Έντυπη Έκδοση

Κυνηγούν τα «μικρά ψάρια», στο απυρόβλητο οι καρχαρίες

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΟΠΙ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΝΟΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ

ΦΩΣ ΣΤΟ σκοτεινό κόσμο των δομημένων χρηματιστηριακών παραγώγων και το ρόλο της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs επιχειρεί να ρίξει η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, η οποία αποφάσισε να μηνύσει την αποκαλούμενη πιο «κερδοφόρα επενδυτική μηχανή στην ιστορία της Γουόλ Στριτ».

Στο κατόπι της Goldman Sachs βρίσκονται και οι χρηματιστηριακές αρχές της Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ η Κομισιόν υπόσχεται να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο όσον αφορά την υπόθεση του ελληνικού swap (ανταλλαγή χρέους) που έκανε η ελληνική κυβέρνηση με την Goldman Sachs το 2001.

Η Goldman Sachs έπαιξε κεντρικό ρόλο στο παιχνίδι με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου (subprimes) που προκάλεσαν την καταστροφή του αμερικανικού και διεθνούς τραπεζικού συστήματος και στην ανάπτυξη των πολύπλοκων δομημένων χρηματιστηριακών παραγώγων (Collaterised Debt Obligation-CDO), που στήθηκαν πάνω στους τίτλους των ενυπόθηκων δανείων.

Τον Απρίλιο του 2007, λίγο πριν καταρρεύσει η αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprimes), η Goldman Sachs έλαβε 15 εκατ. δολάρια από τον μεγαλοκερδοσκόπο Τζον Πόλσον του ομώνυμου hedge fund (ένα από αυτά που στοιχηματίζουν κατά του ευρώ και υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας) για να δημιουργήσει ένα πακέτο από τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια με τη μορφή των λεγόμενων CDO και να τα προωθήσει στους πελάτες της Goldman.

Η προώθηση θα γινόταν μέσω του επενδυτικού σχήματος Abacus 2007-AC1, ένα από τα 25 τέτοιου είδους επενδυτικά σχήματα που είχε δημιουργήσει η Goldman Sachs. Η Goldman διαβεβαίωνε τους υποψήφιους επενδυτές ότι οι τίτλοι θα επιλέγονταν από ανεξάρτητο διαχειριστή. Αντ' αυτού, επέτρεψε στον Πόλσον να επιλέξει τίτλους που στηρίζονταν σε ενυπόθηκα δάνεια η αξία των οποίων προβλεπόταν ότι θα πέσει, καθώς προέρχονταν από πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα, η Νεβάδα και η Καλιφόρνια, όπου πλήττονταν ήδη από το κύμα πτωχεύσεων που έφερνε η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.

Η Goldman Sachs επέλεξε μάλιστα μια εταιρεία ειδικευμένη στα CDO, την ACA, η οποία προώθησε σε επενδυτές όπως ξένες τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες τα δομημένα «σαπάκια» της Goldman. Η κίνηση αυτή θυμίζει τα ανάλογα εδώ παιχνίδια με τα δομημένα ομόλογα που πουλήθηκαν σε ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία.

Μπήκαν στο κόλπο

Στο κόλπο είχαν μπει και οι περιβόητοι οίκοι αξιολόγησης Moody's και Standard & Poor's, που βαθμολογούσαν με τον υψηλό βαθμό «ΑΑΑ» τα δομημένα «σαπάκια» με χρεοκοπημένους τίτλους πάνω στους οποίους είχε ποντάρει ο Πόλσον. Τον Ιανουάριο του 2008 το 99% των CDO είχε υποβαθμιστεί, με τον Πόλσον, που είχε ποντάρει στο «στημένο» παιχνίδι, να αποκομίζει ένα περίπου δισ. δολάρια, όσα περίπου έχασαν οι πελάτες της Goldman Sachs. Στους τελευταίους περιλαμβάνονταν τράπεζες όπως η γερμανική ΙΚΒ, μια από τις πρώτες που επλήγησαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, το 2007, χάνοντας 150 εκατ. δολάρια. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία, χρειάστηκε ενέσεις 5 δισ. ευρώ από το γερμανικό Δημόσιο.

Επίσης, η βρετανική Royal Bank of Scotland, που εξαγόρασε την ACA από την Goldman Sachs το 2008 προς 841 εκατ. δολάρια, χρειάστηκε πολλές τονωτικές ενέσεις δημόσιου χρήματος για να επιβιώσει, με τη βρετανική κυβέρνηση να κατέχει σήμερα το 82%.

Παρ' όλα αυτά, το κατηγορητήριο της SEC περιορίζεται σε μικρά «ψάρια» όπως ο 31χρονος Γάλλος Fabrice Tourre, που θεωρείται εμπνευστής των συναλλαγών του Abacus, αφήνοντας απέξω τα μεγάλα κεφάλια: τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, και τον Τζον Πόλσον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Επενδυτικές τράπεζες
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Υπόθεση Goldman Sachs
Χρυσοδάκτυλος του... Θεού
Δίκτυο συνεργατών
Ο κερδοσκόπος που έστρωσε τραπέζι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Στην εποχή του ΔΝΤ
Ζητείται πακέτο μέτρων για 13 δισ. ευρώ
Θολά σημεία στους όρους δανεισμού
Ποιοι και πώς θα στηρίξουν
Ανησυχίες και εφιάλτες
Ο Γολγοθάς των spreads
Πού θα πάνε τα xρήματα
Φήμες και σενάρια για την αναδιάρθρωση
Τι προεξοφλούν τα ασφάλιστρα κινδύνου
Πωλούν καταστροφολογία
Ενα μάθημα για τη Γερμανία
Υφεση
Μαύρες προβλέψεις για ανεργία πάνω από 20%
Δημοσιονομική προσαρμογή
Υπερφιλόδοξο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής
Υπόθεση Goldman Sachs
Κυνηγούν τα «μικρά ψάρια», στο απυρόβλητο οι καρχαρίες
Χρυσοδάκτυλος του... Θεού
Δίκτυο συνεργατών
Ο κερδοσκόπος που έστρωσε τραπέζι
Στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας
Σε σημείο βρασμού τα χρέη των ανεπτυγμένων
Ισπανία
Ισπανική υποχώρηση
Ανώτατα στελέχη
Σκέπτονται τη μετανάστευση ακόμα και σε χώρες της Ασίας
Επιχειρήσεις
Χάνονται μάχες στα Βαλκάνια
Επενδύσεις που συρρικνώνονται
Δάνεια 4 δισ. ευρώ με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ
Γράφει κέρδη μέσα στην ύφεση το Πλαίσιο
"Λουκέτο" Ασπίς
Χωρίς ασπίδα στην Ασπίδα
Τουρισμός
Τρία χαρτιά στο τραπέζι για ανάκαμψη του τουρισμού
Η άρση του καμποτάζ
Γ. Προβόπουλος
Πρόσθετα μέτρα ζητεί ο διοικητής της ΤτΕ
Ναυτιλία
Σκληρό πόκερ για τους ναύλους
Αγορές-μαμούθ από έλληνες εφοπλιστές
Απόσυρση
Τράπεζες
Ελληνικές πατέντες για την άντληση ρευστότητας
Αγορές
Παρακινδυνευμένη ευφορία για ένα ακόμα ανοδικό ράλι
Οι κλάδοι με τις πολύ μεγάλες αποδόσεις
Πάρτι μέσα στην κρίση
Υπουργείο Εργασίας
Πάγωμα τριετίας για τους μισθούς των εργαζομένων
Κύμα ανατροπών για το σύστημα συνταξιοδότησης
Συλλογικές συμβάσεις
Τα πάνω-κάτω στις διαπραγματεύσεις
ΑΒ Βασιλόπουλος
Σφήνα στην επιχείρηση εξόδου από το Χ.Α.
Από το μπακάλικο του '50
Κρατικά ομόλογα
Στα «μαλακά» οι κερδοσκόποι
Άλλες ειδήσεις
Μεικτή εικόνα