Έντυπη Έκδοση

Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στη Γερμανία τα νέα αρνητικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και η προσφυγή μας στον μηχανισμό στήριξης. Από προχθές στο Βερολίνο έχει σημάνει συναγερμός.

Ο Σόιμπλε επιμένει για τη βοήθεια προς τη χώρα μας, ενώ οι απόψεις της Μέρκελ δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες. Ο Σόιμπλε επιμένει για τη βοήθεια προς τη χώρα μας, ενώ οι απόψεις της Μέρκελ δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες. «Επιτέλους πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια για την Ελλάδα. Να μας πουν ξεκάθαρα οι Ελληνες ποια είναι η έκταση του προβλήματος. Δεν βοηθά καθόλου να μαθαίνουμε με δόσεις το τι γίνεται. Η πολιτική αυτή προκαλεί τρομερό εκνευρισμό στις αγορές». Η χαρακτηριστική αυτή δήλωση έγινε προχθές από στέλεχος του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης σε γερμανικό κρατικό κανάλι.

Ζήτημα χρόνου

Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει συναίνεση ώστε να ψηφιστεί από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο ειδικός νόμος που θα αφορά τη βοήθεια προς την Ελλάδα.Το θέμα είναι εάν αυτό θα γίνει τις επόμενες ημερες ή εάν η Αγκελα Μέρκελ περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι ξεκάθαροι. Απαιτούν από την κυβέρνηση να ανοίξει εδώ και τώρα τα χαρτιά της και να φέρει το θέμα στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημερες. Ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, πιστεύει ότι αυτό θα γίνει σύντομα. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη σταθερότητα του ευρώ», δήλωσε.

Ο γερμανός υπουργός είναι από αυτούς που εκτιμούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και μάλιστα άμεσα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Οι κινήσεις ωστόσο που έκανε τις τελευταίες ημέρες, δημιούργησαν μεγάλες αντιπαραθέσεις και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Την Τετάρτη το απόγευμα, σε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για άλλα οικονομικά θέματα, προσπάθησε να επικυρώσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού στήριξης, προσθέτοντάς την σε ένα νομοσχέδιο.

Οι αντιδράσεις όμως ήταν μεγάλες, κυρίως από βουλευτές του CSU, αλλά και των Φιλελευθέρων, οι οποίοι θέλουν η βοήθεια προς την Ελλάδα να κατοχυρωθεί με ξεχωριστό νόμο που θα περάσει από το Κοινοβούλιο. Ετσι, η πρώτη απόπειρα Σόιμπλε απέτυχε.

Επίσης, αρκετές διαμάχες υπάρχουν για το ποιος θα ηγηθεί του μηχανισμού αυτού στήριξης. Οι Ευρωπαίοι ή το ΔΝΤ; Πολλοί στο Βερολίνο πιστεύουν ότι ο ηγετικός ρόλος πρέπει να δοθεί στο ΔΝΤ, καθώς η Ε.Ε. δεν έχει εμπειρία από τέτοια θέματα.

Ο κακός χωροφύλακας

«Το ΔΝΤ μπορεί να παίξει τον ρόλο του κακού χωροφύλακα. Η Ε.Ε. όχι. Και η Ελλάδα χρειάζεται τον κακό χωροφύλακα», επισήμαναν γερμανοί αναλυτές. Αλλα ερωτήματα που θέτουν πολιτικοί, οικονομολόγοι και αναλυτές στο Βερολίνο, είναι το ποιο θα είναι το ύψος της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλάει για ένα συνολικό ποσό 30 δισ. ευρώ, από τα οποία το 27% -δηλαδή γύρω στα 9 δισ. ευρώ- θα δοθεί από τη Γερμανία. Ομως πολλοί υποστηρίζουν ότι τα ποσά αυτά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα.

«Το χρέος της Ελλάδας μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο», ανέφερε η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». Οπως σημειώνει η ίδια εφημερίδα -προσπαθώντας να ερμηνεύσει τη δυσαρέσκεια στους πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου- «το υπόβαθρο της δυσαρέσκειας των γερμανών βουλευτών είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να περάσουν μικροέξοδά τους, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να εγκρίνουν ένα πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος».

Η αντίδραση κατά του υπουργού Οικονομικών δείχνει επίσης το πόσο φλέγουσα και μη δημοφιλής είναι κάθε μορφή βοήθειας προς την Αθήνα. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι πολλά μέλη των Χριστιανοδημοκρατών δεν γνωρίζουν ακριβώς με το πόσες από τις ιδέες του Σόιμπλε συμφωνεί η καγκελάριος Μέρκελ.

Το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα αναμένεται να ενταθεί σήμερα στο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιούν οι Φιλελεύθεροι. Το κόμμα αυτό, που βλέπει στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του να καταρρέουν, θα χρησιμοποιήσει το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα για να προσελκύσει ψηφοφόρους, ενόψει των κρίσιμων εκλογών που διεξάγονται στη Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία στις 9 Μαΐου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Ντομινίκ Στρος Καν
«Η ευρωζώνη δεν πηγαίνει καλά»
Κυβέρνηση
Κλιμάκιο Παπανδρέου στα υπουργεία
Οικονομική κρίση
Μηνύματα απελπισίας από ανέργους
Συνέντευξη: Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
«Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να σας τα δώσει με 5%»
Νέα Δημοκρατία
Ελαφρά στροφή υπέρ του μηχανισμού στήριξης
Αγροτικές επιδοτήσεις
Φέρτε πίσω 500 εκατ. ευρώ
Κυπριακό
Ο Ερογλου στη σκακιέρα
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο βάθος η Θράκη
Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας
Προσφυγή στην προσφυγή