Έντυπη Έκδοση

«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»

«Αναγκαίο κακό» θεωρούν την έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις τους στην «Κ.Ε.». Με ένα ξεκάθαρο «ναι» συντάσσονται 50, «ναι» με ενστάσεις 24, ενώ 12 επέλεξαν αντί σαφούς απάντησης να στείλουν την μπάλα στην εξέδρα. Μόνο δύο, οι Π. Κουρουμπλής και Θ. Ρομπόπουλος, τάσσονται κατά της προσφυγής.

Η ερώτηση που έθεσε η «Κ.Ε.» στους βουλευτές είχε ως εξής: «Συμφωνείτε με την έλευση του ΔΝΤ (μέσω του μηχανισμού στήριξης) στην Ελλάδα;» Καθένας μπορούσε να απαντήσει μονολεκτικά (ναι ή όχι), κάτι που επέλεξε μόλις ένας. Εναλλακτικά, ζητήσαμε μια σύντομη δήλωση.

*Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί -περισσότεροι από 70- επέλεξαν να μην απαντήσουν. Ορισμένοι αρνήθηκαν επικαλούμενοι ότι το ερώτημα είναι... παραπλανητικό. Το σκεπτικό; «Δεν πρόκειται για έλευση του ΔΝΤ - είναι μηχανισμός της Ε.Ε., που θα βάλει και το 70% των χρημάτων». Οπως μάθαμε, η ερμηνεία αυτή κυκλοφόρησε από το μέγαρο Μαξίμου στο οποίο κατέφυγαν κάποιοι για βοήθεια, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το ρεπορτάζ μας.

*Αλλοι, πάλι, πρωτοκλασάτα στελέχη και υπουργοί, επικαλέστηκαν... φόρτο εργασίας για να μην απαντήσουν.

Συμφωνούν...

Αλ. Αθανασιάδης: «Η έλευση του ΔΝΤ δεν πρέπει να είναι ταμπού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο προκειμένου να βγούμε από τη συνεχιζόμενη κρίση».

Αθ. Αλευράς: «Ασφαλώς και δεν είμαι ευτυχής. Ομως η χώρα αντιμετωπίζει άμεσο και δραματικό πρόβλημα χρηματοδότησης. Αρα δεν υπάρχουν περιθώρια θεωρητικοποίησης του προβλήματος. Οποιος έχει εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην χρεοκοπήσει η χώρα στις επόμενες 20 μέρες, ας είναι συγκεκριμένος».

Ι. Αμοιρίδης: «Οταν σου παραδίδουν μια χώρα να ασφυκτιά το οξυγόνο που χρειάζεσαι για μια χρονική ανάσα το παίρνεις από όποια χαραμάδα μπορείς πλέον να ανοίξεις».

Π. Αντωνακόπουλος: «Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική, εγγυημένη, προσφάτως θεσμοθετημένη διαδικασία αντιμετώπισης των εκρηκτικών προβλημάτων της οικονομίας μας».

Π. Ασπραδάκης: «Το μεικτό σχήμα που εξασφάλισε ο Γ. Παπανδρέου με το μηχανισμό στήριξης, για πρώτη φορά από την Ε.Ε., σε συνδυασμό με το ΔΝΤ, θα χρησιμοποιηθεί επ' ωφελεία της χώρας».

Στ. Αρναουτάκης, υφ. Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: «Ο μηχανισμός στήριξης είναι κατά βάση ευρωπαϊκός, κι αυτό αποτελεί προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον»

Αρια Αγάτσα: «Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου παρέλαβε μια ανύπαρκτη οικονομία. Συνεπώς, προσπαθεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, για τη διάσωση της πατρίδας μας και θα δικαιωθεί».

Π. Βαρδίκος: «Συμφωνώ απόλυτα με τα 4 πρωθυπουργικά "ΟΧΙ" και την εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, δεν φυγομαχούμε».

Λ. Γρηγοράκος: «Στηρίζουμε τον Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση για να βγούμε από το αδιέξοδο. Ο μηχανισμός στήριξης είναι η μοναδική λύση αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα».

Ευ. Δαμιανάκης: «Η προσφυγή στον μεικτό μηχανισμό διάσωσης ήταν μονόδρομος. Σήμερα αφορά την Ελλάδα, αύριο άλλους εταίρους. Οι "λύσεις" (;) του κ. Σαμαρά και της Ν.Δ. δεν πείθουν!»

Σ. Εμινίδης: «Αν δεν είχε αναλάβει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου η Ν.Δ. θα μας είχε οδηγήσει απευθείας στο ΔΝΤ. Η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αν και δεν ήταν επιλογή μας, θα γίνει με τη μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ».

Ν. Ζωίδης: «Η άμεση αντιμετώπιση των ταμειακών μας αναγκών διά της χορήγησης κεφαλαίων του ΔΝΤ εξασφαλίζει οικονομικά ευνοϊκότερος όρους δανεισμού λόγω του χαμηλού επιτοκίου, το οποίο θα τύχει και περαιτέρω διαπραγμάτευσης».

Ηλ. Θεοδωρίδης: «Ο μεικτός μηχανισμός στήριξης εκφράζει τη διαπραγματευτική δυναμική της ελληνικής κυβέρνησης, στην πολιτική συγκυρία της σημερινής Ευρώπης. Είναι συνεπώς ο μόνος δρόμος».

Μαρία Θεοχάρη: «Η Ελλάδα ανήκει στην ΟΝΕ. Ως μέλος της ΟΝΕ τις όποιες δανειακές μας ανάγκες σαφώς και πρέπει να τις καλύψουμε μέσα από το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. Ο μηχανισμός είναι τριμερής. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμμετέχει και το ΔΝΤ παρέχοντας τεχνοκρατική στήριξη. Υπ' αυτή την έννοια έρχεται το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ως ένα από τα μέλη του μηχανισμού στήριξης».

Δ. Καρύδης: «Ανεπιθύμητη, επώδυνη αλλά αναγκαία εξέλιξη. Θέλουμε ισχυρή υποστήριξη από την Ε.Ε., χωρίς νέα μέτρα. Κάθε καθυστέρηση θα διόγκωνε την αβεβαιότητα, το φόβο και θα στέγνωνε την αγορά. Ανάπτυξη είναι το αντίδοτο».

Β. Κεγκέρογλου: «Η έλευση του ΔΝΤ δεν είναι αυτόνομη. Στο πλαίσιο του θεσμού-μηχανισμού που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη μπορεί να στηριχθεί η Ελλάδα και όποια χώρα στο μέλλον. Συνεπώς, ναι συμφωνώ».

Σ. Κεδίκογλου: «Αισιοδοξούμε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο. Αλλωστε το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο, καθώς αφορά για πρώτη φορά χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με σταθερό νόμισμα, αλλά και γιατί πρόκειται για ευρωπαϊκό μηχανισμό με συμμετοχή του ΔΝΤ».

Κ. Καρτάλης: «Από τη στιγμή που η βαρύτητα για τη λήψη των αποφάσεων, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η συμμετοχή του ΔΝΤ προβληματίζει λιγότερο».

Εύα Καϊλή: «Το ΔΝΤ αποτελεί ένα εργαλείο χρηματοπιστωτικής ενίσχυσης στο οποίο η χώρα πληρώνει τη συνδρομή της από ιδρύσεώς του, ώστε να το χρησιμοποιεί σε περίπτωση ανάγκης. Εκεί που απαιτείται προσοχή είναι να μην αποτελέσει η χρήση του ένα μελλοντικό βάρος για την ελληνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή της χώρας. Η στρατηγική μας είναι συγκεκριμένη, προκρίνουμε την ευρωπαϊκή λύση γιατί αυτό είναι το πολιτικώς ορθόν».

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Δικά μας τα προβλήματα, δικές μας και οι λύσεις. Θα συμφωνήσω με την ανάληψη της ευθύνης από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να βγει η χώρα από την κρίση».

Ο Αργ. Λαφαζάνης είναι ο μόνος που απάντησε μονολεκτικά «ναι».

Δ. Λιντζέρης: «Αν χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά... Η ιστορικότητα αυτής της φράσης μας υποδεικνύει τη ζωτική ανάγκη για ενεργοποίηση του μηχανισμού της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Η επιλογή είναι δραματική και ή ματώνουμε ή χρεοκοπούμε».

Λ. Μίχος: «Ως αναπόφευκτη εξέλιξη θα την αποδεχθώ, καθόσον μόνος γνώμονας του πρωθυπουργού είναι το συμφέρον του λαού και τόπου».

Σπ. Μαργέλης: «Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν φαίνεται να έχουμε άλλες επιλογές».

Τσ. Μαντατζή: «Ο,τι αποφασίζει ο πρωθυπουργός, εγώ ως βουλευτής του κόμματος φυσικά και το στηρίζω».

Μαρία Μίχου: «Εφόσον κατέστη αδύνατη η εύρεση άλλων διεξόδων για τη διάσωση της οικονομίας της χώρας μας, συμφωνώ να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, όπου συμμετέχει και το ΔΝΤ».

Ηλ. Μόσιαλος: «Αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και με ταχύτερους ρυθμούς την υλοποίηση του προγράμματός μας. Πρέπει να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και την ποιότητα των υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα να ελέγχουμε και να μειώνουμε το κόστος τους. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές όσον αφορά τη λήψη των μέτρων, αλλά να κάνουμε όλες τις προσπάθειες ώστε οι επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο οδυνηρές για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα».

Χρ. Μαγκούφης: «Θα προτιμούσα η χώρα να έχει ξεπεράσει μόνη της τα προβλήματα. Δεχόμενη, όμως, την επίθεση των κερδοσκόπων θεωρώ αναγκαία την ενεργοποίηση του μηχανισμού».

Αγγ. Μανωλάκης: Η κρίσιμη ιστορική απόφαση που έλαβε η κυβέρνησή μας, έχει γνώμονα αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον. Αυτό υπαγόρευσε την επιλογή για προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, χωρίς δαιμονοποιήσεις».

Σπ. Μοσχόπουλος: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει ό,τι απαιτείται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας».

Γ. Νικητιάδης: «Εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την οικονομική επιβίωση της χώρας, συμφωνώ».

Μ. Οθωνας: «Δεν είναι θέμα συμφωνίας. Είναι θέμα αναγκαιότητας. Στο προκλητικό ερώτημα αν υπήρχε άλλη διέξοδος, η σιωπή παραμένει εκκωφαντική».

Β. Οικονόμου: «Ο μηχανισμός μέσω και του ΔΝΤ είναι η μόνη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να σωθεί από την άμεση κατάρρευση η εθνική οικονομία. Από κει και πέρα είναι χρέος της κυβέρνησης και του λαού να ξαναχτίσουν μια νέα Ελλάδα, η οποία να μην έχει σχέση πολιτικά, οικονομικά και δομικά με αυτό που φτιάξαμε στη μεταπολίτευση».

Ελένη Παναρίτη: «Ναι, συμφωνώ με οτιδήποτε αυτή τη στιγμή μπορεί να μας βοηθήσει στην ανάκτηση των δυνάμεών μας».

Χρ. Πρωτόπαπας: «Ο μηχανισμός στήριξης μπορεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να μας βοηθήσει. Αρκεί η αποτελεσματική δράση μας για την επιτυχία των αλλαγών που επαγγελλόμαστε να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευκαιρία. Να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού».

Αν. Σιδηρόπουλος: «Εχουμε φτάσει σε ένα αναγκαίο κακό και σαφώς πρέπει να προστατεύσουμε και να περιφρουρήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας ενόψει της πτώχευσης που μας απειλεί. Μοιραία λοιπόν θα μπουν και ζητήματα από την πλευρά του μηχανισμού, αντίστοιχα η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή στη χώρα».

Μ. Σκουλάκης: «Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με την συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν αναπόφευκτη προκειμένου να αποφευχθούν δυσμενέστερες εξελίξεις».

Π. Στασινός: «Η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών, έτσι έγινε αυτό που όλοι οι Ελληνες απεύχονταν, η προσφυγή στο ΔΝΤ».

Μ. Στρατάκης: «Η παρουσία του ΔΝΤ προέκυψε από την απόφαση της Ε.Ε. να συμπεριλάβει στο μηχανισμό στήριξης που η ίδια, έστω και καθυστερημένα, δημιούργησε».

Θεοδώρα Τζάκρη, υφυπουργός Εσωτερικών: «Ναι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την επίθεση των κερδοσκόπων, να στηρίξει την οικονομία, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων μας και να εξασφαλίσει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, έστω και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Μ. Τιμοσίδης: «Μηχανισμός στήριξης, στη σημερινή του μορφή, σημαίνει ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδας και αποφυγή των υπερβολικών αβεβαιοτήτων των αγορών».

Α. Τόλκας: «Την δυσκολότερη στιγμή της χώρας προσπαθήσαμε για την καλύτερη δυνατή λύση. Καταφέραμε έναν καινοφανή ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Κάνουμε το παν ώστε να επιβιώσει η οικονομία και να προχωρήσουμε με ελπίδα και αυτοπεποίθηση».

Α. Τριανταφυλλόπουλος: «Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και πέτυχε την στήριξη του ευρωπαϊκού μηχανισμού με την συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτό δεν ήταν επιλογή της αλλά επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρα αναγκαίο κακό».

Μάγια Τσόκλη: «Κάποιες ριζικές αλλαγές στην οργάνωση του κράτους οφείλουν να γίνουν. Με όποιο κόστος».

Ελπίδα Τσουρή: «Ναι στην αξιοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης».

Ν. Τσώνης: «Αν πρόκειται να βγει η Ελλάδα από την δύσκολη θέση, διορθώνοντας συγχρόνως παθογένειές της δίχως να αγγίξει τα χαμηλά οικονομικά στρώματα, λέω ναι».

Χρ. Χάιδος: «Αυτή η εξέλιξη δεν είναι απευθείας προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ αλλά απόφαση της Ε.Ε. για συνεργασία, με την οποία συμφωνώ».

Γ. Ι. Χαραλαμπόπουλος: «Η κυβέρνηση διαχειρίζεται μια πρωτοφανή κρίση που κληρονόμησε από τη Ν.Δ. και έχει καταφέρει με σκληρό αγώνα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και να εξασφαλίσει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης έστω και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Αχ. Χατζηοσμάν: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέτει ως βασικούς γνώμονες το συμφέρον των πολιτών και της χώρας. Η λύση που επελέγη θα κριθεί βάση αυτών των γνωμόνων».

Τ. Χυτήρης: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βγούμε από την κρίση».

Ναι μεν, αλλά...

Δ. Βαρβαρίγος: «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης στον οποίο μετέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup δεν ήταν επιλογή της χώρας μας, αλλά των οργάνων της Ε.Ε. Η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης είναι ανάγκη και όχι επιλογή μας».

Γ. Βούρος: «Ο μηχανισμός στήριξης δεν περιορίζεται μόνο στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν. Αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι ένας. Διάσωση της χώρας ή χρεοκοπία. Οι θυσίες που θα υποστούν οι πολίτες δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν τη διάσωση της χώρας. Πρέπει να συνοδεύονται και από ανάληψη πρωτοβουλιών για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή είναι η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη χώρα».

Οδ. Βουδούρης: «Ναι, με δεδομένο το υπερβολικό κόστος δανεισμού από τις αγορές και χωρίς επιπρόσθετα μέτρα».

Κ. Γείτονας: «Το ΔΝΤ δεν ήταν επιλογή, επεβλήθη η συμμετοχή του. Αποφύγαμε τα χειρότερα, την άμεση προσφυγή και υποταγή στους όρους του».

Β. Εξαρχος: «Η ύπαρξη του μηχανισμού στήριξης αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Η αξιοποίησή του, όμως, προϋποθέτει την πλήρη αποσαφήνιση των όρων και των προϋποθέσεων για την ενεργοποίησή του για να είναι μία καθαρή συμφωνία επ' ωφελεία της χώρας».

Πέμη Ζούνη: «Τόσες συζητήσεις για το ΔΝΤ, τόσο μελάνι, τόση φαιά ουσία... Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να είχαν καταναλωθεί για να βρεθεί μια καλύτερη λύση. Αν υπάρχει».

Απ. Κατσιφάρας υφυπ. Δικαιοσύνης: «Ο μηχανισμός στήριξης είναι πρωτίστως ευρωπαϊκός και συμπληρώνεται από το ΔΝΤ. Το αντικείμενο δε της διαπραγμάτευσης πρέπει να έχει οριοθετημένες γραμμές».

Στ. Κουσουρνάς: «Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας από την διεθνή αγορά είναι απαγορευτικά. Ο μηχανισμός στήριξης της Ε.Ε. δυστυχώς και με την συμμετοχή του ΔΝΤ είναι αναγκαίο κακό».

Π. Κουκουλόπουλος: «Ναι, με σκληρή διαπραγμάτευση. Οι συνήθεις όροι του ΔΝΤ είναι ασύμβατοι με το DNA του ΠΑΣΟΚ».

Δ. Κουσελάς: «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης επιβλήθηκε από την κυρία Μέρκελ. Δεν είχαμε άλλη επιλογή για να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον σε μια χώρα που παραλάβαμε απαξιωμένη και διαλυμένη από τη Ν.Δ. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έγινε μετά από μεγάλο αγώνα του Γ. Παπανδρέου».

Ευ. Κουτμερίδης: «Η δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για πρώτη φορά είναι προσωπική επιτυχία του Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το ότι αυτός ο μηχανισμός στήριξης προβλέπει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι κάτι που δεν το αποφασίσαμε εμείς, προσπαθήσαμε με όλους τους τρόπους να αποφύγουμε».

Δ. Κρεμαστινός: «Το ΔΝΤ θα έπρεπε να είναι αδιαμφισβήτητα η τελευταία λύση. Ομως, εάν δεν υπάρχει άλλη, τότε γίνεται αναγκαία. Γι' αυτό και στην περίπτωσή μας πιστεύω ότι είναι μονόδρομος».

Α. Μακρυπίδης: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο, τα δεδομένα μεταβάλλονται μέρα με την μέρα και γι' αυτό απαιτούνται έγκαιρες και στοχευμένες παρεμβάσεις. Η συμφωνία του Eurogroup και η απόφαση για το μηχανισμό στήριξης είναι σε αυτή την κατεύθυνση και είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη».

Αννα Νταλάρα: «Κανείς δεν συμφωνεί. Ομως, ο μηχανισμός στήριξης είναι ευρωπαϊκός και μόνο ένα κομμάτι αναλαμβάνει το ΔΝΤ, στο οποίο συνεισφέρουν όλες οι χώρες. Εδώ που είμαστε, απαιτούνται αποφάσεις που αποτρέπουν τα χειρότερα».

Μ. Παντούλας: «Αν υπήρχαν άλλες επιλογές και εναλλακτικές λύσεις, επωφελέστερες για τον τόπο, θα έλεγα ανεπιφύλακτα όχι. Για να αποτραπούν τα χειρότερα η επιλογή είναι αναγκαστική».

Αφροδίτη Παπαθανάση: «Ο μηχανισμός υπάρχει, εκεί όπου υπήρχε το μηδέν. Θέλαμε να είναι "ευρωπαϊκότερος", το ότι δεν συνέβη οφείλεται στη συντηρητική πλειοψηφία της Ε.Ε.».

Δημ. Παπουτσής: «Ποτέ δεν είναι καλή στιγμή για μία χώρα η παρουσία του ΔΝΤ είτε αυτό γίνεται απευθείας, είτε μέσω του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. Οφείλουμε να διδαχθούμε απ' αυτή την περιπέτεια της πατρίδας μας και να την ξανακάνουμε ισχυρή».

Χρ. Παπουτσής: «Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, στον οποίο οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ε.Ε. επέβαλαν το ΔΝΤ».

Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη: «Η χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και σ' αυτό δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά η προηγούμενη της Ν.Δ. Στο μηχανισμό στήριξης δεν συμμετέχει μόνο το ΔΝΤ αλλά και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που δεν επισημαίνουν τα ΜΜΕ».

Ολγα Ρενταρή-Τέντε: «Με τον ψυχισμό της μεταπολιτευτικής μου πολιτικής κουλτούρας θα έλεγα όχι. Με την επιστράτευση της σημερινής μου τεχνογνωσίας και αξιολογώντας τις προτάσεις των άλλων πολιτικών κομμάτων (οι οποίες δεν υπάρχουν) λέω είναι αναγκαίο κακό, αν πρόκειται να περιφρουρηθεί το εθνικό συμφέρον».

Ν. Σαλαγιάννης: «Οδυνηρό ερώτημα. Για τη χώρα μου, για την παράταξή μου, για τη γενιά μου. Ιδίως όταν δεν υπάρχουν επιλογές και το ερώτημα γίνεται με το... μαχαίρι στο λαιμό».

Κ. Σπηλιόπουλος: «Ο μηχανισμός στήριξης είναι μια επιτυχία της χώρας μας για την λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, αλλά θεωρώ ότι η λύση θα ήταν πιο αποτελεσματική στο πλαίσιο της Ε.Ε.».

Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη: «Ο Γ. Παπανδρέου στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλει σε παγκόσμιο επίπεδο για την διάσωση της χώρας μας ανέδειξε την αδυναμία της Ε.Ε να παράσχει έμπρακτα εγγυήσεις οικονομικής στήριξης στα κράτη-μέλη της, με συνέπεια να οδηγηθούμε αναπόφευκτα στην μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ».

Αικατερίνη Φαρμάκη: «Είναι θετική η ύπαρξη του μηχανισμού στήριξης και μάλιστα υπό την ομπρέλα των ευρωπαίων εταίρων. Πρέπει να συζητηθούν όμως οι όροι και οι προϋποθέσεις».

Κατά...

Παν. Κουρουμπλής: «Η παρουσία του ΔΝΤ υπονομεύει το κοινωνικό κράτος, δυσχεραίνει την κοινωνική πλειοψηφία να συμμετάσχει με δίκαιο τρόπο στην ανάπτυξη της χώρας και η κυβέρνηση οφείλει με νέες στοχευμένες πολιτικές να διασφαλίσει την ύπαρξη κοινωνικού κράτους».

Θ. Ρομπόπουλος: «Στο ΔΝΤ μας πήγε η εγκληματική πολιτική της Ν.Δ. Πρέπει να βρεθεί μια λύση αποκλειστικά στο πλαίσιο της Ε.Ε. χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ».

Η μπάλα στην κερκίδα

Γ. Αρβανιτίδης: «Η Ελλάδα σήμερα πληρώνει τις παθογένειες δεκαετιών του ελληνικού κράτους, και κυρίως την λεηλασία του δημόσιου πλούτου της χώρας από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας την λαϊκή εντολή, έχει επίγνωση του χρέους του και θα βγάλει τη χώρα με ασφάλεια και δικαιοσύνη από την κρίση. Αν δεν παίρναμε τις αποφάσεις που πήραμε, η χώρα θα είχε ήδη χρεοκοπήσει. Θα είχε ήδη παραδοθεί άνευ όρων στο ΔΝΤ με τις γνωστές συνέπειες».

Β. Αργύρης: «Η χώρα χρειάζεται σοκ και δέος χωρίς πόλεμο. Βαθιές αλλαγές σε δομές, λειτουργίες, μυαλά και νοοτροπίες. Για να γίνει η κρίση ευκαιρία και όχι ο μηχανισμός προσωρινή σωτηρία».

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Μιλάμε για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ. Ερωτήσεις, για δήθεν προσφυγή στο ΔΝΤ, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και αποπροσανατολίζουν τους πολίτες».

Θ. Γικόνογλου: «Στην κρίση δεν χωράει λαϊκισμός. Χρειάζεται ρεαλισμός και καθαρό μυαλό, ώστε να αδράξουμε την ευκαιρία, και μέσα από σωστές πολιτικές επιλογές η χώρα να βγει όχι απλά πιο υγιής οικονομικά, αλλά κυρίως απαλλαγμένη από τα δεσμά της διαφθοράς και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που μας έφεραν στη σημερινή δεινή θέση».

Ι. Διαμαντίδης: «Ο πρωθυπουργός ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. όπως αυτή συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς των κρατών. Στο μηχανισμό συμμετέχει και το ΔΝΤ ως σύμβουλος όπως αποφάσισαν. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ».

Μ. Κατρίνης: «Είναι λύση ανάγκης για τη χώρα με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Πρέπει να είναι κυρίως πολιτική λύση».

Χαρά Κεφαλίδου: «Η κυβέρνηση τις δύσκολες αυτές ώρες αποφασίζει για το μέλλον με υπευθυνότητα και μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Γ. Μαγκριώτης υφυπ. Υποδομών: «Πιστεύω πως με τους σημερινούς συσχετισμούς στην Ε.Ε. η Ελλάδα πέτυχε τον βασικό της στόχο να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Μ. Μπετενιώτης: «Στρατηγικός στόχος είναι να παραμείνουμε στην ΟΝΕ, να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στις αποφάσεις που διαμορφώνουν τους κεντρικούς άξονες τις κεντρικής πολιτικής».

Γ. Ντόλιος υφυπ. Εσωτερικών: «Θεωρώ επιτυχία τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Η επιτυχία αφορά και την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ντ. Ρόβλιας: «Το ΔΝΤ ήρθε με εισιτήριο πρώτης θέσης, που του έβγαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία εμφάνιζε την οικονομία μας ως "θωρακισμένη"!».

Δ. Τσιρώνης: «Κανείς δεν συζητά για την έλευση του ΔΝΤ. Κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση ζήτησε αποκλειστικά και μόνο την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπου εξαιτίας της έλλειψης νομικής βάσης και της απαραίτητης τεχνογνωσίας αξιοποιείται η εμπειρία του ΔΝΤ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Οικονομική κρίση
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Ντομινίκ Στρος Καν
«Η ευρωζώνη δεν πηγαίνει καλά»
Κυβέρνηση
Κλιμάκιο Παπανδρέου στα υπουργεία
Οικονομική κρίση
Μηνύματα απελπισίας από ανέργους
Συνέντευξη: Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
«Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να σας τα δώσει με 5%»
Νέα Δημοκρατία
Ελαφρά στροφή υπέρ του μηχανισμού στήριξης
Αγροτικές επιδοτήσεις
Φέρτε πίσω 500 εκατ. ευρώ
Κυπριακό
Ο Ερογλου στη σκακιέρα
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο βάθος η Θράκη
Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας
Προσφυγή στην προσφυγή