Έντυπη Έκδοση

Στα «μαλακά» οι κερδοσκόποι

Ηπια πολιτική απέναντι σε όσους διατηρούν ανοικτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών ομολόγων χωρίς να έχουν τα χαρτιά ακολουθούν κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και ελληνικές τράπεζες που αποτελούν βασικούς ειδικούς διαπραγματευτές, εντείνοντας τις αντιδράσεις μέρους της αγοράς για την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων.

«Πέτρα του σκανδάλου» η απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος τον περασμένο Οκτώβριο, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία συναλλαγών που δεν είχαν διακανονισθεί εγκαίρως (σε τρεις εργάσιμες ημέρες που επιβάλλει το πλαίσιο). Η απόφαση, που δεν ήταν τίποτε άλλο από συμμόρφωση του πλαισίου στις απαιτήσεις κοινοτικών οδηγιών και απλοποιούσε τη διαδικασία για διακανονισμό πράξεων που δεν είχαν διακανονισθεί (failed trades) εντός 10 εργάσιμων (Τ+10) ημερών, αναφέρθηκε ότι διευκόλυνε τους «σορτάκηδες», αυτούς δηλαδή που πουλούσαν ομόλογα δίχως να τα έχουν και πόνταραν σε πτώση της τιμής τους, ώστε να τα αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές και να κερδίσουν από τη διαφορά.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών αρνούνται ότι η απόφαση συνέβαλε στα όσα τους καταμαρτυρούν, τονίζοντας ότι η αυτοματοποίηση της επανεισαγωγής των μη διακανονισθεισών συναλλαγών (recycling), από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, δεν οδήγησε σε αύξηση του αριθμού πράξεων οι οποίες δεν είχαν διακανονισθεί. Σημειώνει δε, σε ανακοίνωσή της, ότι το ποσοστό των μη διακανονισθεισών πράξεων παραμένει στα ίδια, ιδιαιτέρως χαμηλά, επίπεδα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στα οποία βρισκόταν και πριν από την αυτοματοποίηση, τον Οκτώβριο του 2009.

Μπορεί τα στατιστικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν την Τράπεζα της Ελλάδος, το ερώτημα, όμως, είναι γιατί, αν όντως δεν είχαν αυξηθεί οι μη διακανονισθείσες συναλλαγές, έφθασε η ΗΔΑΤ -πρώτη φορά στην ιστορία της- να μην ανοίγει για μιάμιση, περίπου, ώρα στις 7 Απριλίου, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε μεγάλος αριθμός συναλλαγών, που δεν είχαν διακανονισθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών. Αποτέλεσμα, η Εθνική Τράπεζα ως βασικός ειδικός διαπραγματευτής να ζητά από αμερικανική τράπεζα να διακανονίσει θέση ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η παραπάνω «εκτροπή» ήταν και αυτή που οδήγησε την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Βασικών Διαπραγματευτών, την Τετάρτη 7 Απριλίου να αποφασίσει ότι από την επόμενη εργάσιμη θα διενεργείται δημοπρασία στο τέλος κάθε συνεδρίασης, ώστε να μπορούν να κλείνουν οι θέσεις που δεν είχαν διακανονισθεί στις τρεις εργάσιμες ημέρες, όπως επιβάλλει το πλαίσιο.

Η πιο μετριοπαθής θέση παραγόντων της οικονομίας είναι ότι θα έπρεπε, αντί δημοπρασίας, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετήσουν επανέκδοση ομολόγων. Πρακτική που ακολούθησε ο ΟΔΔΗΧ στην περίπτωση του 20ετούς τη Μεγάλη Εβδομάδα, εισπράττοντας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, και θα επιβαλλόταν μια προσαύξηση επιτοκίου σε όσους δεν είχαν διακανονίσει εγκαίρως τις θέσεις τους και το Δημόσιο θα αντλούσε απαραίτητα κεφάλαια. Στελέχη του ΟΔΔΗΧ χαρακτηρίζουν μη ευέλικτη την παραπάνω πρόταση, σημειώνοντας ότι το Δημόσιο θα αναγκαζόταν να προβαίνει σε εκδόσεις σε χρόνο και επιτόκια μη ικανοποιητικά για το ίδιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικά ομόλογα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Στην εποχή του ΔΝΤ
Ζητείται πακέτο μέτρων για 13 δισ. ευρώ
Θολά σημεία στους όρους δανεισμού
Ποιοι και πώς θα στηρίξουν
Ανησυχίες και εφιάλτες
Ο Γολγοθάς των spreads
Πού θα πάνε τα xρήματα
Φήμες και σενάρια για την αναδιάρθρωση
Τι προεξοφλούν τα ασφάλιστρα κινδύνου
Πωλούν καταστροφολογία
Ενα μάθημα για τη Γερμανία
Υφεση
Μαύρες προβλέψεις για ανεργία πάνω από 20%
Δημοσιονομική προσαρμογή
Υπερφιλόδοξο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής
Υπόθεση Goldman Sachs
Κυνηγούν τα «μικρά ψάρια», στο απυρόβλητο οι καρχαρίες
Χρυσοδάκτυλος του... Θεού
Δίκτυο συνεργατών
Ο κερδοσκόπος που έστρωσε τραπέζι
Στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας
Σε σημείο βρασμού τα χρέη των ανεπτυγμένων
Ισπανία
Ισπανική υποχώρηση
Ανώτατα στελέχη
Σκέπτονται τη μετανάστευση ακόμα και σε χώρες της Ασίας
Επιχειρήσεις
Χάνονται μάχες στα Βαλκάνια
Επενδύσεις που συρρικνώνονται
Δάνεια 4 δισ. ευρώ με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ
Γράφει κέρδη μέσα στην ύφεση το Πλαίσιο
"Λουκέτο" Ασπίς
Χωρίς ασπίδα στην Ασπίδα
Τουρισμός
Τρία χαρτιά στο τραπέζι για ανάκαμψη του τουρισμού
Η άρση του καμποτάζ
Γ. Προβόπουλος
Πρόσθετα μέτρα ζητεί ο διοικητής της ΤτΕ
Ναυτιλία
Σκληρό πόκερ για τους ναύλους
Αγορές-μαμούθ από έλληνες εφοπλιστές
Απόσυρση
Τράπεζες
Ελληνικές πατέντες για την άντληση ρευστότητας
Αγορές
Παρακινδυνευμένη ευφορία για ένα ακόμα ανοδικό ράλι
Οι κλάδοι με τις πολύ μεγάλες αποδόσεις
Πάρτι μέσα στην κρίση
Υπουργείο Εργασίας
Πάγωμα τριετίας για τους μισθούς των εργαζομένων
Κύμα ανατροπών για το σύστημα συνταξιοδότησης
Συλλογικές συμβάσεις
Τα πάνω-κάτω στις διαπραγματεύσεις
ΑΒ Βασιλόπουλος
Σφήνα στην επιχείρηση εξόδου από το Χ.Α.
Από το μπακάλικο του '50
Κρατικά ομόλογα
Στα «μαλακά» οι κερδοσκόποι
Άλλες ειδήσεις
Μεικτή εικόνα