Έντυπη Έκδοση

Οι αγορές πάτησαν το κουμπί

Υπό την πίεση που δημιουργούν οι αγορές η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσφυγή στον μηχανισμό.

Το αρχικό πλάνο ήταν να «παλέψει» δύο -τρία αγκάθια στις διαπραγματεύσεις για το οικονομικό πρόγραμμα τριετίας (νέα μέτρα) που συζητά με ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ταυτόχρονα να διευκολύνει τη γερμανική κυβέρνηση υποβάλλοντας επίσημο αίτημα μετά τις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (9 Μαΐου). Σχεδιασμός που ανατράπηκε. Αιτία η εξάπλωση των πιέσεων στα πορτογαλικά ομόλογα αλλά και της ανησυχίας των Ευρωπαίων ότι αν δεν σταματήσει η «φωτιά» που «καίει» την ευρωζώνη.

Η χώρα δεν πιεζόταν να δανειστεί άμεσα. Υπήρχε ένα σχετικό δίχτυ ασφαλείας, καθώς οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διευκολύνουν με ενδιάμεση χρηματοδότηση τις ανάγκες του Μαΐου (9 δισ. ευρώ περίπου). Από την άλλη πλευρά τα spreads δεν θεωρούνταν κομβικής σημασίας πρόβλημα. Η εκτόξευσή τους, άλλωστε, επήλθε, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους αλλά και διαχειριστές ομολόγων, λόγω της πλήρους απουσίας αγοραστών στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών (ΗΔΑΤ). Το spread διευρυνόταν κατά 50 μονάδες καθημερινά με τζίρο ύψους 5 με 10 εκατ. ευρώ, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το γεγονός εκμεταλλεύθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και ξένοι κερδοσκόποι που επωφελήθηκαν από τις χαμηλές συναλλαγές για να ρίξουν τις τιμές τους με πολύ λίγες συναλλαγές (χειραγώγηση). Απώτερος στόχος ήταν να εκμεταλλευτούν την αποπληρωμή σύνθετων ασφαλίστρων που είχαν ρήτρα ενεργοποίησης με βάση υψηλά επίπεδα του spread.

Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε και η εντεινόμενη συζήτηση-παραφιλολογία για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους και η κινδυνολογία ξένων επενδυτικών οίκων και διαχειριστών κεφαλαίων οι οποίοι «πρώτευσαν» τους τελευταίους μήνες στη φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό. Συζήτηση απόλυτα καταστρεπτική για την Ελλάδα. Η συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι άλλο ένα τρικ των κερδοσκόπων, σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, για να βγάλουν κέρδη και από τις short θέσεις που έχουν ανοίξει σε πορτογαλικά ομόλογα. Αν η Ελλάδα αναγκαστεί να προχωρήσει έστω και σε απλή χρονική μετάθεση χρέους, αν αυτή δεν είναι προαιρετική, οι κάτοχοι των ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου πρέπει να πληρωθούν. Και μιλάμε για ποσό περίπου 8,2 δισ. ευρώ. Θα πρόκειται περί καθαρής νίκης των κερδοσκόπων, οι οποίοι θα εστιάσουν μετά στον επόμενο αδύνατο κρίκο της ευρωζώνης, δηλαδή την Πορτογαλία.

Γι' αυτό το λόγο εντάθηκε η πίεση των Ευρωπαίων προς την ελληνική κυβέρνηση για επιτάχυνση των αποφάσεων. «Μετά το πείραμα της Ελλάδας, οι αγορές έχουν πάρει το μήνυμα ότι η Ευρώπη είτε δεν είναι έτοιμη είτε είναι απρόθυμη (βλέπε Γερμανία) να προχωρήσει στην ταχεία υιοθέτηση μηχανισμών οικονομικής ενοποίησης» σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας που εκτιμά ότι αν το μέτωπο της Ελλάδας δεν κλείσει άμεσα για μερικούς μήνες, τα χειρότερα για την ευρωζώνη είναι μπροστά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ το έλλειμμα της ευρωζώνης υπολείπεται σημαντικά αυτού των Βρετανίας και των ΗΠΑ τα πονταρίσματα των αγορών εστιάζονται στους αδύναμους της ευρωζώνης. «Οι αγορές προς το παρόν ποντάρουν στην αδυναμία της ευρωζώνης, αν όμως κερδίσουν το στοίχημα της Ελλάδας τότε θα ποντάρουν κατά του ευρώ και θα έχουν αρκετές πιθανότητες να το κερδίσουν», εκτιμά το ίδιο στέλεχος, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος των πελατών της τράπεζας έχει ήδη αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου πορτογαλικών ομολόγων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Ντομινίκ Στρος Καν
«Η ευρωζώνη δεν πηγαίνει καλά»
Κυβέρνηση
Κλιμάκιο Παπανδρέου στα υπουργεία
Οικονομική κρίση
Μηνύματα απελπισίας από ανέργους
Συνέντευξη: Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
«Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να σας τα δώσει με 5%»
Νέα Δημοκρατία
Ελαφρά στροφή υπέρ του μηχανισμού στήριξης
Αγροτικές επιδοτήσεις
Φέρτε πίσω 500 εκατ. ευρώ
Κυπριακό
Ο Ερογλου στη σκακιέρα
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο βάθος η Θράκη
Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας
Προσφυγή στην προσφυγή