Έντυπη Έκδοση

Σκληρό πόκερ για τους ναύλους

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΡΑΛΙ ΤΙΜΩΝ - Η ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΝΑΥΛΑΓΟΡΑ

ΣΚΗΝΙΚΟ για ανοδικό ράλι ναύλων τους επόμενους μήνες διαμορφώνεται στην παγκόσμια ναυτιλία, καθώς οι οικονομίες «κρίσιμων» χωρών εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης και το διεθνές εμπόριο αρχίζει να κινείται και πάλι, έστω με αργούς ρυθμούς.

Το «πάρτι», ωστόσο, δεν έχει αρχίσει ακόμα, αφού γύρω από τους ναύλους των πλοίων αυτή την περίοδο παίζεται μια νέα σκληρή παρτίδα πόκερ, στην οποία παίρνουν μέρος εφοπλιστές, οι κύριοι παραγωγοί και προμηθευτές πρώτων υλών του πλανήτη, οι ισχυρότεροι εισαγωγείς του διεθνούς εμπορίου αλλά και οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την απόσυρση πλοίων από την αγορά και τη διάλυσή τους.

Η υπερπροσφορά πλοίων που καταγράφεται αυτή την περίοδο κανονικά θα έπρεπε να είναι η αιτία για να μένουν χαμηλά οι ναύλοι. Τα δεδομένα, όμως, αλλάζουν σταδιακά εξαιτίας της ακύρωσης παραγγελιών αλλά, κυρίως, της μαζικής απόσυρσης πλοίων τα οποία οδηγούνται στα μεγάλα διαλυτήρια της Ασίας για να γίνουν παλιοσίδερα.

Αυτό, όμως, που κάνει διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι ενδεχομένως οδηγούμαστε σε ένα ανδικό ράλι τους επόμενους μήνες είναι οι αγοραπωλησίες πλοίων. Τα ντιλ μεταχειρισμένων πλοίων πήραν τη μορφή καταιγίδας τον προηγούμενο μήνα όταν, σύμφωνα με στοιχεία της Ν. Cotzias Shipping Group, μεταβιβάστηκαν 157 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου. Τα ντιλ αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων πλοίων άγγιξαν πρωτοφανή επίπεδα στα χρονικά της παγκόσμιας ναυτιλίας, καθώς κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν: τον Ιούλιο του 2007, εν μέσω της χρυσής περιόδου των ναύλων για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι ναυτιλιακές εταιρείες ξόδεψαν συνολικά 4,2 δισ. δολ. και το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξουν χέρια συνολικά 186 πλοία. Ενδειξη ότι οι εφοπλιστές εξασφάλισαν πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια ή άντλησαν χρήματα από τις κεφαλαιαγορές και έσπευσαν να πάρουν έγκαιρα θέσεις προσδοκώντας ένα «μπουμ» στη ναυλαγορά.

Βαρόμετρο

Οι δείκτες άρχισαν να κινούνται ανοδικά το τελευταίο διάστημα -αν και με σκαμπανεβάσματα- στο χρηματιστήριο της ναυτιλίας Baltic Exchange που παρακολουθεί τη ζήτηση για μεταφορά φορτίων. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός πως αναθερμαίνονται οι οικονομίες χωρών που αποτελούν «βαρόμετρο» για το διεθνές εμπόριο: Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδονησία και ΗΠΑ.

Στην παρτίδα «πόκερ» μεταξύ παραγωγών πρώτων υλών (κυρίως κάρβουνου και σιδηρομεταλλευμάτων και πετρελαίου), ισχυρών εισαγωγέων πρώτων υλών αλλά και εφοπλιστών, οι παίκτες έχουν διαμετρικά αντίθετους στόχους. Οι εφοπλιστές επιδιώκουν να μειώσουν την υπερπροσφορά πλοίων ώστε να αυξηθούν οι ναύλοι. Οι ισχυροί εισαγωγείς πρώτων υλών από τη μεριά τους (κυρίως Κινέζοι) μπλοφάρουν διαρκώς με διπλό στόχο: να ρίξουν τις τιμές των πρώτων υλών και ταυτόχρονα να κρατήσουν χαμηλά το κόστος για τη μεταφορά των φορτίων.

Παρά τις μεγάλες ανάγκες της Κίνας για πρώτες ύλες, οι κινέζοι εισαγωγείς προσπαθούν οι παραγγελίες φορτίων να μην είναι υπερβολικές, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεχνητή ζήτηση και αύξηση ναύλων. Ετσι, φρενάρουν τις παραγγελίες, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν τα απαιτούμενα ταξίδια, η ζήτηση για μεταφορά φορτίων να εμφανίζεται χαμηλή και οι ναύλοι να μην απογειώνονται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Σχετικά θέματα: Ναυτιλία
Αγορές-μαμούθ από έλληνες εφοπλιστές
Απόσυρση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Στην εποχή του ΔΝΤ
Ζητείται πακέτο μέτρων για 13 δισ. ευρώ
Θολά σημεία στους όρους δανεισμού
Ποιοι και πώς θα στηρίξουν
Ανησυχίες και εφιάλτες
Ο Γολγοθάς των spreads
Πού θα πάνε τα xρήματα
Φήμες και σενάρια για την αναδιάρθρωση
Τι προεξοφλούν τα ασφάλιστρα κινδύνου
Πωλούν καταστροφολογία
Ενα μάθημα για τη Γερμανία
Υφεση
Μαύρες προβλέψεις για ανεργία πάνω από 20%
Δημοσιονομική προσαρμογή
Υπερφιλόδοξο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής
Υπόθεση Goldman Sachs
Κυνηγούν τα «μικρά ψάρια», στο απυρόβλητο οι καρχαρίες
Χρυσοδάκτυλος του... Θεού
Δίκτυο συνεργατών
Ο κερδοσκόπος που έστρωσε τραπέζι
Στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας
Σε σημείο βρασμού τα χρέη των ανεπτυγμένων
Ισπανία
Ισπανική υποχώρηση
Ανώτατα στελέχη
Σκέπτονται τη μετανάστευση ακόμα και σε χώρες της Ασίας
Επιχειρήσεις
Χάνονται μάχες στα Βαλκάνια
Επενδύσεις που συρρικνώνονται
Δάνεια 4 δισ. ευρώ με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ
Γράφει κέρδη μέσα στην ύφεση το Πλαίσιο
"Λουκέτο" Ασπίς
Χωρίς ασπίδα στην Ασπίδα
Τουρισμός
Τρία χαρτιά στο τραπέζι για ανάκαμψη του τουρισμού
Η άρση του καμποτάζ
Γ. Προβόπουλος
Πρόσθετα μέτρα ζητεί ο διοικητής της ΤτΕ
Ναυτιλία
Σκληρό πόκερ για τους ναύλους
Αγορές-μαμούθ από έλληνες εφοπλιστές
Απόσυρση
Τράπεζες
Ελληνικές πατέντες για την άντληση ρευστότητας
Αγορές
Παρακινδυνευμένη ευφορία για ένα ακόμα ανοδικό ράλι
Οι κλάδοι με τις πολύ μεγάλες αποδόσεις
Πάρτι μέσα στην κρίση
Υπουργείο Εργασίας
Πάγωμα τριετίας για τους μισθούς των εργαζομένων
Κύμα ανατροπών για το σύστημα συνταξιοδότησης
Συλλογικές συμβάσεις
Τα πάνω-κάτω στις διαπραγματεύσεις
ΑΒ Βασιλόπουλος
Σφήνα στην επιχείρηση εξόδου από το Χ.Α.
Από το μπακάλικο του '50
Κρατικά ομόλογα
Στα «μαλακά» οι κερδοσκόποι
Άλλες ειδήσεις
Μεικτή εικόνα