Έντυπη Έκδοση

Ελληνικές πατέντες για την άντληση ρευστότητας

ΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΛΥΜΜΕΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ στις νέες τιτλοποιήσεις δανείων αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας των υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των ίδιων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και της πτώσης των τιμών των ακινήτων.

Οι συνεχείς υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από τις Fitch, S&Ρ και Moody's από την μια αυξάνουν το κόστος των τραπεζών για τις υφιστάμενες τιτλοποιήσεις και από την άλλη δυσχεραίνουν σημαντικά τις νέες εκδόσεις.

Το πρόβλημα των παλαιών εκδόσεων αντιμετωπίζεται από τις τράπεζες με δύο τρόπους: καθώς είτε αυξάνουν τα δεσμευμένα δάνεια είτε τα μετρητά που βάζουν ως ενέχυρο στην έκδοση. Ετσι το «βελτιωμένο» μείγμα τούς επιτρέπει να διατηρούν την αξιολόγησή τους στο «ΑΑΑ».

Κοστίζει ακριβά

«Πονοκέφαλο» αποτελούν οι νέες εκδόσεις. Με την ελληνική οικονομία να βαθμολογείται ήδη με ΒΒΒ- από την Fitch και ενδεχόμενες νέες υποβαθμίσεις από S&Ρ και Moody's όταν η Ελλάδα κάνει χρήση της βοήθειας, η έκδοση τιτλοποίησης με αξιολόγηση «ΑΑΑ» καθίσταται πλέον αρκετά ακριβή για τις περισσότερες τράπεζες (εξαιρείται προς το παρόν η Εθνική). Δεν είναι, άλλωστε, μόνο η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι προοπτικές της.

Η αγορά των ακινήτων έχει «παγώσει» τα τελευταία τρία χρόνια με τις τιμές να υποχωρούν έως και 40% στα επαγγελματικά και έως 20% στις κατοικίες.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δεν διαφαίνεται στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα προοπτική ανάκαμψης. Αντίθετα, τα μέτρα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας που έλαβε η κυβέρνηση, θα αυξήσουν την προσφορά σε μια περίοδο που η ζήτηση εκτιμάται ότι θα παραμείνει αναιμική, αφού πέραν όλων των άλλων έχουν «παγώσει» τα στεγαστικά δάνεια, λόγω διαφύλαξης ρευστότητας από τις τράπεζες και οι χορηγήσεις. Υπό το παραπάνω πρίσμα και με τις επισφάλειες να αυξάνονται και στα στεγαστικά δάνεια η έκδοση τιτλοποίησης από τις ελληνικές τράπεζες σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν συμφέρει.

Οι επισφάλειες ως ποσοστό του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα φθάσουν μεταξύ 12% με 13% μέσα στους επόμενους 3 με 5 μήνες όπου και θα κορυφωθούν και θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Οι τράπεζες έχουν ήδη προσανατολισθεί στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών αντί για τιτλοποιήσεις δανείων μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να δημιουργήσει δευτερογενή αγορά για καλυμμένες ομολογίες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μπορεί να δανείζει καλυμμένες ομολογίες που τις έχουν δώσει ως ενέχυρο εμπορικές τράπεζες προκειμένου να συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στο σύστημα με ενέχυρα όμως υψηλότερης διαβάθμισης, όπως οι καλυμμένες ομολογίες.

Βοήθεια

Η απόφαση της ΕΚΤ βοηθά σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες καθώς αποκτούν τη δυνατότητα έκδοσης καλυμμένων ομολογιών που μπορούν να τις δώσουν κατευθείαν ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντλώντας ρευστότητα με κόστος 1%. Ηδη η EFG Eurobank εξέδωσε cover bonds 500 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να εκδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, έως 2 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε αλλαγή της δομής του - εναπομείναντος- προγράμματος έκδοσης καλυμμένων ομολογιών αξίας 6 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να μπορεί να τα δώσει ως ενέχυρο στην ΕΚΤ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Στην εποχή του ΔΝΤ
Ζητείται πακέτο μέτρων για 13 δισ. ευρώ
Θολά σημεία στους όρους δανεισμού
Ποιοι και πώς θα στηρίξουν
Ανησυχίες και εφιάλτες
Ο Γολγοθάς των spreads
Πού θα πάνε τα xρήματα
Φήμες και σενάρια για την αναδιάρθρωση
Τι προεξοφλούν τα ασφάλιστρα κινδύνου
Πωλούν καταστροφολογία
Ενα μάθημα για τη Γερμανία
Υφεση
Μαύρες προβλέψεις για ανεργία πάνω από 20%
Δημοσιονομική προσαρμογή
Υπερφιλόδοξο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής
Υπόθεση Goldman Sachs
Κυνηγούν τα «μικρά ψάρια», στο απυρόβλητο οι καρχαρίες
Χρυσοδάκτυλος του... Θεού
Δίκτυο συνεργατών
Ο κερδοσκόπος που έστρωσε τραπέζι
Στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας
Σε σημείο βρασμού τα χρέη των ανεπτυγμένων
Ισπανία
Ισπανική υποχώρηση
Ανώτατα στελέχη
Σκέπτονται τη μετανάστευση ακόμα και σε χώρες της Ασίας
Επιχειρήσεις
Χάνονται μάχες στα Βαλκάνια
Επενδύσεις που συρρικνώνονται
Δάνεια 4 δισ. ευρώ με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ
Γράφει κέρδη μέσα στην ύφεση το Πλαίσιο
"Λουκέτο" Ασπίς
Χωρίς ασπίδα στην Ασπίδα
Τουρισμός
Τρία χαρτιά στο τραπέζι για ανάκαμψη του τουρισμού
Η άρση του καμποτάζ
Γ. Προβόπουλος
Πρόσθετα μέτρα ζητεί ο διοικητής της ΤτΕ
Ναυτιλία
Σκληρό πόκερ για τους ναύλους
Αγορές-μαμούθ από έλληνες εφοπλιστές
Απόσυρση
Τράπεζες
Ελληνικές πατέντες για την άντληση ρευστότητας
Αγορές
Παρακινδυνευμένη ευφορία για ένα ακόμα ανοδικό ράλι
Οι κλάδοι με τις πολύ μεγάλες αποδόσεις
Πάρτι μέσα στην κρίση
Υπουργείο Εργασίας
Πάγωμα τριετίας για τους μισθούς των εργαζομένων
Κύμα ανατροπών για το σύστημα συνταξιοδότησης
Συλλογικές συμβάσεις
Τα πάνω-κάτω στις διαπραγματεύσεις
ΑΒ Βασιλόπουλος
Σφήνα στην επιχείρηση εξόδου από το Χ.Α.
Από το μπακάλικο του '50
Κρατικά ομόλογα
Στα «μαλακά» οι κερδοσκόποι
Άλλες ειδήσεις
Μεικτή εικόνα