Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 25/04/2010
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 25 Απριλίου 2010
Η άρση του καμποτάζ
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η άρση του καμποτάζ στις κρουαζιέρες.
Δίνοντας την ευκαιρία σε κρουαζιερόπλοια οποιασδήποτε σημαίας (όχι μόνο κοινοτικής) να αναχωρούν και να τερματίζουν τα ταξίδια σε ελληνικά λιμάνια, επιβιβάζοντας ελεύθερα επιβάτες, η κυβέρνηση στοχεύει να καθιερωθεί ο Πειραιάς ως ισχυρό κέντρο της μεσογειακής κρουαζιέρας, αντίστοιχο της ισπανικής Βαρκελόνης ή της ιταλικής Γένοβας. Αν συμβεί αυτό, κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηματίες υπολογίζουν ότι θα εξασφαλίσουν δεκάδες χιλιάδες πρόσθετους πελάτες τα ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και της Ρόδου από τους επισκέπτες που θα επιλέγουν να περάσουν λίγες μέρες σ'αυτές τις περιοχές πριν αναχωρήσουν για την κρουαζιέρα τους.
Μεγάλος κερδισμένος από την απελευθέρωση της κρουαζιέρας εκτιμάται ότι θα είναι και το αεροδρόμιο «Ε. Βενιζέλος», αφού θα προσελκύσει περισσότερες αεροπορικές εταιρείες. Με αυτό τον τρόπο θα διεκδικήσει σοβαρά ρόλο περιφερειακού κόμβου στην ανατολική Μεσόγειο, στόχο που κατάφερε να πετύχει η Κωνσταντινούπολη.
Αυτό υπολογίζεται ότι θα δρομολογήσει την επέκταση του αεροδρομίου, προσελκύοντας σημαντικές ξένες επενδύσεις. Επιπλέον, αναμένεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά η αποτίμηση της αξίας του αεροδρομίου -σημαντική παράμετρος, ειδικά στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να εισαγάγει την εταιρεία στο Χρηματιστήριο αντλώντας κεφάλαια.