Έντυπη Έκδοση

ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Σκέπτονται τη μετανάστευση ακόμα και σε χώρες της Ασίας

Στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και σε θέσεις που σχετίζονται με τον κλάδο της ενέργειας και της «πράσινης οικονομίας» προσπαθούν να αλιεύσουν ευκαιρίες για μια καλύτερη θέση τα ανώτατα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ψαρεύουν όμως σε «θολά» νερά, καθώς οι ευκαιρίες είναι λίγες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το καλύτερο δόλωμα είναι ο κύκλος γνωριμιών, το networking. Θεωρείται από τους ίδιους σταθερά ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βρει ένα στέλεχος καλύτερη θέση απασχόλησης. Δεύτερες στις προτιμήσεις έρχονται οι εταιρείες ανεύρεσης στελεχών.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την ετήσια έρευνα «CEO Census» της Stanton Chase International. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν 260 ερωτηθέντες, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά είναι η διστακτικότητα στις αποφάσεις και η αναδίπλωση προς πιο συντηρητικές μεθόδους. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είναι ολοένα και λιγότερο αισιόδοξοι σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σχετικά με τις οικονομικές και επιχειρηματικές προοπτικές της χώρα μας. Πιστεύουν ότι οι διαθέσιμες και πιθανές επαγγελματικές ευκαιρίες στους διάφορους τομείς είναι εξαιρετικά περιορισμένες ειδικά στη βιομηχανία.

Ο κορεσμός της αγοράς φαίνεται ότι είναι η κυριότερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να βρουν καλύτερες θέσεις απασχόλησης. Το γεγονός πιθανότατα εξηγεί το γιατί στην τελευταία έρευνα καταγράφεται μεγαλύτερη προθυμία αναφορικά με τη διερεύνηση ευκαιριών μετεγκατάστασης στο εξωτερικό. Και μάλιστα όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες κοντινές αγορές, όπως αυτές της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και στην Ασία (Κίνα - Ινδία) καθώς και στις αναδυόμενες αγορές της αφρικανικής ηπείρου.

Παρά τις δυσκολίες της αγοράς, οι μισοί σχεδόν ερωτηθέντες είναι πρόθυμοι να διερευνήσουν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Υπάρχουν όμως διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα: α) αύξηση του ποσοστού των στελεχών που αναζητούν νέες προοπτικές λόγω απώλειας εργασίας και β) αύξηση του ποσοστού των στελεχών που επιδιώκουν το «επιχειρείν». Στη σημερινή συγκυρία η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα καθώς και η διαχείριση κρίσεων είναι οι προτεραιότητες της ηγεσίας. Αντίθετα, σε δεύτερο πλάνο περνούν η δημιουργικότητα και η δυνατότητα διαχείρισης της παραγωγικότητας.

Από την άλλη πλευρά, στις θέσεις της γενικής διεύθυνσης, της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και των πωλήσεων καταγράφεται η μεγαλύτερη έλλειψη σε προσόντα στελεχών.

Αυτό συμβαίνει γιατί στη θέση της γενικής διεύθυνσης έχουν πλέον μεταλλαχθεί οι προτεραιότητες και οι ανάγκες ηγεσίας, ενώ οι πωλήσεις αντιμετωπίζουν έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τέλος, η εφοδιαστική αλυσίδα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία λόγω του προσανατολισμού της πλειονότητας εταιρειών στη μείωση του κόστους.

«Οι ευκαιρίες έρχονται όταν κάποιος είναι έτοιμος να τις δει», δήλωσε η Νάνσυ Μαθιουδάκη, partner & διευθύντρια Ευρώπης Καταναλωτικού Κλάδου της Stanton Chase International. Η κρίση αποτελεί μια καλή «δικαιολογία» για τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη να διερευνήσουν κάθε δυνατότητα εξέλιξης της καριέρας τους, είτε εντός της εταιρείας στην οποία εργάζονται είτε εκτός, περνώντας και «τολμώντας» να δεχθούν προκλήσεις από νέους κλάδους, οι οποίοι προσφέρουν ακόμα ευκαιρίες καριέρας, όπως ο κλάδος της λιανικής, της υγείας κ.λπ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Στην εποχή του ΔΝΤ
Ζητείται πακέτο μέτρων για 13 δισ. ευρώ
Θολά σημεία στους όρους δανεισμού
Ποιοι και πώς θα στηρίξουν
Ανησυχίες και εφιάλτες
Ο Γολγοθάς των spreads
Πού θα πάνε τα xρήματα
Φήμες και σενάρια για την αναδιάρθρωση
Τι προεξοφλούν τα ασφάλιστρα κινδύνου
Πωλούν καταστροφολογία
Ενα μάθημα για τη Γερμανία
Υφεση
Μαύρες προβλέψεις για ανεργία πάνω από 20%
Δημοσιονομική προσαρμογή
Υπερφιλόδοξο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής
Υπόθεση Goldman Sachs
Κυνηγούν τα «μικρά ψάρια», στο απυρόβλητο οι καρχαρίες
Χρυσοδάκτυλος του... Θεού
Δίκτυο συνεργατών
Ο κερδοσκόπος που έστρωσε τραπέζι
Στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας
Σε σημείο βρασμού τα χρέη των ανεπτυγμένων
Ισπανία
Ισπανική υποχώρηση
Ανώτατα στελέχη
Σκέπτονται τη μετανάστευση ακόμα και σε χώρες της Ασίας
Επιχειρήσεις
Χάνονται μάχες στα Βαλκάνια
Επενδύσεις που συρρικνώνονται
Δάνεια 4 δισ. ευρώ με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ
Γράφει κέρδη μέσα στην ύφεση το Πλαίσιο
"Λουκέτο" Ασπίς
Χωρίς ασπίδα στην Ασπίδα
Τουρισμός
Τρία χαρτιά στο τραπέζι για ανάκαμψη του τουρισμού
Η άρση του καμποτάζ
Γ. Προβόπουλος
Πρόσθετα μέτρα ζητεί ο διοικητής της ΤτΕ
Ναυτιλία
Σκληρό πόκερ για τους ναύλους
Αγορές-μαμούθ από έλληνες εφοπλιστές
Απόσυρση
Τράπεζες
Ελληνικές πατέντες για την άντληση ρευστότητας
Αγορές
Παρακινδυνευμένη ευφορία για ένα ακόμα ανοδικό ράλι
Οι κλάδοι με τις πολύ μεγάλες αποδόσεις
Πάρτι μέσα στην κρίση
Υπουργείο Εργασίας
Πάγωμα τριετίας για τους μισθούς των εργαζομένων
Κύμα ανατροπών για το σύστημα συνταξιοδότησης
Συλλογικές συμβάσεις
Τα πάνω-κάτω στις διαπραγματεύσεις
ΑΒ Βασιλόπουλος
Σφήνα στην επιχείρηση εξόδου από το Χ.Α.
Από το μπακάλικο του '50
Κρατικά ομόλογα
Στα «μαλακά» οι κερδοσκόποι
Άλλες ειδήσεις
Μεικτή εικόνα