρόβλητο οι καρχαρίες
Χρυσοδάκτυλος του... Θεού
Δίκτυο συνεργατών
Ο κερδοσκόπος που έστρωσε τραπέζι
Στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας
Σε σημείο βρασμού τα χρέη των ανεπτυγμένων
Ισπανία
Ισπανική υποχώρηση
Ανώτατα στελέχη
Σκέπτονται τη μετανάστευση ακόμα και σε χώρες της Ασίας
Επιχειρήσεις
Χάνονται μάχες στα Βαλκάνια
Επενδύσεις που συρρικνώνονται
Δάνεια 4 δισ. ευρώ με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ
Γράφει κέρδη μέσα στην ύφεση το Πλαίσιο
"Λουκέτο" Ασπίς
Χωρίς ασπίδα στην Ασπίδα
Τουρισμός
Τρία χαρτιά στο τραπέζι για ανάκαμψη του τουρισμού
Η άρση του καμποτάζ
Γ. Προβόπουλος
Πρόσθετα μέτρα ζητεί ο διοικητής της ΤτΕ
Ναυτιλία
Σκληρό πόκερ για τους ναύλους
Αγορές-μαμούθ από έλληνες εφοπλιστές
Απόσυρση
Τράπεζες
Ελληνικές πατέντες για την άντληση ρευστότητας
Αγορές
Παρακινδυνευμένη ευφορία για ένα ακόμα ανοδικό ράλι
Οι κλάδοι με τις πολύ μεγάλες αποδόσεις
Πάρτι μέσα στην κρίση
Υπουργείο Εργασίας
Πάγωμα τριετίας για τους μισθούς των εργαζομένων
Κύμα ανατροπών για το σύστημα συνταξιοδότησης
Συλλογικές συμβάσεις
Τα πάνω-κάτω στις διαπραγματεύσεις
ΑΒ Βασιλόπουλος
Σφήνα στην επιχείρηση εξόδου από το Χ.Α.
Από το μπακάλικο του '50
Κρατικά ομόλογα
Στα «μαλακά» οι κερδοσκόποι
Άλλες ειδήσεις
Μεικτή εικόνα