Έντυπη Έκδοση

Δάνεια 4 δισ. ευρώ με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ

Δάνεια αξίας 4 δισ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα παρέχει τις επόμενες ημέρες στην αγορά το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ).

Την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται το πρόγραμμα αξίας 2 δισ. ευρώ για πληρωμή οφειλών. Ετοιμάζεται ισόποση δράση για τη στήριξη εταιρειών που θέλουν να γίνουν εξαγωγικές και καινοτόμοι (π.χ. τροφίμων ή κλωστοϋφαντουργίας) ή για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε πολύ προηγμένους κλάδους (τεχνολογίες ενέργειας, υδάτινων πόρων, παραγωγής νέων μετάλλων κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ταμείου, Αλέξανδρος Παπαρσένος, θα αποστείλει εντός των επόμενων ημερών στις τράπεζες τη δανειακή σύμβαση και το έντυπο της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό 1 δισ. ευρώ θα δοθεί για δάνεια με σκοπό την αποπληρωμή οφειλών επιχειρήσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία (προθεσμία έως το τέλος του 2010). Ισόποσες εγγυήσεις θα διατεθούν σε χορηγήσεις με σκοπό την αγορά πρώτων υλών και την εξόφληση προμηθευτών (λήγει στο τέλος του 2011)

Οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στις τράπεζες. Το ποσό θα πηγαίνει απευθείας για πληρωμή της οφειλής, δηλαδή θα το εισπράττει το Δημόσιο, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί ή ο ιδιώτης προμηθευτής με βάση τα τιμολόγια ή άλλα παραστατικά που θα προσκομίζει ο επιχειρηματίας. Εκτιμάται ότι το επιτόκιο των δανείων από τις εμπορικές τράπεζες θα διαμορφώνεται περίπου στο 6%.

Η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να φτάνει στο 100% των οφειλών. Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας και των εταιρικών μορφών, αρκεί να απασχολούν έως 50 άτομα και να έχουν τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ. Δεν μετέχουν προβληματικές εταιρείες (όπως αυτές ορίζονται από τους κοινοτικούς κανονισμούς).

Θα μπορούν να λάβουν δάνεια από 5.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ (300.000 ευρώ για οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα), ποσό που κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων. Η διάρκεια του δανείου είναι 6 χρόνια, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος (οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μόνο τους τόκους).

Παράλληλα το ΤΕΜΠΜΕ επεξεργάζεται ένα πακέτο νέων εγγυήσεων συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ με στόχο τις επενδύσεις του 20ού αιώνα. Στόχος αυτή τη φορά θα είναι ο μετασχηματισμός επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πιέσεις ανταγωνιστικότητας αλλά και η χρηματοδότηση υποψήφιων ή νέων επιχειρηματιών που καινοτομούν ή θέλουν να παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στην πρώτη περίπτωση στο επίκεντρο βρίσκονται επιχειρήσεις που παράγουν τα λεγόμενα «παραδοσιακά» ελληνικά προϊόντα. Θα διατεθούν εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για τη δανειοδότηση επενδύσεων εταιρειών τροφίμων, κλωστοϋφαντουργίας κ.λπ., εφόσον αυτές θέτουν ως στόχο τη μετεξέλιξή τους με έμφαση στις εξαγωγές.

Παράλληλα διαμορφώνεται λίστα «καινοτόμων» κλάδων στους οποίους θα δοθούν εγγυήσεις για δάνεια ακόμη 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη νέων επιχειρήσεων. Στη λίστα περιλαμβάνονται κλάδοι στους οποίους η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή σήμερα, όπως οι υδάτινοι πόροι (π.χ. εταιρείες συστημάτων αφαλάτωσης), ενέργεια (π.χ. τουρμπίνες, φωτοβολταϊκά, αναλώσιμα υπολογιστών), νέα μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, πρωτοποριακά υλικά κ.λπ.

*Παράλληλα έως το τέλος του έτους θα είναι σε ισχύ το παλαιό πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ αξίας 2 δισ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης, στο οποίο έχουν μέχρι στιγμής υποβάλει προτάσεις 27.000 εταιρείες. Σχεδόν στα... αζήτητα βρίσκεται ανάλογο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, αξίας ακόμη 2 δισ. ευρώ, το οποίο είχε ξεκινήσει το προηγούμενο καλοκαίρι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
ΤΕΜΠΜΕ
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Χάνονται μάχες στα Βαλκάνια
Επενδύσεις που συρρικνώνονται
Γράφει κέρδη μέσα στην ύφεση το Πλαίσιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Στην εποχή του ΔΝΤ
Ζητείται πακέτο μέτρων για 13 δισ. ευρώ
Θολά σημεία στους όρους δανεισμού
Ποιοι και πώς θα στηρίξουν
Ανησυχίες και εφιάλτες
Ο Γολγοθάς των spreads
Πού θα πάνε τα xρήματα
Φήμες και σενάρια για την αναδιάρθρωση
Τι προεξοφλούν τα ασφάλιστρα κινδύνου
Πωλούν καταστροφολογία
Ενα μάθημα για τη Γερμανία
Υφεση
Μαύρες προβλέψεις για ανεργία πάνω από 20%
Δημοσιονομική προσαρμογή
Υπερφιλόδοξο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής
Υπόθεση Goldman Sachs
Κυνηγούν τα «μικρά ψάρια», στο απυρόβλητο οι καρχαρίες
Χρυσοδάκτυλος του... Θεού
Δίκτυο συνεργατών
Ο κερδοσκόπος που έστρωσε τραπέζι
Στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας
Σε σημείο βρασμού τα χρέη των ανεπτυγμένων
Ισπανία
Ισπανική υποχώρηση
Ανώτατα στελέχη
Σκέπτονται τη μετανάστευση ακόμα και σε χώρες της Ασίας
Επιχειρήσεις
Χάνονται μάχες στα Βαλκάνια
Επενδύσεις που συρρικνώνονται
Δάνεια 4 δισ. ευρώ με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ
Γράφει κέρδη μέσα στην ύφεση το Πλαίσιο
"Λουκέτο" Ασπίς
Χωρίς ασπίδα στην Ασπίδα
Τουρισμός
Τρία χαρτιά στο τραπέζι για ανάκαμψη του τουρισμού
Η άρση του καμποτάζ
Γ. Προβόπουλος
Πρόσθετα μέτρα ζητεί ο διοικητής της ΤτΕ
Ναυτιλία
Σκληρό πόκερ για τους ναύλους
Αγορές-μαμούθ από έλληνες εφοπλιστές
Απόσυρση
Τράπεζες
Ελληνικές πατέντες για την άντληση ρευστότητας
Αγορές
Παρακινδυνευμένη ευφορία για ένα ακόμα ανοδικό ράλι
Οι κλάδοι με τις πολύ μεγάλες αποδόσεις
Πάρτι μέσα στην κρίση
Υπουργείο Εργασίας
Πάγωμα τριετίας για τους μισθούς των εργαζομένων
Κύμα ανατροπών για το σύστημα συνταξιοδότησης
Συλλογικές συμβάσεις
Τα πάνω-κάτω στις διαπραγματεύσεις
ΑΒ Βασιλόπουλος
Σφήνα στην επιχείρηση εξόδου από το Χ.Α.
Από το μπακάλικο του '50
Κρατικά ομόλογα
Στα «μαλακά» οι κερδοσκόποι
Άλλες ειδήσεις
Μεικτή εικόνα