Έντυπη Έκδοση

Χωρίς ασπίδα στην Ασπίδα

Συμπληρώθηκαν εφτά ολόκληροι μήνες από τότε που μπήκε «λουκέτο» στην ασφαλιστική εταιρεία Ασπίς Πρόνοια και μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι της παραμένουν «εγκλωβισμένοι»: εκείνοι που επένδυσαν χρήματα για να πάρουν μία σύνταξη δεν ξέρουν αν, πόσα και πότε θα πάρουν πίσω από τα λεφτά τους.

Οσοι είχαν συμβόλαια για νοσοκομειακή κάλυψη δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το σχέδιο νόμου «Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής κ.λπ.» δεν προχωράει τουλάχιστον με την αρχική του μορφή που προέβλεπε:

*Τη δημιουργία «εγγυητικού κεφαλαίου ζωής» με αναδρομικές εισφορές από τις εταιρείες 1,5% επί της αξίας συμβολαίων και 1% έκτακτη εισφορά.

*Να μεταφερθούν τα συμβόλαια σε άλλες εταιρείες, με ανοικτό όμως το ενδεχόμενο να πληρωθεί μόνο το 50%.

Ετσι, δεν αποκλείεται να συσταθεί εκ νέου ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών που, θα επανεξετάσει το θέμα. Οι πελάτες, πάντως, της Ασπίδος ετοιμάζονται και για νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες. Ο σύλλογος των ζημιωθέντων από την εταιρεία έχει προγραμματίσει για αύριο Δευτέρα συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ κινητοποιήσεις οργανώνονται και στην επαρχία, όπως αυτή στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 3 Μαΐου στον κινηματογράφο Αστόρια, στις 7.30 το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή τα προβλήματα γιγαντώνονταιΧαρακτηριστική είναι η περίπτωση που περιγράφει η Κωνστ. Φωτοπούλου, μέλος της διοικούσας επιτροπής του συλλόγου που εκπροσωπεί την Κρήτη: «Με πήρε τηλέφωνο μία γυναίκα 74 ετών, η οποία έχει κόρη με σοβαρή νοητική υστέρηση. Εχει και η ίδια κινητικό πρόβλημα.

Από τα λεφτά των αναπηρικών συντάξεων αποταμίευε μέσω της Ασπίδος, προκειμένου να υπάρχουν χρήματα ώστε να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες του παιδιού, ιδίως όταν αυτή φύγει από τη ζωή» αναφέρει. Και προσθέτει ότι «τώρα υπό τις συνθήκες αυτές δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα».

Καλύτερα, πάντως, φαίνεται ότι πηγαίνουν τα πράγματα για τους ομολογιούχους της Aspis Capital, εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Ψωμιάδη, που εξέδιδε ομόλογα. Την περασμένη εβδομάδα με προσωρινές διαταγές δεσμεύθηκαν 8,5 εκατ. ευρώ μετά από ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει 63 ομολογιούχοι της εταιρείας, ενώ στις 5 Μαΐου θα συζητηθεί και δεύτερη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει κατατεθεί για λογαριασμό 157 πελατών της Capital, που διεκδικούν 15,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το δικηγόρο Μ. Μαρκουλάκο, του ομώνυμου γραφείου που χειρίζεται την υπόθεση, θα κατατεθεί προσεχώς και τρίτη αίτηση για λιγότερα, όμως, χρήματα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι θετικό το γεγονός που έστω και καθυστερημένα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έριξε πρόστιμα στην Aspis Capital (250 χιλ. ευρώ), τον όμιλο Ασπίς Α.Ε. (150 χιλ. ευρώ) και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών (δηλαδή στα μέλη της οικογένειας Ψωμιάδη), καθώς η παραδοχή της αρμόδιας αρχής ότι ήταν παράνομη η έκδοση των ομολόγων από την Aspis Capital και ότι γι'αυτό ευθύνεται και η οικογένεια, θα λειτουργήσει στα δικαστήρια υπέρ των ομολογιούχων.

Από τον ισολογισμό της Aspis Capital προέκυπτε ότι περίπου 46 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί ως «δάνεια» σε άλλες εταιρείες. Αυτές προσπαθεί να εντοπίσει το δικηγορικό γραφείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιδιωτική ασφάλιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Στην εποχή του ΔΝΤ
Ζητείται πακέτο μέτρων για 13 δισ. ευρώ
Θολά σημεία στους όρους δανεισμού
Ποιοι και πώς θα στηρίξουν
Ανησυχίες και εφιάλτες
Ο Γολγοθάς των spreads
Πού θα πάνε τα xρήματα
Φήμες και σενάρια για την αναδιάρθρωση
Τι προεξοφλούν τα ασφάλιστρα κινδύνου
Πωλούν καταστροφολογία
Ενα μάθημα για τη Γερμανία
Υφεση
Μαύρες προβλέψεις για ανεργία πάνω από 20%
Δημοσιονομική προσαρμογή
Υπερφιλόδοξο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής
Υπόθεση Goldman Sachs
Κυνηγούν τα «μικρά ψάρια», στο απυρόβλητο οι καρχαρίες
Χρυσοδάκτυλος του... Θεού
Δίκτυο συνεργατών
Ο κερδοσκόπος που έστρωσε τραπέζι
Στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας
Σε σημείο βρασμού τα χρέη των ανεπτυγμένων
Ισπανία
Ισπανική υποχώρηση
Ανώτατα στελέχη
Σκέπτονται τη μετανάστευση ακόμα και σε χώρες της Ασίας
Επιχειρήσεις
Χάνονται μάχες στα Βαλκάνια
Επενδύσεις που συρρικνώνονται
Δάνεια 4 δισ. ευρώ με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ
Γράφει κέρδη μέσα στην ύφεση το Πλαίσιο
"Λουκέτο" Ασπίς
Χωρίς ασπίδα στην Ασπίδα
Τουρισμός
Τρία χαρτιά στο τραπέζι για ανάκαμψη του τουρισμού
Η άρση του καμποτάζ
Γ. Προβόπουλος
Πρόσθετα μέτρα ζητεί ο διοικητής της ΤτΕ
Ναυτιλία
Σκληρό πόκερ για τους ναύλους
Αγορές-μαμούθ από έλληνες εφοπλιστές
Απόσυρση
Τράπεζες
Ελληνικές πατέντες για την άντληση ρευστότητας
Αγορές
Παρακινδυνευμένη ευφορία για ένα ακόμα ανοδικό ράλι
Οι κλάδοι με τις πολύ μεγάλες αποδόσεις
Πάρτι μέσα στην κρίση
Υπουργείο Εργασίας
Πάγωμα τριετίας για τους μισθούς των εργαζομένων
Κύμα ανατροπών για το σύστημα συνταξιοδότησης
Συλλογικές συμβάσεις
Τα πάνω-κάτω στις διαπραγματεύσεις
ΑΒ Βασιλόπουλος
Σφήνα στην επιχείρηση εξόδου από το Χ.Α.
Από το μπακάλικο του '50
Κρατικά ομόλογα
Στα «μαλακά» οι κερδοσκόποι
Άλλες ειδήσεις
Μεικτή εικόνα