Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 25/04/2010
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 25 Απριλίου 2010
Στα «μαλακά» οι κερδοσκόποι
Ηπια πολιτική απέναντι σε όσους διατηρούν ανοικτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών ομολόγων χωρίς να έχουν τα χαρτιά ακολουθούν κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και ελληνικές τράπεζες που αποτελούν βασικούς ειδικούς διαπραγματευτές, εντείνοντας τις αντιδράσεις μέρους της αγοράς για την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων.
«Πέτρα του σκανδάλου» η απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος τον περασμένο Οκτώβριο, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία συναλλαγών που δεν είχαν διακανονισθεί εγκαίρως (σε τρεις εργάσιμες ημέρες που επιβάλλει το πλαίσιο). Η απόφαση, που δεν ήταν τίποτε άλλο από συμμόρφωση του πλαισίου στις απαιτήσεις κοινοτικών οδηγιών και απλοποιούσε τη διαδικασία για διακανονισμό πράξεων που δεν είχαν διακανονισθεί (failed trades) εντός 10 εργάσιμων (Τ+10) ημερών, αναφέρθηκε ότι διευκόλυνε τους «σορτάκηδες», αυτούς δηλαδή που πουλούσαν ομόλογα δίχως να τα έχουν και πόνταραν σε πτώση της τιμής τους, ώστε να τα αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές και να κερδίσουν από τη διαφορά.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών αρνούνται ότι η απόφαση συνέβαλε στα όσα τους καταμαρτυρούν, τονίζοντας ότι η αυτοματοποίηση της επανεισαγωγής των μη διακανονισθεισών συναλλαγών (recycling), από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, δεν οδήγησε σε αύξηση του αριθμού πράξεων οι οποίες δεν είχαν διακανονισθεί. Σημειώνει δε, σε ανακοίνωσή της, ότι το ποσοστό των μη διακανονισθεισών πράξεων παραμένει στα ίδια, ιδιαιτέρως χαμηλά, επίπεδα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στα οποία βρισκόταν και πριν από την αυτοματοποίηση, τον Οκτώβριο του 2009.
Μπορεί τα στατιστικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν την Τράπεζα της Ελλάδος, το ερώτημα, όμως, είναι γιατί, αν όντως δεν είχαν αυξηθεί οι μη διακανονισθείσες συναλλαγές, έφθασε η ΗΔΑΤ -πρώτη φορά στην ιστορία της- να μην ανοίγει για μιάμιση, περίπου, ώρα στις 7 Απριλίου, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε μεγάλος αριθμός συναλλαγών, που δεν είχαν διακανονισθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών. Αποτέλεσμα, η Εθνική Τράπεζα ως βασικός ειδικός διαπραγματευτής να ζητά από αμερικανική τράπεζα να διακανονίσει θέση ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η παραπάνω «εκτροπή» ήταν και αυτή που οδήγησε την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Βασικών Διαπραγματευτών, την Τετάρτη 7 Απριλίου να αποφασίσει ότι από την επόμενη εργάσιμη θα διενεργείται δημοπρασία στο τέλος κάθε συνεδρίασης, ώστε να μπορούν να κλείνουν οι θέσεις που δεν είχαν διακανονισθεί στις τρεις εργάσιμες ημέρες, όπως επιβάλλει το πλαίσιο.
Η πιο μετριοπαθής θέση παραγόντων της οικονομίας είναι ότι θα έπρεπε, αντί δημοπρασίας, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετήσουν επανέκδοση ομολόγων. Πρακτική που ακολούθησε ο ΟΔΔΗΧ στην περίπτωση του 20ετούς τη Μεγάλη Εβδομάδα, εισπράττοντας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, και θα επιβαλλόταν μια προσαύξηση επιτοκίου σε όσους δεν είχαν διακανονίσει εγκαίρως τις θέσεις τους και το Δημόσιο θα αντλούσε απαραίτητα κεφάλαια. Στελέχη του ΟΔΔΗΧ χαρακτηρίζουν μη ευέλικτη την παραπάνω πρόταση, σημειώνοντας ότι το Δημόσιο θα αναγκαζόταν να προβαίνει σε εκδόσεις σε χρόνο και επιτόκια μη ικανοποιητικά για το ίδιο.