Έντυπη Έκδοση

Χάνονται μάχες στα Βαλκάνια

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΤΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ προβληματισμένοι εμφανίζονται επιχειρηματίες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επέκτειναν τη δραστηριότητά τους στις γειτονικές αγορές της ΝΑ Ευρώπης. «Η δυσχερής θέση των ελληνικών τραπεζών και η τραγική κατάσταση της οικονομίας πλήττουν καίρια το γόητρό μας», σημείωνε κορυφαίος επιχειρηματικός παράγοντας, η επιχείρηση του οποίου από την αρχή του χρόνου έχει προχωρήσει σε πολλές απολύσεις εργαζομένων στη Ρουμανία προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Η περίπτωση της Ελλάκτωρ στη Ρουμανία είναι ενδεικτική της δυσχερούς θέσης στην οποία περιέρχονται δεδομένης της μείωσης των τραπεζικών χορηγήσεων στις κατά τόπους αγορές αλλά και της υποχώρησης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

Η κοινοπραξία που είχε συστήσει η Ελλάκτωρ με τη γαλλική Vinci για τη σύμβαση παραχώρησης της κατασκευής-λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου Κομάρνικ-Μπρασόβ προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ εγκαταλείπεται καθώς δεν εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Περιπτώσεις όπως η παραπάνω «είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» σημειώνει στέλεχος της J&Ρ Αβαξ, που πρόσφατα έχασε ένα μεγάλο έργο στην Πολωνία, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η κοινοπραξία με την τοπική Mostostal για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Euro 2012. Ανάλογα ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από κάθε αγορά γειτονικής χώρας, όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν επεκταθεί. Οι ελληνικές επενδύσεις αποδείχτηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι «στυλοβάτες» των οικονομιών των γειτονικών χωρών.

Αντιστροφή κλίματος

Τα δημόσια ταμεία της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και άλλων χωρών της περιοχής εξασφάλιζαν σημαντικά έσοδα από τις θυγατρικές ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να κερδίσουν διψήφια μερίδια αγοράς.

Πλέον, όμως, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών γίνεται με το... σταγονόμετρο, οι εγγυήσεις που δίνονται από τις επιχειρήσεις θεωρούνται μειωμένης αξιοπιστίας με συνέπεια να χάνονται διαγωνισμοί, να συρρικνώνεται η λειτουργική δραστηριότητα και να απειλούνται με πτώχευση δεκάδες μικρομεσαίες εταιρείες.

Στη Ρουμανία, επισημαίνει τραπεζικός παράγοντας, οι ανταγωνιστικοί προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους διασπείρουν φήμες πως οι τελευταίοι βρίσκονται στα πρόθυρα «χρεοκοπίας» προκειμένου να τους αποσπάσουν μερίδια αγοράς. Με «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι πως αντιμετωπίζονται τελευταία οι ελληνικοί όμιλοι από ανταγωνιστές τους τουρκικών, αυστριακών, γερμανικών συμφερόντων, χωρίς να λείπουν οι αναφορές για επιχειρηματικά συμφέροντα άλλων χωρών.

Εδώ και μερικούς μήνες στη Βαλκανική, στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης διεξάγεται ένας άλλος αδυσώπητος πόλεμος, από χώρες που βρίσκονται (ή θεωρείται ότι έτσι είναι) σε καλύτερη οικονομική θέση απ' ό,τι η Ελλάδα.

Τα μερίδια των επιχειρήσεών μας συρρικνώνονται και κάποιοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία, παραδέχεται επιχειρηματίας, ο οποίος πέρυσι ανέστειλε τη λειτουργία βιομηχανικής μονάδας στη Ρουμανία. Οπως υποστηρίζει, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν δραματικά τις γραμμές χρηματοδότησης, ενώ όσες συνέχισαν να χορηγούν δάνεια ακρίβυναν σημαντικά το κόστος. Οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την επιδεινούμενη κατάσταση, για την αδυναμία των τραπεζών να τους σταθούν, τάση που προσλαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας το τελευταίο διάστημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Επενδύσεις που συρρικνώνονται
Δάνεια 4 δισ. ευρώ με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ
Γράφει κέρδη μέσα στην ύφεση το Πλαίσιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Στην εποχή του ΔΝΤ
Ζητείται πακέτο μέτρων για 13 δισ. ευρώ
Θολά σημεία στους όρους δανεισμού
Ποιοι και πώς θα στηρίξουν
Ανησυχίες και εφιάλτες
Ο Γολγοθάς των spreads
Πού θα πάνε τα xρήματα
Φήμες και σενάρια για την αναδιάρθρωση
Τι προεξοφλούν τα ασφάλιστρα κινδύνου
Πωλούν καταστροφολογία
Ενα μάθημα για τη Γερμανία
Υφεση
Μαύρες προβλέψεις για ανεργία πάνω από 20%
Δημοσιονομική προσαρμογή
Υπερφιλόδοξο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής
Υπόθεση Goldman Sachs
Κυνηγούν τα «μικρά ψάρια», στο απυρόβλητο οι καρχαρίες
Χρυσοδάκτυλος του... Θεού
Δίκτυο συνεργατών
Ο κερδοσκόπος που έστρωσε τραπέζι
Στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας
Σε σημείο βρασμού τα χρέη των ανεπτυγμένων
Ισπανία
Ισπανική υποχώρηση
Ανώτατα στελέχη
Σκέπτονται τη μετανάστευση ακόμα και σε χώρες της Ασίας
Επιχειρήσεις
Χάνονται μάχες στα Βαλκάνια
Επενδύσεις που συρρικνώνονται
Δάνεια 4 δισ. ευρώ με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ
Γράφει κέρδη μέσα στην ύφεση το Πλαίσιο
"Λουκέτο" Ασπίς
Χωρίς ασπίδα στην Ασπίδα
Τουρισμός
Τρία χαρτιά στο τραπέζι για ανάκαμψη του τουρισμού
Η άρση του καμποτάζ
Γ. Προβόπουλος
Πρόσθετα μέτρα ζητεί ο διοικητής της ΤτΕ
Ναυτιλία
Σκληρό πόκερ για τους ναύλους
Αγορές-μαμούθ από έλληνες εφοπλιστές
Απόσυρση
Τράπεζες
Ελληνικές πατέντες για την άντληση ρευστότητας
Αγορές
Παρακινδυνευμένη ευφορία για ένα ακόμα ανοδικό ράλι
Οι κλάδοι με τις πολύ μεγάλες αποδόσεις
Πάρτι μέσα στην κρίση
Υπουργείο Εργασίας
Πάγωμα τριετίας για τους μισθούς των εργαζομένων
Κύμα ανατροπών για το σύστημα συνταξιοδότησης
Συλλογικές συμβάσεις
Τα πάνω-κάτω στις διαπραγματεύσεις
ΑΒ Βασιλόπουλος
Σφήνα στην επιχείρηση εξόδου από το Χ.Α.
Από το μπακάλικο του '50
Κρατικά ομόλογα
Στα «μαλακά» οι κερδοσκόποι
Άλλες ειδήσεις
Μεικτή εικόνα