Έντυπη Έκδοση

Πόνταραν στην προσφυγή

Επιχειρηματίες, τραπεζίτες και χρηματιστές ανακουφίστηκαν όταν άκουσαν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

Μία μέρα πριν, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει άμεσα αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, υποστηρίζοντας ότι «η παράταση της αβεβαιότητας πλήττει καθημερινά την παραγωγική οικονομία, ενώ κινδυνεύει να κάνει ακόμα πιο επαχθές το κόστος δανεισμού μας και, ενδεχομένως, να αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή βούληση στήριξης της χώρας μας».

Ο βασικότερος λόγος αποδοχής της επιτροπείας από τον ιδιωτικό τομέα είναι ότι θεωρούν πως η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της οικονομικής διαχείρισης της χώρας σε τεχνοκράτες θα συμβάλει στο περιβόητο «νοικοκύρεμα», σε μείωση της διαφθοράς και στην εξοικονόμηση πόρων.

Η ρητορική που χρησιμοποιούν πολλοί από αυτούς περιλαμβάνει και τη γνωστή κριτική για την «ανεπάρκεια των πολιτικών», αλλά κανείς δεν αναφέρθηκε στη διαφθορά του ιδιωτικού τομέα (καρτέλ) ή τις άνομες σχέσεις του με το Δημόσιο.

Αλλωστε είναι πολύ πιθανό ότι και ο ιδιωτικός τομέας θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα το κομμάτι εκείνο που αντλεί την ισχύ και τα κέρδη του από «προνομιακές σχέσεις με το Δημόσιο» (στημένοι διαγωνισμοί, μίζες κ.λπ.).

Στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι η μείωση των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους και η λήψη μέτρων για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Με άλλα λόγια, περιμένουν να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων-υπηρεσιών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους, που στη συνέχεια θα οδηγήσει σε άνοδο των κερδών.

Ξεχνούν βέβαια ότι τα νέα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα προκαλέσουν βαθιά ύφεση στην οικονομία, μείωση της κατανάλωσης και φυσικά των εσόδων τους.

Οσες επιχειρήσεις βιώσουν πτώση των εσόδων και ταυτόχρονα χρωστούν στις τράπεζες, τότε θα αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας. Γιατί δεν πρόκειται σε ένα τέτοιο περιβάλλον να υποχωρήσουν τα επιτόκια χορηγήσεων.

Το ίδιο θα αντιμετωπίσουν και όσες επιχειρήσεις εξαρτώνται από την εσωτερική ζήτηση και κυρίως τον δημόσιο τομέα, καθώς οι δημόσιες δαπάνες θα στερέψουν. Αντίθετα, οι εταιρείες που εξάγουν και δεν έχουν πελάτη το ελληνικό Δημόσιο μπορούν να αισιοδοξούν ότι θα ξεπεράσουν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Για τους τραπεζίτες, η ένταξη στο μηχανισμό ήταν το φιλί της ζωής και πίεζαν γι' αυτό την κυβέρνηση. Εβλεπαν ότι ο πανικός στην αγορά των ομολόγων απαξίωνε την περιουσία των πιστωτικών ιδρυμάτων, παρέσυρε τους καταθέτες σε απόσυρση των κεφαλαίων τους και οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο στραγγαλισμό της ρευστότητας.

Επιπλέον, οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης, έβαζε νέα εμπόδια στη χρηματοδότησή τους από τις αγορές χρήματος και ομολόγων.

Πιστεύουν, τώρα, ότι αυτά τα ακραία φαινόμενα θα σταματήσουν και ότι το κόστος του χρήματος -μέσω της άντλησης των καταθέσεων- θα επανέλθει σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι τράπεζες έχουν πάρει παράταση ζωής λόγω της χρήσης του πυλώνα των εγγυήσεων και της δυνατότητας αναχρηματοδότησης του ενεργητικού τους μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Ντομινίκ Στρος Καν
«Η ευρωζώνη δεν πηγαίνει καλά»
Κυβέρνηση
Κλιμάκιο Παπανδρέου στα υπουργεία
Οικονομική κρίση
Μηνύματα απελπισίας από ανέργους
Συνέντευξη: Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
«Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να σας τα δώσει με 5%»
Νέα Δημοκρατία
Ελαφρά στροφή υπέρ του μηχανισμού στήριξης
Αγροτικές επιδοτήσεις
Φέρτε πίσω 500 εκατ. ευρώ
Κυπριακό
Ο Ερογλου στη σκακιέρα
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο βάθος η Θράκη
Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας
Προσφυγή στην προσφυγή