Έντυπη Έκδοση

ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑΕΞΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ EUROGROUP ΨΑΧΝΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΝΤ

Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση

Τη νομική φόρμουλα-διαδικασία που θα παρακάμπτει τα 16 Κοινοβούλια του eurogroup επεξεργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ώρες οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Ε.», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινηθεί σε μια προσπάθεια ανεύρεσης ενός πλαισίου άμεσης εκταμίευσης της χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί ο κλυδωνισμός της ευρωζώνης και του ευρώ.

Ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ εξέφρασε στην «Κ.Ε.» τον προβληματισμό του καθώς θεωρεί χρονοβόρα τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει το κάθε κράτος από τα 16 της ευρωζώνης για την επικύρωση του μηχανισμού στήριξης μέσω των κοινοβουλίων τους.

Εκτιμά ότι θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργικότητα του μηχανισμού αλλά και στην αντοχή της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις επείγουσες δημοσιονομικές της υποχρεώσεις μέχρι τις 19 Μαΐου.

Γι' αυτό το λόγο, όπως αποκάλυψε στην «Κ.Ε.», βρίσκονται σε διαβούλευση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να «επινοηθεί» μια νομική φόρμουλα που θα επιτρέπει την αποδέσμευση έκτακτων διμερών δανείων από χώρες-μέλη της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης μέσω διμερών δανείων ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ. Η Γερμανία καλείται να συνεισφέρει 8,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εκταμιεύσει 6,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3,6 δισ. ευρώ μέσα στο 2010.

Τα ερωτήματα που τίθενται στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, είναι τα εξής:

«Η επικύρωση στα Κοινοβούλια της Ε.Ε. είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού που συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Μαρτίου; Αν μερικές χώρες (Γαλλία, Ολλανδία) είναι έτοιμες να εκταμιεύσουν τα χρήματα που τους αναλογούν μπορεί να προχωρήσουν ανεξάρτητα από το εάν οι υπόλοιπες είναι έτοιμες;».

Οι προβληματισμοί του ΔΝΤ για την ταχύτητα που θα κινηθούν οι Βρυξέλλες είναι ζητήματα που άπτονται των συνομιλιών για τεχνικά ζητήματα, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν χώρες (Γερμανία) με διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό τους που μπλοκάρουν το μεικτό μηχανισμό.

«Πρέπει να βρεθεί μια άμεση λύση γιατί θα πρέπει το ΔΝΤ να είναι σίγουρο ότι η Ε.Ε. θα δώσει τα λεφτά στην Ελλάδα και ότι ο μηχανισμός είναι ενεργός», ανέφερε χαρακτηριστικά το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι και στο παρελθόν υπήρξε προηγούμενο συνεργασίας μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. στις περιπτώσεις της Ουγγαρίας, της Λετονίας και της Ρουμανίας (που όμως είναι εκτός ευρωζώνης), αλλά τότε τα χρήματα υπήρχαν για να εκταμιευθούν χωρίς επικύρωση από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Αναφορικά με το ακριβές ποσό και το επιτόκιο των δανείων που θα χορηγήσει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, πηγές από το ΔΝΤ εκτιμούσαν ότι αυτό θα ανέλθει περίπου στα 10 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να κυμαίνεται κάτω από το 3%, μεταξύ 2,6% και 2,7%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
ΔΝΤ
Σχετικά θέματα: Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Ντομινίκ Στρος Καν
«Η ευρωζώνη δεν πηγαίνει καλά»
Κυβέρνηση
Κλιμάκιο Παπανδρέου στα υπουργεία
Οικονομική κρίση
Μηνύματα απελπισίας από ανέργους
Συνέντευξη: Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
«Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να σας τα δώσει με 5%»
Νέα Δημοκρατία
Ελαφρά στροφή υπέρ του μηχανισμού στήριξης
Αγροτικές επιδοτήσεις
Φέρτε πίσω 500 εκατ. ευρώ
Κυπριακό
Ο Ερογλου στη σκακιέρα
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο βάθος η Θράκη
Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας
Προσφυγή στην προσφυγή