Έντυπη Έκδοση

Μπαράζ νέων μέτρων

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πάτησε το κουμπί ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης και η «τρόικα» θα στείλει το... λογαριασμό.

Ειδικοί της «τρόικας» Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ στην Αθήνα που πάλλεται από διαδηλώσεις. Ειδικοί της «τρόικας» Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ στην Αθήνα που πάλλεται από διαδηλώσεις. Στο κείμενο της συμφωνίας που θα κληθεί να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του ΔΝΤ, θα περιγράφονται τόσο τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να αρχίσει η εισροή των δανείων, όσο και η εφαρμογή του μηχανισμού ο οποίος έχει ακόμη πολλά θολά σημεία (δεν έχει διασφαλιστεί καν η συμμετοχή της Ε.Ε. για τα προσεχή 2 χρόνια).

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, αν και ήδη φαίνεται ότι έχουν δρομολογηθεί σκληρές παρεμβάσεις τόσο στο εργασιακό όσο και στο ασφαλιστικό.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η απελευθέρωση των επαγγελμάτων -ήδη έγινε η αρχή με τους μεταφορείς- ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες παρεμβάσεις και στο φορολογικό, ειδικά κατά τη διετία 2011-2012.

Από το ελληνικό «στρατόπεδο» αναφέρουν ότι το διαπραγματευτικό μας βάρος εστιάζεται στα «θεσμικά» μέτρα - αυτά που η «τρόικα» ονομάζει «μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας».

Με βάση τα στοιχεία που έστειλε η Ελλάδα στην Ε.Ε. για τη διετία 2011-2012, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα με σκοπό την εξοικονόμηση άνω των 13 δισ. ευρώ (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στην «Οικονομία», σελίδα 2). Η διαφύλαξη των «κόκκινων γραμμών» που θα ήθελε να θέσει η κυβέρνηση καθίσταται πλέον πολύ δύσκολη, αφού έχουμε πολύ χαμηλή διαπραγματευτική δύναμη, όπως παραδέχθηκε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

Το πακέτο των υπό εξέταση παρεμβάσεων στο εργασιακό περιλαμβάνει «αναστολή» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αύξηση του ορίου απολύσεων στις εταιρείες με προσωπικό άνω των είκοσι ατόμων αλλά και περικοπές στα δώρα και στα επιδόματα. Για την πρόθεση των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της Κομισιόν να επεκτείνουν τα μέτρα και στον ιδιωτικό τομέα ενημερώθηκε και η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τελευταίου άτυπου υπουργικού συμβουλίου, την Πέμπτη.

Πού θα οδηγηθούμε αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να υποκύψει σε τόσο σκληρά μέτρα; Σε ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη της ανεργίας, συμπίεση της αγοραστικής δύναμης και «φτωχοποίηση» ειδικά των νέων αλλά και όσων βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης. Περιορίζονται έτσι οι πιθανότητες σύντομης εξόδου από την ύφεση, που για φέτος και το 2011 το ΔΝΤ την υπολογίζει στο 4%.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αμείλικτο: Αν «παγώσει» η συλλογική σύμβαση, ποιος θα δώσει σ' έναν πρωτοδιοριζόμενο μισθό 740 ευρώ, όταν θα μπορεί να ασκήσει πιέσεις και να ρίξει τις αποδοχές στα 400 και 500 ευρώ;

Η απελευθέρωση των απολύσεων αφορά κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες δεσμεύονται από το όριο του 2% ανά μήνα. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε δραστική αύξηση της ανεργίας, η οποία από τον Ιανουάριο «τρέχει» με ρυθμό άνω του 11%.

Το ψαλίδισμα των συντάξεων θεωρείται δεδομένο και το επόμενο διάστημα θα καθοριστεί το ύψος των περικοπών και το χρονοδιάγραμμα. Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων οδηγεί σε γενικευμένες μειώσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 20%.

Η μείωση προκαλείται από τον εξής συνδυασμό: χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης επί χαμηλότερων συντάξιμων αποδοχών, οι οποίες θα προκύπτουν λόγω του ότι, αντί να λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η καλύτερη διετία, θα λαμβάνεται η τελευταία δεκαετία ή δεκαπενταετία.

Πλήττονται κυρίως νέοι και συνταξιούχοι

Το νέο σύστημα φαίνεται να επηρεάζει όλους όσοι θα βγουν στη σύνταξη μετά το 2018, αν και ήδη από την πλευρά του ΔΝΤ και της Κομισιόν έχουν ασκηθεί πιέσεις ώστε ο νέος τρόπος υπολογισμού να εφαρμοστεί και νωρίτερα. Οι σημερινοί 30άρηδες και 40άρηδες ή θα δεχτούν να εργαστούν περισσότερα χρόνια για να εξασφαλίσουν μια καλύτερη σύνταξη ή θα αποχωρήσουν με 35 χρόνια υπηρεσίας και θα συμβιβαστούν με πολύ χαμηλότερη σύνταξη.

Οι περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων και του δέκατου τρίτου και του δέκατου τέταρτου μισθού, οι καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, οι απομακρύνσεις συμβασιούχων αλλά και οι υποχρεωτικές μετατάξεις για τους μόνιμους υπαλλήλους, ακόμη και απολύσεις σε περίπτωση κατάργησης της θέσης είναι τα κυριότερα από τα μέτρα που θα ζητηθούν.

Ηδη, αρκετά από αυτά (όπως οι καταργήσεις φορέων, οι συγχωνεύσεις και οι μετατάξεις εργαζομένων) έχουν δρομολογηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να γίνει περιστολή δαπανών, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η απόφαση για περικοπή των συμβασιούχων. Πρόσθετες περικοπές θα προωθηθούν με «όχημα» το νέο μισθολόγιο που προωθείται.

Στην ΑΔΕΔΥ, προετοιμάζονται να έρθουν αντιμέτωποι με νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων (πιθανότατα για το 2011), ενώ τηρούν στάση αναμονής και για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Οι οριστικές αποφάσεις για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο θα ληφθούν άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών με ορίζοντα υλοποίησης το 2013.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Ντομινίκ Στρος Καν
«Η ευρωζώνη δεν πηγαίνει καλά»
Κυβέρνηση
Κλιμάκιο Παπανδρέου στα υπουργεία
Οικονομική κρίση
Μηνύματα απελπισίας από ανέργους
Συνέντευξη: Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
«Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να σας τα δώσει με 5%»
Νέα Δημοκρατία
Ελαφρά στροφή υπέρ του μηχανισμού στήριξης
Αγροτικές επιδοτήσεις
Φέρτε πίσω 500 εκατ. ευρώ
Κυπριακό
Ο Ερογλου στη σκακιέρα
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο βάθος η Θράκη
Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας
Προσφυγή στην προσφυγή